Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

„100 cele mai mari DEZASTRE din toate timpurile„ sau,  istoria omeniri nu a avut o clipă de liniște și pace

„100 cele mai mari DEZASTRE din toate timpurile„ sau,  istoria omeniri nu a avut o clipă de liniște și pace

Înainte de a prezenta o interesantă carte apărută la Editura “Orizonturi “ în anul 2021 intitulată „100 cele mai mari DEZASTRE din toate timpurile„ de Stephen J. Spignesi, în traducerea lui Anca Irina Ionescu, voi readuce aminte cititorilor ce spun unii mari istorici, despre omenire care, de-alungul istoriei, nu a avut o clipă de pace. Să fie în adeneul omului ceva din crudul prădător din perioada ancestrală? Să aibă dreptate Harry Ross când spune că : “Războiul este capodopera marilor măcelari”?. Să fi avut în adeneul lor:  Napoleon, Hitler, Stalin inclusiv Vladimir Putin strămoși criminali?

Cartea are o „Introducere” semnată de autor, câteva rânduri”Din partea autorului „ o “Notă asupra numerelor “, după care urmează cele 100 de Fișe ale marilor dezastre, care se deschide cu “Moartea neagră “din Europa anilor 1347-1351 în perioada căreia au murit 75.000.000 de oameni și se încheie cu” Incendiul de la Biblioteca Congresului “din anul 1851.

Însă, pe lângă aceste șiruri nesfârșite de conflicte armate , au mai existat și  erorile umene, greșeli din neatenție și ne știință, dezastre care au dus la moartea  multor oameni. Tocmai despre aceste erori umane este vorba în cartea pe care doresc s-o prezint.

Așa cum stipulează în Prefață  autorul din New Haven, Connecticut, primele 36 de dezastre din această lucrare sunt toate naturale, după care urmează explozia de la uzina nucleară Cernobîl ce este primul dezastru provocat de mâna omului, aflându-se pe lista acestei cărți.

Peste 50% din dezastrele relatate în acest volum de 408 pagini, au fost provocate de natură, apoi urmează dezastrele pricinuite de mâna omului, toate au produs moarte și distrugere de bunuri materiale.După acestea urmeză foametea și epidemiile care intră pe scara celor 20%, după care urmează inundațiile sau tornadele și furtunile.
În această carte este relatat un mare și cumpli accident pe calea ferată, ce a avut loc în anul 1981 în India, la Bihar, din cauza căruia au murit 800 de oameni.Un alt mare accident este explozia vasului Mont Blanc în care au murit 1635 de pasageri. Dar găsim în paginile cărții relatarea devastatoarei foamete din China, din anul 1876, în care au murit 13 milioane de oameni.

Impresionează accidentul aviatic din Tenerife, unde s-au ciocnit două avioane de pasageri unde au murit 583 de oameni, sau cel mai îngrozitor cutremur din China din anul 1556 în care au decedat 830000 de vieți.
Păcat că în această carte nu se stipulează omorârea a milioane de oameni în gulagurile rusești de către Stalin, crime mult mai multe făcute de dictator în timp de pace, față de Hitler în timp de război.

În încheiere, pot spune că aceste o sută de dezastre reprezintă fenomenele și lucrurile care  se pot repeta pe planeta noastră.
Recomand ca această carte să o citească și Vladimir Putin pentru a înțelege să prețuiască cu adevărat viața oamenilor.
Volumul nu are un caracter fatalist, paginile acestei cărți conțin și un mesaj optimist. Acesta este că omul are dorința de a nu se lăsa doborât, omul este o materie vie gânditoare, și asemenea Pasării Phoenix din grecescul Φοῖνιξ, phoínix, uneori Phönix, este o pasăre mitică longevivă, care posedă proprietatea de autoincendiere periodică și regenerarea din propria cenușă. Alte surse presupun de asemenea că pasărea moare și se descompune înainte de a renaște. Este considerată a fi o pasăre oraculară care renaște din propria cenușă, el, Omul este menit să meargă mai departe, de a gândi. de a construi, de a vindeca semenii, de a învăța chiar și din cele mai cumplite tragedii. Oare Putin poate să învețe din tragedia Ucrainiană?

Al.Florin Țene

 



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania