În anul 1979, la Botoșani, apare o ediție de plachete care au cuprins scriitori și poeți botoșăneni din acea vreme. Acest set de 19 plachete au fost editate de Comitetul de Cultură și Eucație Socialistă a Județului Botoșani în Ed. a II-a a Festivalului Național „Cântarea României”; Lectori Lucian Valea și Dumitru Lavric; Redactor—Dumitru Lavric; Grafica-Victor Hreniuc; Tiparul executat la Întreprinderea Poligrafică Bacău sub cd.5077/979; Autori : Dorin Baciu, Constantin Bojescu, Neagu Marcel Ciucaș, Gellu Dorian, Constantin Draxin, Aurelian Gulea, Val Guraliuc, Dumitru Ignat, Mihai Lău, George Luca, Mihai Marciuc, Mihai Munteanu, Dumitru Necșanu, Lucia Olaru Nenati, Mircea Oprea, Val Talpalaru, Victor Teișanu, Dumitru Țiganiuc și Elisabeta Vartic.
Printrei ei, au lucrat în redacțiile de presă, fie literară, culturală sau partinică (singurul partid acceptat, PCR). Pe unii îi știu că au lucrat în instituțiile de specialitate sau în organisme de conducere la diferite niveluri, PCR, UTC, Sindicat, FUS, contribuind din plin la promovarea ideologiei marxiste, operele lor fiind scrise în spiritul realismului socialist. Unii au mai colaborat cu securitatea, probabil, din auzite.
Documentându-mă serios pentru o schiță parțială și preliminară, la care am în vedere și presupuneri, enunțate pe baza unor fapte cunoscute, cu privire la anumite (legături între) personaje cu funcții (roluri și creatori) în viața politică, socială, culturală, acest set de plachete semnate de cei 19 autori mă clarifică și multe din suspectele acidități îmi dispar. Este normal, deoarece presupunerea are un caracter provizoriu și este conturată pe baza datelor știute din auzite sau documentate din diferite surse existente la un moment dat. Veridicitatea lor vine cu timpul și nu pe bază de intuiții.
Placheta CEREMONII POTRIVNICE, editată de Comitetul de Cultură și Eucație Socialistă a Județului Botoșani în 1979.
1. Prezentarea autorului. Născut la 30 septembrie 1953 la Botoșani. Absolvent a liceului Mihai Eminescu Botoșani a debutat în ziarul Clopotul. Publică în Clopotul, Convorbiri literare, Orizont. Premiul revistei Convorbiri literare la concursul de poezie Nicolae Bălcescu – 1977. Membru al Cenaclului Mihai Eminescu Botoșani.
2. A publicat 14 poezii: Geneză; Cântec pentru Moldova; Elegie la cea dintâi mare unire; Va veni zăpada; Poem fără fluturi; Eligie la jumătatea cea bună; Ceremonie de februarie; Scrisoare; Hotarul de frică; Colină; Sacrilegiu; Psalm; Ars poetica și Bibliografie.
Pentru o eventuală concluzie a profilului poetului Val GURALIC
CÂNTEC PENTRU MOLDOVA : ,,Maica mea curată ca o rugăciune/ Spusă-n șoaptă unui prunc bolnav/ Cum va fi seninul când voi-va fi timpul/Ca să mă îngroape-n trupul tău moldav ?// Zarea despicată-n turle de biserici/ Ca-n copilărie iarăși s-o aprinde/ Când voi trece-n fugă cailor de ceață/ Înspre o iubită ce nu mă mai vinde// Și de ce maică te-ai scula în noapte/ Os pe os plângânu-mi, să mă învelești./ Va mai curge-n râuri miere și cu lapte/ O camașă fi-vei să mă primenești ?// Astăzi tinerețea mi se zbate-n ploape/ Prea îmi e albastru ochiul ca să plângă/ Dacă sunt cu tine maica mea Moldovă/ Caii mei de sânge nimeni n-o să-i frângă.”.
ELIGIE LA CEA DINTÂI MARE UNIRE : „Și fost-a idealul mai presus/ Decât securea ce venise vamă/ Să ceară capul celui nesupus/ Ce nu ținea decât de-a țării seamă.// Mihai Viteazul n-a stat în genunchi/ Țara a fost și trebuia să fie/ Întreagă cum coroana pe un trunchi/ Cu rădăcina-nfiptă în veșinicie.// A picurat din buza lui fierbinte/ Cu românească vorbă, negrăind aproape :/ „Mi-a fost Unirea sfântă o mireasă/ Și nunta mea mă apără prin moarte/ Țara trăiește nimeni nu o frânge/ Cum nu se-ndepărtează sufletul de sânge”.
Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania