Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

7 mari muzee din România, prezintă 77 de lucrări de Grigorescu, la 111 ani de la venirea “Păstoriței” în Bucovina

 

Muzeul Național al Bucovinei propune o expoziție-eveniment și invită publicul duminică, 2 iulie , ora 17, la vernisajul expoziției „Nicolae Grigorescu – mereu surprinzător„, ce va avea loc la Muzeul de Istorie din Suceava (str. Ștefan cel Mare nr. 33).
Expoziția cuprinde 77 de lucrări provenite din 7 muzee din țară: Muzeul Municipiului București, Muzeul de Artă Cluj-Napoca, Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași, Muzeul Județean de Artă Prahova „Ion Ionescu – Quintus”, Muzeul Național Brukenthal, Institutul de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion” Tulcea și de la Muzeul Național al Bucovinei.

  • Evenimentul se leagă de împlinirea a 111 ani de la aducerea tabloului „Păstorița” în Bucovina, lucrare aflată în Fondul memorial-documentar Leca Morariu, deținut de Muzeul Național al Bucovinei. 
  • <<În anul 1902, Nicolae Grigorescu (1838-1907) pictează lucrarea „Păstorița” și o dăruiește amicului său Alexandru Vlahuță, care, la rândul său, o dăruiește românilor din Bucovina și anume Societății pentru Cultura și Literatura Română din Bucovina. 
  • Profesorului universitar Alexandru Leca Morariu, fost decan al Facultății de Litere și Filosofie din Cernăuți, este cel căruia i se datorează întoarcerea lucrării în patrimoniul public, prin donația pe care soția sa Octavia Lupu Morariu a făcut-o în 1967 Muzeului Județean Suceava, alături de cărți, manuscrise, documente, publicații și alte câteva tablouri semnate de Ștefan Luchian și Epaminonda Bucevschi.
  • La 41 de ani de la ultima mare expoziție dedicată lui Nicolae Grigorescu la Suceava, „Păstorița” iese din uitare, restaurată și înnobilată cu o ramă de tip Grigorescu cu sprijinul Fundației Umanitare „Assist”>>, aflăm de la Muzeul Național al Bucovinei. 
  • În cadrul vernisajului se vor lansa albumul de artă „Grigorescu – mereu surprinzător” și Catalogul de grafică „Mărturii din atmosfera unei epoci. Grafica lui Nicolae Grigorescu la Muzeul de Artă Cluj”, semnat Ioana Filipescu, muzeograf MACN. Publicațiile menționate aduc în fața specialiștilor și a publicului larg lucrări mai puțin cunoscute ale maestrului Grigorescu. 
  • Vorbim despre <<un eveniment cum Suceava nu a mai avut de aproape jumătate de secol! Din 2 iulie, regal de artă la Muzeul Național al Bucovinei! „NICOLAE GRIGORESCU – mereu surprinzător”, o expoziție monumentală la Muzeul de Istorie din Suceava, după 41 de ani de la prima și singura expoziție vernisată vreodată la Suceava. 7 mari muzee din România, prezintă 77 de lucrări, la 111 ani de la venirea “Păstoriței” lui Grigorescu în Bucovina.
  • Vino să admiri ethosul românesc, imortalizat de penelul fermecat al părintelui picturii moderne românești, în lucrări bine-cunoscute sau prezentate pentru prima dată publicului. Lucrările pot fi vizionate în sălile Galeria cu bolți (la parter )și Multimedia (etajul I).
  • Proiect finanțat de Consiliul Județean Suceava, organizat de Muzeul Național al Bucovinei. Mulțumim partenerilor fără de care acest eveniment nu ar fi fost posibil și sponsorilor care au susținut evenimentul: Fundația Umanitară ASSIST cu ajutorul căreia lucrarea „Păstorița” a fost înnobilată cu o ramă de tip Grigorescu, și, desigur, THOTH design pentru sprijinul acordat>>, transmite Muzeul de Istorie din Suceava.
  • Prețul unui bilet de acces este 8 lei pentru adulți, 4 lei pensionari și 2 lei studenți/elevi.
  • Pe afiș, „Păstorița”, din colecția Muzeului Național al Bucovinei, o lucrare cu o poveste fascinantă pe care o puteți admira alături de celelalte 76 de povești ale unor picturi pe care rar ți-e dat în viață să le poți admira la un loc!


Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania