Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 17 → 2025

”Întâlnirea de astăzi” cu Vis de Artist: Ziua Europeană a Muzicii, sărbătorită la Botoșani

Constantinovici,CatalinaCătălina CONSTANTINOVICI

 

Ziua Europeană a Muzicii a fost sărbătorită și în acest an la Botoșani. Asociația culturală Vis de Artist a organizat a 44-a ediție a programului cultural-artistic-educativ ”Întâlnirea de astăzi”. Evenimentul intitulat „Botoșaniul muzical” s-a desfășurat în perioada 21-22 iunie a.c., la Muzeul Județean, partener al programului.

În prima zi a avut loc lansarea publicației ”Botoșani, oraș al muzicii europene”, vol. I. Manifestarea moderată de dr. Lucia Olaru Nenati, i-a avut ca invitați pe dr. Eugen-Bogdan Popa, semnatarul prefeței volumului, prof. dr. Cătălina Constantinovici, prof. Anamaria Biaciu-Popa și muzeograf Daniel Ciucălău. Volumul colectiv de studii a fost realizat cu sprijinul specialiștilor din București, Iași, Cluj-Napoca, Timișoara, Constanța, Roman, Botoșani și ”propune cititorului, pe lângă portrete vibrante ale unor personalități muzicale, o tematică variată, susținută de informații consistente în multe direcții ale cercetării muzicale”, cum menționează dr. Eugen-Bogdan Popa, cadru didactic asociat la Universitatea Națională de Muzică București. Autorii prezenți la lansare au pregătit momente video și audio pentru susținerea studiilor: ”Ipostaza muzicală eminesciană” (Lucia Olaru Nenati), ”Muzicianul Carol Anton Decker” (Cătălina Constantinovici), ”Un profesor uitat: Victor C. Fleury” (Daniel Ciucălău), ”Frédéric Chopin, Variațiuni op. 2 pe tema La ci darem la mano” (Anamaria Biaciu-Popa).

Cea de-a doua zi a proiectului ”Botoșaniul muzical” a debutat cu workshop-ul susținut de către Dan Helciug,actor, interpret, compozitor, textier, prezentator tv, solist al trupei ”Parlament”, apoi al ”Spitalului de urgență”, cu turnee în țară, dar și în străinătate. La workshop au participat 12 copii și tineri, care au avut șansa să cânte alături de invitat atât în cadrul atelierului organizat, cât și, ulterior, în fața publicului.

Începând cu ora 19, spectatorii au putut urmări recitalul Vis de Artist, în cadrul căruia au evoluat Ilinca Nițuleac, Marina Barnea, Emma Ianuș, Sabina Budacă, Miruna Oniciuc, Andreea Prepeliță și Andreea Vrînceanu. A urmat Întâlnirea cu Dan Helciug. Artistul a cântat în mijlocul spectatorilor și a dialogat în permanență cu publicul. A abordat un repertoriu divers, diferite genuri muzicale, realizând momente inedite și implicând spectatorii în show-ul său. Aceștia nu s-au sfiit să cânte, să aplaude, să-i vorbească, iar la final l-au copleșit prin prezență pentru fotografii și autografe. Dan Helciug a fost surprins de participarea masivă a copiilor în public, a apreciat evoluția celor care au cântat și i-a încurajat, s-a simțit foarte bine în Botoșani și s-a oprit pentru fiecare trecător care dorea să-i vorbească.

Ziua de 21 iunie a fost declarată „Ziua Muzicii în Franța începând cu anul 1982, iar din 1985 a devenit Ziua Muzicii Europene, manifestări muzicale având loc în peste 110 țări. Ziua Europeană a Muzicii promovează toate genurile muzicale, precum și variate forme de expresivi­ta­te muzicală, așa cum s-a întâmplat și în cadrul proiectului ”Botoșaniul muzical”, 21-22 iunie 2015, Botoșani.

Foto:
22 iunie – https://www.facebook.com/media/set/?set=a.915999355125729.1073741943.111501888908817&type=3
21 iunie – https://www.facebook.com/media/set/?set=a.915996098459388.1073741942.111501888908817&type=3
prof. dr. Catalina Constantinovici,
presedinta Asociatiei culturale „Vis de Artist”
telefon: 0721133288
http://www.wix.com/visdeartist/visdeartist
http://facebook.com/visdeartist
https://sites.google.com/site/visdeartist/



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

1 comentariu la acestă însemnare

  1. D.M. Gaftoneanu spune:

    …Aprecieri, sincere felicitări!

Lasă un comentariu

Drept de autor © 2009-2025 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania