Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

La cenaclul „Radu Stanca„: Medalionul literar “Scriitori clujeni de lângă noi: Irina Petraș, critic și istoric literar “

Primit pentru publicare: 11 oct. 2017
Autor: Al. Florin ȚENE
Publicat: 11 oct. 2017
Editor: Ion ISTRATE

 

 

La cenaclul „Radu Stanca„

Medalionul literar “Scriitori clujeni de lângă noi: Irina Petraș, critic și istoric literar “

 

Ședința Cenaclului literar”Radu Stanca “, din data de 11 octombrie a.c., din cadul Centrului multifunctional de servicii integrate pentru vârstnici nr.2, din Cluj-Napoca (Coordonator Ligia Bocșe) patronat de Liga Scriitorilor și condus de scriitorul Al.Florin Țene s-a deschis, în prezența unui numeros public, cu medalionul literar”Scriitori clujeni de lângă noi:Irina Petraș, critic și istoric literar. “

Președintele cenaclului a motivat reluarea acestei rubrici în cadru cenaclului, după aproximativ șase ani, motivând că mulți membri nu cunosc scriitorii orașului nostru.  Acesta a prezentat viața și opera criticului și istoricului literar Irina Petraş, preşedinta Filialei clujene a Uniunii Scriitorilor. Au fost analizate o parte din zecile de cărți ale doamnei Irina Patraș, inclusiv activitatea de bun conducător a filialei USR, arătând că datorită acesteia Clujul are cele mai frumoase și instructive manifestări cultural –literare din țară.Datorită cărților publicate, Irina Patraș a primit numeroase premii, atât pentru cărțile de critică și istorie literară, dar și pentru traduceri.

Al.Florin Țene a subliniat hărnicia, și talentul Irinei Petraș, profesionalismul și personalitatea scriitoarei în lumea științifică. Familia acesteia formată din regretatul Petru Poantă, critic literar și fiica Laura Irina Poantă, medic,(grafician, traducătoare ) sunt personalități marcante în lumea culturii române având un  rol primordial în promovarea creației literare.

Pentru întreaga sa activitate Irina Petraș a primit titlul de Cetățean de Onoare al Municipiului Cluj-Napoca, semn de prețuire și respect din partea comunității.

În continuare a fost lansat volumul de poezii “Ipostaze “ de Gheorghe Șoptirean.Despre carte a vorbit profesoara Antonia Bodea, Ligia Bocșe, Gh.Cebucă, Al.Groza, Emil Tătar, Maria Someșan, Titina Nica Țene, Gheorghe Șoptirean și prof.Vasile Sfârlea, care, în cadrul rubricii “Prin adevăr învingem o părere “ a vorbit despre semnificația zilei de 11 octombrie, când a fost eliberat Clujul, ocupat de armata germană și hortistă.

Ședința s-a încheiat cu realizarea a patru fotografii pe tema “Gusturile Dunării Pâinea ne unește- Danube-Networkers “, ce vor participa la un program European propus de orașul Ulmi din Germania.

Viitoarea ședință va avea loc miercuri, 8 noiembrie, ora 11, la Centrul din strada Decebal 21.

 

 



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Lasă un comentariu

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania