Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

Un mare sculptor român, Marian Sava a donat municipiului Alba Iulia sculptura “Unitate “-Galerie foto-

Revista Luceafărul: Anul XI, Nr. 5 (125), Mai 2019
Editor: Agata, Botoșani, str. 1 Decembrie nr. 25
ISSN: 2065 – 4200 (ediţia online)
ISSN: ISSN 2067 – 2144 (formatul tipărit)
Director: Ion ISTRATE

Un mare sculptor român, Marian Sava a donat municipiului Alba Iulia sculptura “Unitate “

Primit pentru publicare: 17 Mai 2019
Autor: Al. Florin ȚENE, Președintele National al Ligii Scriitorilor Români,Membru al Academiei Americană Română de Cultură și Știință
Publicat: 17 Mai 2019

© Alexandru Florin Țene, © Revista Luceafărul
Editor: Ion ISTRATE
Opinii, recenzii pot fi trimise la adresa: ionvistrate[at]gmail.com  sau editura[at]agata.ro


 

În data de 16 mai, a.c , pe o vreme când norii încărcați cu ploaie,  ce anunță rodul bogat din toamnă, o delegație a Ligii Scriitorilor Români, formată din scriitorii Al.Florin Țene, președintele național al acestei organizați profesionale și Gavril Moisa, secretarul general, au plecat spre Alba Iulia, pentru a participa la dezvelirea și semnarea contractului de donație a lucrării “Unitate “, realizată de sculptorul belgian, de origine română Marian Sava.

Ajunși în Capitala Marii Uniri, cei doi scriitori s-au oprit, prima oară, la Biblioteca Județeană “Lucian Blaga “, unde au donat fiecare câte un set de cărți din creația lor, iar apoi, s-au îndreptat spre moderna Primărie a municipiului, unde în holul acesteia era amplasată sculptura în marmură albă, intitulată “Unitate “.

La ora 12 a început manifestarea de dezvelire și semnarea contractului de donație.În acest context au vorbit: domnul viceprimar Paul Voicu, sculptorul Marian Sava, iar Al.Florin Țene în cuvântul său a amintit despre vizita pe care a făcut-o la Bruxelles, în urmă cu 23 de ani, la atelierul și expoziția permanentă a acestui artist plastic din capitala Europei unite. Președintele Ligii Scriitorilor a subliniat faptul că Marian Sava este unul din cei mai mari sculptori români contemporani, că a avut expoziții cu lucrările sale în mai toate capitalele Europei, Statele Unite și Africa, fiind apreciat de specialiștii din domeniu, dar și de fostul președinte al țării Emil Constantinescu care i-a vizitat expoziția de sculptură deschisă în saloanele Consiliului Europei. Al Florin Țene a făcut o radiografie sumară a vieții acestui sculptor, care lucrează numai în marmură, spunând că este originar din Galați, fiind  absolventul Academiei Regale Beaux-Arts de Bruxelles, membru al diferitelor Saloane din Lyon, d`Orgon, Cannes, Londra etc.

În închiere poetul Al.Florin Țene a acordat DIPLOMA DE GRATITUDINE din partea Comitetului Director al Ligii Scriitorilor artistului plastic Marian Sava, semn de prețuire pentru întreaga sa opera plastică, după care a  citit poemul “Dumnezeu, Țara Maicii Domnului o mirunge “, deticat sculptorului Marian Sava, în care spune:

Mi-e dor pe-un ștergar de turta arămie
Pusă de țărancă în țest să crească
De trilul coborât din înalt de ciocârlie
În Transilvania, Moldova și Țara Românească.

Inspirat fiind de textul scris de artistul plastic pe soclul lucrării: “ADN-ul determină științific originea fiecărei persoane prezența majoritară a românilor și unitatea limbii române, în cele patru provincii. Regatul României Basarabia , Bucovina, Transilvania m-au inspirit să creez acest ADN elicoidal  cu patru spirale reprezentând cele patru provincii care prin unirea lor din 1 Decembrie 1918 la Alba Iulia, au creat o nouă națiune în Europa, ROMÂNIA. “

Acest eveniment ne-a urmărit tot drumul spre Clujul nostru, în timp ce automobilul condus de Gavril Moisa, înfășura distanțele pe roti, Ploaia spăla  praful amintirii de pe parbriz.Suntem convinși că am participat la un eveniment ce va egala, în timp, cu dezvelirea Coloanei Infinitului (Coloana fără sfârșit ) a lui Brâncuși.

 

 



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania