Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

Under pressure responsabil

„Presiunea academică poate duce la o epidemie de burnout, anxietate și depresie în rândul elevilor”, „Cum să faci față stresului în perioada examenelor”, „Ce să facă sau să nu facă părintele pentru a-și ajuta copiii să facă față stresului și anxietății în perioada examenelor – sfaturile unui psiholog”
…sunt doar câteva din titlurile virale în perioada asta.

Atunci când intră în joc teoriile din psihologia pozitivă n-ar trebui să pierdem din vedere faptul că efectele acestora pot fi mai dăunătoare ca emoțiile negative care vor fi trăite și simțite în această perioadă, cât și efectele pe care lipsa totală a tensiunii le are asupra sănătății mentale și echilibrului pe termen lung.

Educația de azi (parentingul pozitiv) evită să confrunte tinerii cu idealuri și valori. Acestea sunt ocolite. „Să nu punem presiune!” Există o trăsătură a culturii americane care sare în ochii unui european. Americanii au obsesia de a evita să fie autoritari sau să dea prea multe indicații. Această obsesie își poate avea originile în puritanism, care a fost un autoritatism și totalitarism moral și etic. Obsesia de a nu confrunta tinerii cu idealurile și valorile ar putea fi foarte bine o formațiune reacțională.
Frica obsesivă colectivă că sensul și scopul ar putea fi impuse prin constrângere are ca rezultat o rezervă față de idealuri și valori. Astfel, copilul e „aruncat” împreună cu apa din copaie, iar idealurile și valorile sunt îndepărtate cu totul.

Șeful Departamentului de Psihiatrie, Neurologie și Științe Comportamentale de la Universitatea din Oklahoma, L.J. West, a făcut următoarea observație: „Tinerii noștri își pot permite idealismul pentru că ei sunt prima generație a societății abundenței. Și totuși ei nu-și pot permite materialismul – dialectic sau capitalist – , pentru că sunt prima generație care ar putea vedea cu adevărat sfârșitul lumii. Tinerii noștri sunt destul de educați pentru a ști că numai un ideal de fraternitate le mai poate salva lumea și îi poate salva pe ei înșiși.” Aparent, așa și este.  Idealurile sunt esențiale pentru supraviețuire.
Contrar teoriei homeostatice, tensiunea nu este de evitat în mod obligatoriu, iar pacea minții și a sufletului nu sunt niște condiții absolut necesare. O cantitate serioasă de tensiune, cum este tensiunea unui sens care trebuie împlinit, este inerentă ființei umane și este indispensabilă stării noastre de bine. Omul are nevoie în primul rând de acea tensiune creată prin direcționarea către un scop.
Libertatea amenință să degenereze într-o simplă arbitrarietate dacă nu e trăită în termenii responsabilității.

#haicueducația



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania