Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

De ce în ,,Hyperion”?

Hyperion-apare o data la trimestru [800x600]De ce în ,,Hyperion”?

M-am bucurat, ca întotdeauna, când am văzut că a apărut Revista ,,Hyperion”, publicație apreciată în spațiul cultural al Botoșanilor. Aici oricine se poate regăsi, pentru că valorile – economice, politice, sociale și culturale – ale unei comunități sunt rezultatul unor stări sufletești și al trudei tuturor membrilor săi. Un ,,gegu contra” nu poate exista decât într-o comuniune de suflete și bunuri materiale, o comunitate care generează și își transformă sudoarea muncii în finalități, rezultate din care se formează și banul public.
Rămân stupefiat de unele aprecieri neprincipiale la adresa publicațiilor noastre ale domnului Gellu Dorian și doamnei Rânghilescu (cine o fi?), oameni care confundă faptul comercial cu actul de cultură.
Voi da o replică seacă, spunând doar câteva lucruri, și voi reveni, tot în această publicație, cu un comentariu amplu despre această ,,atenție”, într-o ediție omagială a Revistei ,,Hyperion”, acordată, așa deodată, publicației ,,Luceafărul” din Botoșani și Editurii ,,Agata”.
Rămân uimit și mă întreb unde am fost până acum?! Totul a trecut neobservat, cu toate că Editura ,,Agata” există de peste 18 ani și de peste 3 ani – Revista ,,Luceafărul”, unde s-au publicat și realizat lucrări și acțiuni culturale, care au contribuit la întregirea spațiului și fenomenului botoșănean, ca entitate culturală.
Atât Editura ,,Agata” cât și Revista ,,Luceafărul” (Botoșani) au fost receptate și apreciate de mult și de personalități marcante ale culturii române: regretatul Acad. Constantin Ciopraga, Acad. Alexandru Zub, Prof. Univ Dr. Ion H. Ciubotaru, Prof.Univ. Dr. Ion Caproșu, Dr. Etnolog Angela Paveliuc Olaru, Dr. Științe Umaniste Lucia Olaru Nenati, Dr. Filologie Mina Maria Rusu, Prof.Univ. Dr. Emilia Pavel, Asist. Univ. Dr.Științele Educației Olimpius Istrate, Prof. Univ. Dr. Eugean Noveanu, precum și de numeroase personalități locale.
Cei ce se îngrijesc și fac să apară aceste publicații n-au avut niciodată pretenția că întreprind bravuri în Botoșani, dar, pertinent, o spun că aici, lună de lună, zi de zi, se vorbește și se scrie despre Eminescu și mereu se găsește loc și timp de câte un fapt de cultură, pentru care nu se așteaptă și nu se caută ,,mila” cuiva. Ne simțim, așa, că aparținem și suntem mai legați de Eminescu și de aceste locuri!
Noi nu facem o anume cultură (,,high culture” sau ,,low culture” – o prostie!), ci suntem legați și aparținem unui spirit – Eminescu! Aceasta ne-a determinat și am purces la restaurarea unui imobil ce aparține Patrimoniului Național Cultural, la care se adaugă Centrul de Informare Culturală ,,Luceafărul”, aici în Centrul Istoric al Botoșanilor, unde s-a născut și a fost botezat Eminescu.
Eminescu, Luceafărul sunt precum aerul. Toți avem nevoie și dreptul de a inspira aerul pentru a trăi. Nu folosim ,,Luceafărul” ca o marcă de tip comercial. Luceafărul este un target cultural și nimeni nu poate pune stăpânire pe tot ceea ce a aparținut și ceea ce ține de Eminescu!
Este acesta un motiv al comentariilor tendențioase din ,,Hyperion”?… sau, a fortiori, cuiva îi este frică de cineva?!
Atunci, ab alio expectes, alteri quod feceris!



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Lasă un comentariu

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania