Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 10 → 2018
Revista Luceafărul
Revista „LUCEAFĂRUL” este o publicaţie de cultură, educaţie şi atitudini destinată sufletului neamului românesc. Considerăm că omagierea marelui român Mihai Eminescu, fondator al spaţiului cultural românesc modern, este o provocare şi o datorie de onoare a fiecăruia dintre noi, căreia îi putem da curs în nenumărate feluri. Cu credinţă în misiunea noastră, încercăm să contribuim prin această revistă la crearea unor repere culturale autentice şi stabile.

Cultura socială. În foaie, dr.Tamara Ciofu

Cultura socială
Foaie pentru Luceafărul de seară(*
Dr.Tamara Ciofu, o speranță

Calitatea actului medical și a serviciilor de urgență, o problemă!
Oamenii mor cu zile, din ce în ce mai mulți!
De ce?

Problema urgențelor medicale pentru intervenție în mediul rural, de pe agenda unor politiceni, nu trebuie să fie luată peste picior și dusă rapid într-o zonă a interpretărilor ca fiind preocupări de interes pentru propria imagine sau pentru largirea și favorizarea unor  nevoi de grup.

E drept, tot politicul a indus decizia de a reduce la nimic dispensarele medicale din mediul sătesc, când s-a depus miză pe dezvoltarea cabinetele medicilor de familie. Și cum aceste cabinete nu au posibilitatea de a investi pentru dotări și organizarea unor servicii medicale în mod corespunzător, sprijinul statului fiind aproape neperceptibil, iar birocratismul stufos și poverile fiscale sunt nimicitoare, atunci serviciile medicale, mai ales cele de urgență, sunt o problemă. Oficial, au fost autosabotate și serviciile medicale din plan zonal, unde existau spitalele și secții teritoriale; în prima fază prin nealocare fondurilor pentru dotări corespunzătoare iar, nu de mult, unele au fost desființate și trecute la ranguri administrative inferioare, pentru a se justifica reducerile de personal și tăierea fondurilor pentru modernizarea și dezvoltarea dotărilor necesare unui act medical adecvat. Am zis potrivit și nu modern!

În aceste condiții, sigur că se justifică inițiativa Doamnei Tamara Ciofu, medic, deputat în Parlamentul României pentru a corija acțiunea Executivului și a imbunătăți actul medical de urgență, pe măsura noilor posibilități tehnice și a modificărilor procedurii de intervenție rapidă.

Nepunând la îndoială calitatea demersului jurnalistic rulat de reporterii botosaninecenzurat.ro (http://www.botosaninecenzurat.ro/20140207-centrele-de-permanenta-din-mediul-rural-ar-putea-fi-dotate-cu-substatii-smurd.html), unde am văzut un comentariu pe această temă, înclin să cred că Doamna dr. Tamara Ciofu nu-și părăsește crezul de medic spus sub jurământ de profesie. Cunosc concepția și atitudinea medicului Tamara Ciofu, privind nevoia de asistență ce trebuie acordată omului în suferință, și nu rămân surprins, și-i judec inițiativă ca un gest de a contribui la imbunătățirea actul medical și a serviciilor de intervenție prin amestecul competent și necesar al statului. Este imperios acest lucru, pentru că așa cum Domnia Sa declara ,,Cetățenii reclamă absența centrelor de permanență și adresabilitatea lor către medici în weekend. Voi susține personal printr-o interpelare și proiect legislativ ca aceste centre să fie dotate cu o substație SMURD. Trebuie să dăm posibilitatea medicului de familie să evalueze un caz nu numai cu stetoscopul” (conf.www.botosaninecenzurat.ro, a.andreea).

Aceste probleme ale oamenilor, cu nevoiele și necazurile lor, ar trebuie să fie preocupări de maximă permanență în agenda deputaților noștri. Când fiecare dintre noi mergem la urnă, pentru a ne exprima voința electorală, ne gândim că poate ne va fi mai bine. Dar, de fiecare dată, această speranță moare.
Cu o floare nu se face primăvara!…
In forul legislativ al Țării avem un grup suficient de mare pentru a putea să urnească din loc multe probleme din acest județ. Dar trebuie inspirație și o bună cunoaștere a realității cu care se confruntă comunitățile locale! E nevoie de mult curaj, imparțialitate și stăruință din partea tuturor aleșilor noștri!

Acolo și aici: fără trufie și fără interese meschine!

Nota:
*)LUCEAFĂRUL  de seară, cotidian de cultură socială ce va apărea la Botoșani, online și tipărit, începând cu luna martie 2014
 Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celor 39 de abonați

Lasă un comentariu

Drept de autor © 2009-2018 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania

Statistici T5