Revista Luceafărul: Anul XII, Nr.8 (140), August 2020
Editor: Agata, Botoșani, str. 1 Decembrie nr. 25
ISSN: 2065 – 4200 (ediţia online)
ISSN: 2067 – 2144 (formatul tipărit)
Director: Ion ISTRATE
Primit pentru publicare: 27 Aug. 2020
Autor: Valentin REABȚOV, Chișinău
Publicat: 28 Aug. 2020
© Valentin Reabțov, © Revista Luceafărul
Editor: Ion ISTRATE
Motto: Democrația este un sistem politic prost, însă cel mai bun dintre cele pe care
omenirea le-a inventat până acum. (Winston Churchill)
Este unul din citatele, lansate de Laureatul Premiului Nobel în domeniul literaturii ,Winston Churchill, care mi-a plăcut cel mai mult cum definește democrația.
Dar ce m-a făcut să aleg acest citat și să numesc atât de radical articolul? Foarte simplu, evenimentele din Bielorusia după scrutinul prezidențial din 9 august curent. Acest stat îmi este drag sufletului deoarece în vara lui 1973 (după absolvirea facultății) mi-am început cariera de ghid- translator și la Minsk am lucrat mai multe luni.Ce m-a frapat atunci, dar și mai târziu, când veneam în acest oraș, precum și la Grodno, Brest etc, era curățenia exemplară, ordinea, oamenii harnici și educați, ce n-am prea văzut în alte regiuni din fosta URSS. Acest lucru a fost apreciat și de mulți colegi de breaslă. Desigur Țările Baltice ocupau un loc aparte pe atunci.
În ultimii 26 de ani permanent urmăream evenimentele legate de alegerile prezidențiale la care tot timpul învingea Lucașenco (păi cum altfel putea să se întâmple dacă,sigur, cotracandidații erau trași pe dreapta, scoși din scrutinul electoral, băgați la dubă, inventându-li-se crime și fiind condamnați la ani grei de închisoare ori nevoiți să emigreze… Lucașenko a știut bine să joace la două capete: ba cu rușii, ba cu Apusul. Și de fiecare dată aveau loc manifestații anti-Lucașenko, pe care el le înăbușea dur. Dar ceea ce s-a întâmplat pe 9 august 2020, a întrecut orice limită. Falsificarea rezultatelor au fost de proporții, nici Putin n-a obținut așa ”performanță”. Toți analiștii naționali, dar nu cei de la palat, cât și cei străini, îi dădeau lui Lucașenko nu mai mult de 15-20 de procente și iată că pe 9 august seara,odată cu închiderea secțiilor de votare (care au fost deschise 5(!) zile și asta într-o țară mică,cu o populație de circa 10 milioane de locuitori) și anunțarea rezultatelor preliminare: Lucașenko-80%, iar contracandidata lui-Tihanovskaia – doar 10,1% oameni s-au revoltat. O falsificare nemaivăzută. Și acest lucru a scos lumea în stradă, mai ales tinerii, care peste un sfert de secol trăiesc în ”raiul” sovietic socialist, cu o administrare defectuoasă de prin anii 80 ai secolului trecut. Oamenii (nu toți,dar majoritatea vor schimbări, ei văd cum trăiesc vecinii lor: lituanenii, letonii estonienii nu mai vorbesc de polonezi care de mult timp sunt În Uniunea Europeană. Ei văd avantajele unei noi vieți, gândire, administrare, mentalitate etc. După cum spunea o domnișoară: ” Eu am 25 de ani și toți acești ani i-am trăit cu Lucașenko și nu vreau să îmbătrânesc tot cu el”. Ce frumos spus!
Și tot în aceste zile am găsit o statistică foarte interesantă,privind salariul mediu și cel minim în cele trei state baltice în comparație cu Rusia,iar Bielorusia e poziționată mai jos decât Rusia la acest capitol.Datele sunt la zi ,din 20 august 2020 și sper că cititorii nu se vor supăra pe mine pentru acest date. Salariul mediu Salariul minim
Estonia 1451 Euro 584 Euro
Letonia 1381 Euro 684 Euro
Lituania 1113 Euro 430 Euro
Rusia 489 Euro 139 Euro
Cred aceste comparațiile sunt de prisos. Dar nu mai puțin este interesant și faptul legat de ordinea publică, de cum cetățenii percep securitatea personală, nivelul dezvoltării, sistemul educațional, dreptul la libera circulație în cadrul Uniunii Europene de la Lisabona până la Tallinn, dar și în întreaga lume etc. Și comparând toate aceste cu starea lucrurilor în țara lor au umplut paharul răbdării.
Ceea ce s-a întâmplat la Minsk,dar și în întreaga Bielorusie, e greu de imaginat. După 26 de ani de dictatură a lui Lucașenko, oamenii nu-l mai vor la putere și nu mai vor să-i asculte discursurile fără realizări reale, mincinoase. Cuțitul a ajuns la os. Și ceea ce am văzut și citit (noi basarabenii avem o prioritate că pute citi și în rusă),a fost un șoc. Zeci și sute de mii de cetățeni au ieșit la protest.Dar nu mitingurile și marșurile m-au surprins,ci faptul cum au acționat structurile de forță (așa numitele ” escadroanele morții”). Oamenii pașnici au fost luați pe sus,reținuți fără nici un motiv, arestați ( se mai întâmplă și în țările civilizate,mai ales când manifestanții trec ”liniile roșii” și încep acțiuni de vandalizare a cafenelelor,restaurantelor,băncilor,instituțiilor de sta etc) și după aceasta ”cosmonauții ”respectivi și-au dat frâu liber. Manifestanții bieloruși n-au aprins anvelope,n-au spart vitrine,n-au deteriorat băncile din parcuri etc. Ei doar strigau ca lucașenko să plece!
În primele 4-5 zile de manifestații au fost reținuți circa 7 mii de cetățeni,inclusiv minori de 13-14 ani,bătuți cu bestialitate, oficial autoritățile au recunoscut vreo 7 morți, însă au dispărut 80 de persoane. Am menționat că torturile au fost nemaivăzute pentru un stat vecin cu Uniunea Europeană, din secolul 21. La un moment m-am gândit, după ce am văzut unele secvențe pe rețelele de socializare, că acești sadiști numai ulei și cadran încins nu au turnat pe gură protestatarilor arestați… Ce mamă i-a născut pe acești ”bravi” apărători ai ordinii publice? Oare ei au depus jurământul în fața lui Lucașenko sau în fața poporului? Cine i-a educat? Ce au luat ei din școală? Povestirile celor ce au trecut prin ”coridoarele morții” după ce au fost eliberați sub presiunea opiniei publice naționale,dar în primul rând,internaționale,te zguduie.
Da, știu că istoria se dezvoltă pe spirală, avansând la fiecare etapă, dar de ce noi,cei ieșiți din ”socialismul victorios, multilateral dezvolta și cu față umană”, luăm din trecut și punem în aplicare numai teroare și torturi?
Să nu dea Dumnezeu ca acest lucru să se mai întâmple încă odată la noi, doar am avut pe 7 aprilie 2009. Mai țineți minte? Cei care au fost schinjuiți la noi, tot așa ca la izolatorul dintr-o suburbie din Minsk, țin minte . Citeam informațiile din Bielorusia și parcă m-am întors înapoi în istorie cu 11 ani:torturi,fete violate în comisariatele de poliție,ținuți fără apă și mâncare etc. Acești sadiști învață unul de la altul și de fiecare dată introduc ceva nou, inovativ. Privind aceste cadre,dar și cele din 2009 din Basarabia,mi-am adus aminte (aceste lucruri au fost scrise în perioada Perestroicii lui Gorbaciov) de faptul că la mijlocul anilor 30 ai secolului trecut cei din ghestapo au trecut cursuri de reciclare la NKVD, bune cursuri… Deci naziștii au învățat de la sovietici.
Protestatarii din Bielorusia sunt învinuiți de toate și de tot,dar ele sunt nefondate.M-a șocat o fotografie care a făcut înconjor lumii. Niște tineri nu vedeau ce se întâmplă în fața lor și au urcat pe o bancă,dar și-au scos în prealabil încălțămintea…Respect! Și cel mai
interesant,e faptul că în urma manifestanților nu rămâne o bucățică de hârtie. Bravo lor! Să ne învățăm de la ei.
Câte odată când urmăresc aceste cadre cu acțiunile sadiștilor,mi se face impresia că mă aflu cu 50-60 de ani în urmă prin America Latină. Acolo oamenii tot protestau contra fărădelegilor și erau dispersați cu gaze lacrimogene,cu tunuri cu apă, cu câini ( în Bielorusia așa ceva încă nu au fost aplicat,dar li s-a promis) cu gloanțe de cauciuc ,iar ministrul bielorus al apărării a promis că va cere de la subalternii săi ca se tragă în mulțime, cu gloanțe adevărate… Repet, Bielorusia e în centrul Europei.
Și încă la un lucru vreau să atrag atenția cititorilor. Bielorusia face parte din Parteneriatul Estic al Uniunii Europene, ca și noi , și cunosc faptul că s-au organizat multe seminare internaționale, mese rotunde cu specialiști din domeniu, experți în combaterea fenomenului torturii, au fost ratificate Convenții internațional etc. Au fost înmânate diplome participanților la aceste acțiuni, au fost organizate pauze de cafea și ceai, fursecuri, într-un cuvânt, s-au cheltuit bani frumoși. Dar oare nu acești cursanți și conducătorii lor au fost participanți la acele evenimente? După astfel de evenimente,dar și cele de la noi,în regimurile totalitare și dictatoriale rezultatul instruirilor nu costă nici-o ceapă degerată,cu regret. Când va veni schimbarea în Bielorusia, dar ea va veni, toate persoanele implicate în torturi, inclusiv medicii din izolatoare, comisariate de miliție,care nu au acordat ajutor victimelor torturilor, trebuie trase la răspundere penală. Numai așa se poate de ajuns la o societate democratică.Și despre o așa societate a menționat Winston Churchill
Valentin Reabțov
Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania