Sâmbătă, 13 mai 2023, în Sala Expoziției Muzeale Scriitori Botoșăneni a avut loc un eveniment deosebit, organizat de Ion Istrate – directorul Editurii Agata și Revistei Luceafărul și Silvia Lazarovici – autoarea Dicționarului „Scriitori și publiciști botoșăneni”. Evenimentul a avut ca scop lansarea și la Botoșani a două cărți: Jocul cu focul (roman/ pref. N.D. Fruntelată; Bucureşti: Semne, 2021) și Tablouri în miniatură (regăsiri publicistice şi documente din arhivă/ pref. Ov.M. Curea; Bucureşti: Semne, 2020).
Din 2015, în România, se sărbătorește pe data de 13 mai Ziua Dorului, în acest context putem spune că anul acesta, pe 13 mai, dorul de plaiurile natale i-a purtat pașii scriitorului și traducătorului Mihai Maxim la Botoșani, acasă. Aici, unde s-a născut, a copilărit și a urmat primii ani de studiu, mai întâi la gimnaziul din comuna Ripiceni, apoi cursurile Liceului „A. T. Laurian” din Botoșani (prom. 1956). De tânăr, viața i-a îndreptat drumul către Iași, unde a urmat Facultatea de Filologie a Universității „Al. I. Cuza” din Iași (prom. 1963), iar după aceasta a ajuns la București, unde a urmat și Facultatea de Limbi Romanice. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România (Filiala București) și membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România.
Așadar, sub cupola „îmbrățișării identității natale” (Ion Istrate), evenimentul s-a desfășurat într-o atmosferă plăcută, împletind bucuria cu un oarecare iz melancolic (datorat reîntâlnirii scriitorului Mihai Maxim cu doi dintre foștii săi colegi: prof. Mihai Panțiru (Iași) și prof. Gheorghiasa (Botoșani), toți trei depănând și câteva amintiri din timpul facultății și nu numai. La acest eveniment au fost prezenți scriitori botoșăneni și personalități din viața culturală precum: Lucia Olaru Nenati – eminescolog, doctor în filologie; Silvia Lazarovici – autoarea dicționarului „Scriitori și publiciști botoșăneni”; D.M. Gaftoneanu – poet, epigramist și cercetător literar, directorul societății „Steaua Nordului” Botoșani; Paul Mircea Iordache – poet, directorul revistei „Vatra noastră românească”; Constantin Adam – scriitor, regizor, actor; Steliana Băltuță, muzeograf, fondatoarea Muzeului Etnografic botoșănean; Ludvic Schibinschi, cantautor şi poet; Mircea Pușcașu – colecționar; Dumitru Monacu – poet- epigramist; Carmen Moraru – prozatoare, jurnalistă; Gheorghe Hrincă, prozator, cercetător științific; Mircea Oprea, scriitor, eseist; Romulus Ungureanu – poet ș.a.
Cuvântul de început a aparținut gazdei Ion Istrate, care după prezentarea operei scriitorului Mihai Maxim, fiu al Botoșanilor, căruia i-a înmânat Diploma ONOAREA SENECTUȚII BOTOȘĂNENE , ca gest de recunoștință pentru întreaga activitate literară a scriitorului și traducătorului botoșănean. Printre cei care au mai luat cuvântul s-au numărat Silvia Lazarovici, Lucia Olaru Nenati, D.M. Gaftoneanu ș.a. Mihai Maxim, acest „lord al literaturii”, după cum l-a numit Lucia Olaru Nenati, cu toate că s-a stabilit în capitala țării, își respectă, onorează rădăcinile inclusiv la această vârstă verabilă de 83 de ani. Ne-a demonstrat că nu a uitat legăturile cu prietenii din adolescență, nici profesorii; nu a uitat satul natal, Bold (cuprins astăzi de apele barajului de la Stânca), și nici Botoșaniul, acest oraș care îi este atât de drag și pentru care a luptat și luptă „… în continuare pentru nemurirea orașului Botoșani”, a declarat scriitorul botoșănean Mihai Maxim cu un licăr de demnitate și o mândrețe fină în ochi. (Dorina RODU, director al Ed. Arena Cărții)
Drept de autor © 2009-2025 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania