Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

EUL DIN NOI, Eul din Ei: Marcel Alexa, Ionuț Gafițeanu și Mircea Mihăilescu

Primit pentru publicare: 3 Aug. 2013
Autor: Ion ISTRATE
Publicat: 3 Aug. 2013
Republicat: 16 Febr. 2018

 

 

EUL DIN NOI

 

Trăim vremuri când acțiunea economicului, prin producție și serviciile materiale, e un mediu descurajant, inhibitor, deprimant chiar, precum și viața socială și politică, cu certitudine, e lipsită de interes pentru cei mai mulți dintre trăitorii urbei.

Ce mai!…  e dezamăgitor și de aceea ne întrebăm stupefiați, probabil, cine mai suntem noi, ce mai reprezentă EUL în această societate? Mai putem spera și mai putem avea idealuri? De fapt, care mai este scopul nostru în viață?
Pe acest fond, ca întotdeauna, românul găsește remediul în cultură, fie prin a-și manifesta creativitate în artă și sociabilitatea din actul de cultură, fie prin a gusta și trăi din perceperea rodului muncii artiștilor și creatorilor de frumos, care ne sensibilizează sufletele prin esteticul și autenticul din operele lor.

Cu toții constatăm că Botoșaniul mustește în cultură!… Și nu mă refer la trecutul cultural al acestor ținuturi, care impresionează pe orișicine, ci mă refer la ceea ce se întâmplă zi de zi, în acest minunat colț de țară românească. Botoșaniul este pe primul loc… în ceea ce privește numărul lansărilor de carte, organizarea expozițiilor de artă și a celora cu caracter documentar – istoric, memorialistic, desfășurarea târgurilor meșteșugărești, a spectacolelor folclorice și a obiceiurilor tradiționale, nefiind pe ultimul loc evenimentele organizate, ca gest de respect, în memoria marilor personalități ale culturii românești: Mihai Eminescu, George Enescu, Nicolae Iorga, Ștefan Luchian, Octav Onicescu. E o provocare, din ce în ce mai insistentă! E ca o recompensă la mâhnirea din NOI pentru a ne îmbărbăta și a spera că totuși merită să trăim.

EUL DIN NOI, inspirată sintagmă sub al cărei generic a avut loc acum, 3 august 2013, la Galeriile de Artă ,,Ştefan Luchian”, o Expoziție de pictură, grafică și sculptură în lemn, stăpânii noștri de astăzi fiind: Marcel ALEXA, Ionuţ GAFIŢEANU (membri ai Societăţii Culturale ,,Expo-Art” Botoşani) și Mircea MIHĂILESCU – meşter popular din Hârlău (membru al Asociaţiei Meşterilor Populari din Moldova). Am zis stăpânii noștri, pentru că așa ar trebui să fie! Acești oameni, artiști consacrați, ne ajută să ne explorăm propriul EU şi să ne câștigăm încredere de sine, o imagine a proprii personalități, lucru ce joacă un rol important în viaţă, pentru că ne activează tonusul trăirilor afective și ne dă posibilitatea să ne comparăm cu alții. Am simțit astăzi, prin ceea ce am văzut la acest eveniment cultural organizat de Muzeul Județean (mâna forte, muzeograf Ana Florescu), că am descoperit vectorul de a-mi măsura evoluția propriului EU, dar și EUL DIN EI – artiștii -, autorii lucrărilor care au fost prezentate.

EUL lor e diferit de al nostru EU! Acești oameni pe care i-am văzut astăzi, care cu sfială așteptau reacțiile participanților și vizitatorilor, precum toții creatorii de artă autentică, sunt ZEII noștri! Arta lor ne sensibilează și menține echilibrul EU-lui nostru. Să le mulțumim pentru ceea ce ne-au oferit astăzi! Să mulțumim și organizatorilor, care, ca de fiecare dată, ne arată că sunt destoinici promotori culturali!

Un vernisaj de excepție, cu multă lume! Nu au lipsit nici oficialitățile locale!

,,E bine să faci în viață lucruri care să rămână”, mi-am amintit când l-am văzut pe prefectul județului, Costică Macaleți. Acesta a fost răspunsul Domniei sale, cu prilejul lansării, la Editura Agata (septembrie 2003), a cărții O poetică a sacrului. Spaţiu, timp şi fiinţă la Arghezi, Blaga, Barbu a Prof. Dr. Mina Maria Rusu, când, în dialogul purtat cu regretatul Academician Constantin Ciopraga, a fost întrebat: ,,(…) și ce mai faceți domnule prefect?”.

 

Arta-prin-sticla-si-lemn [1024x768] Arta-si-ai [1024x768]Colpotul-si-arta [1024x768] Deschideri-in-arta [1024x768]Lemnul-in-arta [1024x768] Lingura-in-arta [1024x768] Lucia parvan [1024x768] Macaleti [1024x768]Marcel-Alexa,Ionut-Gafiteanu [1024x768]Margareta-si-arta [1024x768] Melniciu,Manastireanu,Oneaga [1024x768]Mihailescu,morisca [1024x768]Oul-din-noi [1024x768] Pentru-arta [1024x768]



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

3 comentarii la acestă însemnare

  1. D.M.G. spune:

    Felicitari expozantilor de la galerie!

  2. prof. Vasile Găurean spune:

    Multe observaţii condensate, îndemnând la meditaţie profundă. Ambientalul păduros al Ţării de Sus a Moldovei ,,naşte” creatori, după cum zona bistriţeano-năsudeanu a generat un Rebreanu, Coşbuc, I.P.Reteganu, V. Micle. Nu de la sine, bien entendue… Bărăganele, Dobrogele (minisaharele noastre) sunt paupere inru ale artei)

Lasă un comentariu

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania