Revista Luceafărul: Anul XI, Nr. 12 (132), Decembrie 2019
V-ați iubit vreodată țara?
Editor: Agata, Botoșani, str. 1 Decembrie nr. 25
ISSN: 2065 – 4200 (ediţia online)
ISSN: ISSN 2067 – 2144 (formatul tipărit)
Director: Ion ISTRATE
Primit pentru publicare: 23 Dec. 2019
Autor: Ion N. OPREA, Membru fondator de onoare al Revistei Luceafărul
Publicat: 24 Dec. 2019
© Ion N. Oprea, ©Revista Luceafărul
Editor: Ion ISTRATE
Despre recenta carte „Întâmplări cu vizitatori şi impresiile lor”, autor Ioan Grămadă, etnograful din Câmpulung-Moldovnesc, care adună vizitatori, personalităţi de pe mapamond acasă, la gospodăria părinţilor, acum alor-Ioan şi Didina Grămadă, proprietarii edificiului cu tradiţii, am scris în Luceafărul şi m-a informat prietenul, membru şi al Cenaclului de la distanţă, mi întâi telefonic, apoi în scris cum astfel popularizată-i cartea, şi-a pus-o în mai multe exemplare în rucsacul personal, cu care a plecat în vecinătate, în Ţara Dornelor şi a preyentat-o şi aici.
„Aşa după cum vă relatam prin telefon – nu-i săptămână în care cu familia Grămadă să nu comunic – şi mi-aţi adresat îndemnul, după ce aţi scris la revistă, acum vă voi descrie momentele în care am fost invitat să prezint noua mea carte „Întâmplări cu vizitatoi şi impresiile lor” – manifestare care a vut loc în cadrul cenaclului literar, respectiv Cafeneaa literară a Asociaţiei Scriitorilor şi Artiştilor din Ţara Dornelor, la Casa de cultură „Platon Pardeu” din municipiul Vatra Dornei.
Pentru început, preşedintele acestui forum, vrednicul preot prof. dr. doc. Mihai Valică a realizat o succintă şi pertinentă prezentare a noii mele apariţii, cu aprecieri elogioase asupra acurateţei şi reuşitei redări a unor capitole „deosebit de interesante care sunt în măsură să capteze pe cititori”, a spus domnia-sa.
Aprecieri asemănătoare le-a expus în cuvântul său şi doamna profesoară Parascheva Abutnăriţei, domnia-sa fiind secretara Asociaţiei şi autoare de carte, una dintre ele a fost recenzată de Ion N. Oprea în Luceafărul, la fel s-au referit şi alţi colegi din cenaclu.
Fiind solicitat să-mi prezint cartea, i-am încredinţat de la început că această nouă apariţie în afară de alte semnificaţii pe care le are – subliniate în prefaţa şi postfaţa semnate de prof. Petronela Angheluţă – vine în anul în care împlinim 40 de ani de la data în care au pus primele baze ale muzeului şi 20 de ani de la inaugurarea oficială, când a fost integrat în circuitul turistic. Dar nu în ultimul rând, această carte apare în anul în care am împlinit 50 de ani de la căsătorie, soţia mea, Didina, – printe primele mele valori în incintă, cum glumea un vorbitor – devenindu-mi un sfetnic în tot ce-mi este opera, o devotată colaboratoare, prezentă în totul ce este Casa noastră, Muzeul etnografic de la Capul Satului- Câmpulungului.
După ce am redat câteva aspecte mai semnificative din conţinutul cărţii, am adresat mulţumiri pentru aprecierile făcute cât şi pentru sprijinul acordat mie în activitatea desfăşurată în Bucovina străbună, în România.
O altă satisfacţie pe care am încercat-o odată cu derularea acestui moment, a fost şi prezentarea unei valoroase cărţi „Iia, ADN-ul civilizaţiei montane româneşti” autori fiind cercetătorii ştiinţifici dl Vasile şi d-na Lidia Avădănii de la Centrul de Incubare, Creativ, Inventiv de Afaceri dn Piatra Neamţ, membri corespondenţi ai academiei Române, care mi-au oferit-o cu autograf. Această lucrare, un adevărat ALBUM color, ilustrează prin numeroase imagini, frumuseţea portului popular mai ales a minunatelor cămăşi cu altiţe şi motive populare din Bucovina,din care vă ofer acest frumos semn de carte, pe care îl păstrez în colecţia personală.
Un alt moment de reală emoţie şi nostalgie l-a constituit prezenţa la eveniment a doamnei Rozalia Mitrici, soţia regretatului scriitor, poet, redactor la Radio-România-Actualităţi, Mircea Motrici, trecut mult prea devreme la ceruri, cum spun în Carte, în amintirea căruia i-a
Drept de autor © 2009-2025 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania