Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

1 decembrie la Muzeul Oltului și Mureșului Superior din Miercurea-Ciuc

De Ziua Națională a României expoziția “Jandarmeria Română 1850-2020” a primit vizitatori dornici să afle, prin intermediul uniformelor, fotografiilor și diverselor obiecte de uz, o istorie desfășurată în decursul a peste 170 de ani.

  • Jandarmeria Română este singura armă care se bucură de o cercetare reflectată într-un proiect expozițional și curatorial de excepție.
  • Pe 29 noiembrie 2023, echipa curatorială a fost premiată de Inspectoratul General al Jandarmeriei Române cu Emblema de merit ,,Partener pentru ordine și siguranță publică’’ clasa a III-a
  • Flavius Nicolae Roaită (MNIR) declara că <<distincția nu este o răsplată personală, ci reprezintă recunoașterea unei munci de echipă și succesul unui parteneriat interinstituțional. 
  • Le mulțumesc tuturor celor care prin efort, răbdare și încredere au contribuit la conturarea, promovarea și evoluția expoziției itinerante ,,Jandarmeria Română 1850-2020″. Mulțumesc în mod special prietenului și colegului Nicolae Adrian Alexe, pentru contribuția sa esențială la realizarea și promovarea expoziției prin cercetarea sa obiectivă, echilibrată și calitativă.>>
  • ,,Jandarmeria Română 1850-2020″ este un proiect expozițional inedit prezentat de Muzeul Național de Istorie a României, Complexul Național Muzeal ASTRA din Sibiu, Inspectoratul General al Jandarmeriei Române, Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni, cu sprijinul Inspectoratului de Jandarmi Județean Harghita și al Asociației RoMilitaria.
  • <<Organizată cu ocazia aniversării a 170 de ani de la înființarea Jandarmeriei Române, expoziția își propune să aducă în atenția publicului istoria acestei instituții, care a îndeplinit un rol semnificativ în istoria modernă și contemporană a României. Întemeiată prin ordin domnesc în data de 3 aprilie 1850 de către domnitorul Grigore Alexandru Ghica, Jandarmeria Română şi-a asumat de-a lungul timpului rolul de garant al siguranţei cetăţeanului, al drepturilor şi libertăţilor sale fundamentale.
  • În cadrul expoziției se pot admira o serie de piese de patrimoniu și obiecte cu valoare istorică, distincții, brevete, documente, fotografii, publicații de specialitate, articole de echipament care provin din patrimoniul Muzeului Național de Istorie a României și al Muzeului Jandarmeriei Române, alături de numeroase replici de uniforme realizate în cadrul proiectului ,,Neamurile trăiesc și devin eterne prin păstrarea memoriei eroilor lor – Nicolae Iorga – In memoriam eroilor jandarmi 1918-2018”>> – aflăm din comunicatul emis de Muzeul Național de Istorie a României. 
  • Vizitatorii au ocazia să descopere elemente de echipament folosite în perioada anilor 1980-1990, care provin de la Inspectoratul de Jandarmi Județean Harghita și de asemenea, distincții, brevete și însemne militare care aparțin unor ofițeri și subofițeri jandarmi, participanți la misiuni de menținere a păcii în Bosnia, Kosovo și Afganistan. 
  • Un rol semnificativ la realizarea expoziției îi revine domnului Nicolae Adrian Alexe, muzeograf în cadrul Complexului Național Muzeal ASTRA din Sibiu, unul dintre cei mai notabili specialiști în istoria Jandarmeriei Române și autor al cărții ,,Jandarmii și milițienii de la sate’’, publicată la editura ASTRA Museum din Sibiu în anul 2014. 
  • Expoziția ,,Jandarmeria Română 1850-2020’’ se poate vizita la Muzeul Oltului și Mureșului Superior din Miercurea-Ciuc, pânăpe 18 ianuarie 2024.
  • Cosmina Marcela Oltean
  • Foto, MNCR


Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania