Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 17 → 2025

De la educație și cultură

la strategii pentru îmbunățirea mediului de afaceri 

din zona transfrontalieră România – Republica Moldova

 

Autor: Raluca Ivaniciuc  

 

Modelul democraţiei europene este unul al cooperării, care se fundamentează necesar pe participarea tuturor actorilor comunitari. Ca reflectare perfectă în practică a principiilor democraţiei participative, autorităţi, instituţii media şi ale sectorului non-guvernamental, persoane şi instituţii educaţionale promovează, implementează, dezvoltă şi susţin împreună programe, proiecte sau intervenţii la nivel macro- şi micro-social, legitimate de aceleaşi valori ale noii Europe: toleranţă, pluralism valoric, egalitate, participare publică, civism etc. Comunităţile se nasc sau se definesc, se regăsesc sau se dezvoltă continuu într-un spaţiu lărgit european, indefinit mozaicat, unde criteriile identitare se ancorează în spaţii istorice, realităţi economice, structuri culturale şi idealuri în schimbare
 
Imaginie workshop
 
Un astfel de context complex conduce la structuri comunitare derivate, în care variaţia mare a unui pattern general valabil determină intervenţii sociale fundamentate pe o cunoaştere temeinică a grupului ţintă şi ajustate continuu pe parcursul programului. De aceea, instituţiile care acţionează la nivel socio-economic prin proiecte şi programe ar trebui să cunoască elementele constitutive ale teoriei programelor sociale şi să-şi deruleze activităţile conştiente de impactul programului, pe termen mediu şi lung, la nivelul întregii comunităţi. 
Un exemplu pozitiv, având în vedere cele expuse mai sus, sunt programele şi proiectele dezvoltate de Fundația Națională pentru Dezvoltare Comunitară, care dau măsura dezvoltării continue a capacităţii instituţionale prin resurse umane bine pregătite, calitate şi seriozitate în abordare, importante resurse materiale şi financiare fiind folosite în beneficiul comunităţilor. 
 
Imagine workshop
 
Înscriindu-se pe linia obiectivelor și scopurilor propuse Fundația Națională pentru Dezvoltare Comunitară în parteneriat cu Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova (filiala Edineț) a organizat la Botoșani, în perioada 14 – 16 august 2009, un workshop transfrontalier, ca rezultat al proiectului CENTRUL DE DEZVOLTARE MANAGERIALĂ TRANSFRONTALIER – CDMT- SPRIJINUL UNEI DEZVOLTARI DURABILE A IMM-URILOR ÎN ZONA TRANSFRONTALIERĂ ROMANO-MOLDOVEANA, proiect finanțat prin Programul de Vecinătate România – Republica Moldova 2004 – 2006, Phare CBC 2006. Temele de dezbatere ale workshop-ului au fost: identificarea unei strategii de marketing pentru dezvoltarea transfrontalieră; migrația forței de muncă din Regiunea transfrontalieră Moldova – România; soluții de îmbunătățire a mediului de afaceri în regiunea transfrontalieră și punerea bazelor unei colaborări viitoare între participanții la aceste sesiuni. La aceste sesiuni de lucru au participat aproximativ 80 de persoane din România, Botoşani şi Republica Moldova, Edineț, reprezentanţii cei mai activi din aprox. 50 de IMM-uri, beneficiari ai proiectului, manageri, responsabili pentru dezvoltare, alţi reprezentanţi de marcă ai sectorului de afaceri; reprezentanţi ai autorităţilor locale și membrii echipei tehnice şi administrative din proiect.
 
Imagini workshop
 
Obiectivul principal al acestei întâlniri a fost acela de a stabili relaţii de cooperare economică și socială între organizațiile economice din judeţul Botoşani şi cele din Republica Moldova.
„Întâlnirea de astăzi este un workshop transfrontalier finanţat de Uniunea Europeană şi care îşi propune să identifice oportunităţile, dar şi greutăţile din Regiunea transfrontalieră România – Republica Moldova şi mai ales de a dezvolta parteneriate solide”, a declarat Ion Istrate, coordonatorul proiectului.



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Lasă un comentariu

Drept de autor © 2009-2025 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania