Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

Enciclopedia esențială  a celor 100 cei  mai mari scriitori ai lumii

 

La Editura ORIZONTURI, 2022, București, a apărut sub semnătura profesorului Daniel S. Burt, de la Universitatea  Wesley, o interesantă și esențializată enciclopedie a celor 100 de scriitori din toate timpurile care au trăit, de-alungul secolelor, pe Terra.Lucrare ce mă face să fiu de acord cu ce spunea Voltaire  că este  “monument al progresului spiritului uman”.

Volumul de 413 pagini se deschide cu un text scris de autor intitulat „Mulțumiri„ în  care autorul aduce mulțumiri colegilor de la catedra de studii clasice, a limbii și literaturii romanice,, limba engleză, studii germanice, limba și literatura rusă,  catedrei de istorie etc, din cadrul Universității Wesley, inclusiv de la Colegiul Smith. Autorul este recunoscător personalului Bibliotecii Memoriale Olin, celui de la Biblioteca Publică din New York, care i-a pus la dispoziție autorului colecția de fotografii,  colectivului Secției de Imprimare și Fotografii a Bibliotecii Congresului și lui Tim Connor de la Biblioteca Harvard-Yenching, inclusiv soției sale Deborah G. Felder.

În „Introducere” ce cuprinde  trei pagini, autorul  subliniază faptul că la alcătuirea listei a examinat meritele fiecărui scriitor și impactul lui relativ, distilând esența carierei scriitorului respectiv pentru a evidenția meritul literar și a relației cu cititorul, așa cum spunea Matthew Arnold: “Să învețe și să propage ce e mai bun din tot ceea ce cunoaște și gândește omenirea.

Cartea cuprinde scriitori, pe care îi denumesc “apostoli” din toate epocile omenirii și culturile lumii, unii ignorați de contemporani și apoi adulați de generația următoare, Sunt scriitori din diferite religii, cu concepții politice diferite, de la rasa africană, asiatică, europeană, afro-americană etc. Personalități care, cum spune critical literar Barbara Hardy, sunt : “ Artiștii buni ce crează în cadrul genului ales de ei, dar  marii artiști îl transformă.“

Autorul se apleacă asupra scriitorilor laici, ignorând primii textieri, începând cu Moise, apoi cu  David care este considerat principalul autor al Psalmilor deși și Regele Solomon, fiul lui David, este creditat cu scrierea unei părți însemnate a zicătorilor din Biblie. Printre autorii Vechiului Testament se mai numără Iosua Navi, Ezdra, Daniel, Osea, Amos, Naum, Zaharia, Ieremia, Isaia, etc. Noul Testament este format din patru Evanghelii scrise de apostolii Luca, Marcu, Matei şi Ioan şi descriu viaţa lui Iisus Hristos, miracolele pe care le-a făcut acesta, învăţăturile sale către omenire, patimile şi Învierea. Noul Testament mai cuprinde 21 de epistole scrise de Pavel, Ioan, Petru, Iacob și Iuda.

Cartea se încheie, cum era și de așteptat, cu “Absențe notabile “ în care autorul prezintă “în continuare o listă adițională cuprinzând 100 de scriitori importanți care merită, de asemenea, să fie luați în considerare atunci când se întocmește o clasificare a celor mai influenți creatori literari din toate timpurile și a lucrărilor lor de căpătâi. “

În această listă descoperim numeroși scriitori meritoși, din păcate niciunul din spațiul românesc. Printre aceștia aflăm pe Miguel Angel Asturias, romancier guatemalerz, având Premiul Nobel, Isaak Babel, dramaturg rus,  Mihai Bulgakov, scriitor rus autorul cărții Maestrul și Margareta, Kate Chopin, romancieră și nuvelistă americană, Andre Gide, scriitor francez,  Nikolai Gogol, prozator și dramaturg rus,  Tawfîk el-Hakîm, dramaturg și inventator egiptean, Heinrich Heine cel mai de seamă poet german, Mihai Lermontov, poet și prozator rus,  Doris Lessing, prozatoare britanică de ficțiune, Li Po, poet chinez,  Stephane Mallarme, poet francez, Saadi, poet person, Luigii Pirandello, scriitor Italian, Jean-Paul Sartre, filozof și prozator francez etc.

Cuprinsul acestei esențiale enciclopedii are 100 de fișe ale scriitorilor, însoțite de fotografii și de câte o prezentare succintă, la început, a unui critic care face, în câteva rânduri, o prezentare a esenței opera.

Remarcăm traducerile citatelor din diferiți autori efectuate de poeta și prozatoarea româncă Passionaria Stoicescu, fostă redactor la Editura “Litera” din București, colegă cu primul meu editor Radu Albala, un talentat și distins prozator.

Primul autor prezentat este Homer care a trăit în cca  secolul al VIII-lea î.Hr., despre care scrie, în preambul, Jorge Luis Borges în textul “Tigrii visători “.Homer fiind autorul celebrelor “Iliada” și “Odiseea” Tot din perioada antică  este inclus cu o fișe bogată, Eschil, trăitor în perioada 525-456 î.Hr.tot din aceeași perioadă mai sunt prezentați: Sofocle, Euripide,  Aristofan, Catul cca 84-54 î.Hr.poet tradus la noi de Teodor Naum, Vergiliu autorul poemului epic  “Eneida “,Ovidiu, prezentat, în preambul, de Brooks Otis în Ovid as an Epic Poet.

Lista continua cu Dante Alghieri (1265-1321 ), prezentat de Givanni Boccaccio în  Viața de început a lui Dant, ,Francesco Petrarca (1304-1374 ), supranumit primul om modern, tradus la noi de către Eta Boeriu, Giovanni Boccaccio, fiind considerat poetul italian plasat între Petrarca și Dante  în secolul XIV, Geoffrey Chaucer poet englez,”unul dintre cei mai originali oameni care au trait vreodată”, cum scrie G.K. Chesterton. La care mai adaug cu ce spunea  Michelle Rosenberg: ”Omul cult trebuie să fie mai mult decât o enciclopedie, un almanah în carne şi oase. Credinţa, blândeţea, munificenţa să-i definească viaţa”. În continuare  citim despre japonezul Zeami Motokiyo, prezentat în două rânduri de Thomas Blenham Hare, Voltaire cu a sa lucrare “Oedip” și viața sa aventuroasă,  David Herbert Lawrence prezentat de Aldous Laurence Sterne cu romanul său ”Tristram Shandy“, criticat pe ne drept de dr.Johnson, poetul John Keats, Walt Whitman cu volumul său celebru “Firele de iarbă “, tradus în românește de Mihnea Gheorghiu,  Henrik Ibsen cu a sa “Casa păpușilor “, prezentat în preambulului Fișei de către George Bernard Shaw în “The Quintessence of Ibsenism “, Augustin Strindberg, Mihai Eminescu, Lucian Blaga, poet și filozof român, născut în Lancrăm, prezentat de Ion Pop în preambul, Mircea Eliade personalitate română și universală, Eugen Ionescu dramaturg născut la Slatina, Federico Garcia Lorca poet și dramaturg spaniol, fiind cel mai mare scriitor din Spania după Cervantes, și volumul se încheie cu Fișa numărul 100, avându-l pe Gabriel Garcia Marquez cu al său Premiul Nobel și romanul de largă circulație “Un veac de singurătate “.

Această enciclopedie  cuprinde autori dintr-o perioadă de 2439 de ani, cu un mare evantai de autori cu  opțiuni politice variate, conservatori, liberali, apolitici, comuniști, socialiști, sociali-democrați, regaliști etc și tocmai acest arpegiu sau policromie face ca literatura universală să fie atât de bogată și frumoasă.

Cartea care se citește precum “Biblia “, cu o cursivitatea unui roman al spiritualității umane, are coperta semnată de Tatiana Daniela Popescu ce cuprinde fotografiile a 18 corifei, începând cu Homer, Dante, Rabelais, Cervantes, Dickens, Poe, Byron, Goethe, Voltaire, Moliere, Shakespeare, Proust, Tagore, Caragiale, Dostoievski, Eminescu, Marquez, și Camus. Traducerea volumului de o acuitate deosebită este semnată de Anca Irina Ionescu.

Al.Florin Țene



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania