Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 10 → 2018
Revista Luceafărul
Revista „LUCEAFĂRUL” este o publicaţie de cultură, educaţie şi atitudini destinată sufletului neamului românesc. Considerăm că omagierea marelui român Mihai Eminescu, fondator al spaţiului cultural românesc modern, este o provocare şi o datorie de onoare a fiecăruia dintre noi, căreia îi putem da curs în nenumărate feluri. Cu credinţă în misiunea noastră, încercăm să contribuim prin această revistă la crearea unor repere culturale autentice şi stabile.

Abandonul școlar, o problemă a școlilor românești

Maxim,CristinaPrimit pentru publicare: 2 sept. 2016
Autor: Prof. Cristina MAXIM
Publicat: 4 sept. 2016
Redactor: Olivian IVANICIUC
Editor: Ion ISTRATE
 .
.
.
Abandonul școlar, o problemă a școlilor românești

Abandonul școlar constituie și în prezent o problemă a școlilor românești, adesea în mediul rural. Dintre factorii de influență care duc la instalarea abandonului în școlile noastre este educația precară a familiilor și apoi starea materială a lor.
Există încă numeroase familii care trăiesc într-un sistem de viață limitat ,caracterizat printr-o educație slabă,cu pronunțate deficiențe intelectuale.Condițiile interne, neuropsihice ale copilului își au sursa tot în interiorul familiei. ,,Orice fenomen psihic este determinat în ultimă instanță de acțiunea externă, dar orice acțiune externă determină actul psihic (deci și actele deviante,n.n) numai mijlocit, refractându-se prin însușirile, stările și activitatea psihică a persoanei care este sursă acestei acțiuni”(Bogdan, T., 1973, p.17″. Și aici apar situații particulare: doi elevi aflați în același context defavorizant sau psiho-traumatizant, nu recurg amândoi la conduite deviante sau aberante. Intervin în acest caz motivațiile individuale presante , ,,factorii ambientali de precipitare”; aceștia pot declanșa actul deviant, chiar violent.
Foarte influente sunt și tulburările de relaționare a elevilor  cu părinții, profesorii, colegii. Aceste tulburări sunt referitoare la modificările comportamentale, violențe verbale (minciună, inconsecvență comportamentală, violențe verbale, copiatul, bruscarea colegilor, alte comportamente nonconformiste-furt, vagabondaj, consum de alcool sau droguri, prostituție).
     Factorii individuali motivează capacitatea personală a elevului de a se manifesta în școală: maleabilitate,comunicare, respectarea interdicțiilor; nu toți școlarii dispun de același potențial de adaptare. Dintre factorii individuali legați de structura neuropsihică a copilului cele  mai frecvente și mai grave care îl pun în situația-problemă sunt debilitatea mentală, hiperemotivitate, autism, predispoziții agresive.
  Deficiențele intelectuale exprimă dificultăți și imposibilități de anticipare a unor urmări. Acestea se pot ameliora prin ședințe de consiliere sau o formă de învățământ special (atunci când problemele sunt foarte grave).
 Modificările vieții afective și ale voinței au puternic caracter ereditar;este vorba de toleranța scăzută la frustrare;labilitate afectivă;potențial agresiv ridicat ;indiferență afectivă.Labilitatea afectivă este o caracteristică a personalității delincvenților;se manifestă prin sugestionarea rapidă în raport cu impresiile  de moment formate; reacții neașteptate; lipsa unei autonomii afective.
    Agresivitatea este determinată de determinată de instabilitatea emotivă și de un dezechilibru de personalitate și provoacă numeroase devieri comportamentale;este cauzată și de o educație nesănătoasă în familie ,de exemplele oferite de părinți,frați mai mari ,prieteni ,televiziune și unele convingeri ale grupului în care ei trăiesc.Chiar și alimentația și programul de viață pot fi nocive sau impunerea unor tipuri de comportamente, atitudini de către părinți.
Cauzele și celelalte aspecte care influențează  instalarea abandonului școlar sunt diagnosticate cu ușurință și încă mult înainte de renunțarea la școală.
   Absenteismul este una din cauzele frecvente care determină abandonul  școlar,este faza premergătoare renunțării la școală.Pentru elevi și familiile acestora ,abandonul și absenteismul nu înseamnă a refuza educația.Din contă,în majoritatea cazurilor,aceste persoane defavorizate manifestă un respect deosebit pentru școală, dascăl și pentru cultură în măsura în care o pot percepe. Tangențele, oricât de mici ar fi ele, cu civilizația și educația îi sensibilizează foarte mult, până la emoție. Copiii din această situație au deosebită admirație față de colegii lor cu rezultate bune și foarte bune la invățătură; uneori, din păcate, o parte din acești copii își pierd încrederea în sine, respectul  față de propria persoană, stabilindu-și unele acuzații. Cauzele care generează aceste situații negative, ale depărtării de instituție sunt recunoscute de obicei de părinți(și aceștia, uneori, ajutați de cadrele didactice sau alte persoane instruite cu care, totuși, ei relaționează). Sărăcia și antrenarea minorilor în treburile din gospodărie devin responsabilități pentru această categorie de minori.Nu este recomandabil acest lucru; un copil are posibilități fizice limitate iar zona afectivă este profund afectată astfel. Este de ajuns inițierea lor în anumite treburi gospodărești, într-o măsură potrivită,în scopuri potrivite.
     Conflictele care între copii ,între ei și frații lor sau alți membri ai familiei, între elevi sunt generatoare de variate probleme. Aceste situații tensionate afectează munca intelectuală, atitudinea față de propriul sine duc la denigrarea colectivului din care minorul face parte. Profesorul diriginte și celelalte cadre didactice au datoria de a clarifica neînțelegerile de orice fel care survin în urma unei relaționări și comunicări incorecte. Consecințele sunt cu atât mai grave cu a cât depistarea și rezolvarea problemelor sunt târzii. Această întârziere dăunează și formării personalității minorilor apariția unor semne de instalare a violenței verbale și fizice.


Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celor 40 de abonați

Lasă un comentariu

Drept de autor © 2009-2018 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania

Statistici T5