Volumul „File de Enciclopedie Culturală Botoșăneană” al istoricului Gheorghe Median se înscrie în seria cărților de autor cu referințe bine documentate și atent interpretate academic, autorul fiind un exponent de vază al societății culturale botoșănene, cu viziune și respect pentru dezvoltarea orașului și promovarea valorilor istoriei și literaturii.
Conținutul vast și felurit al cărții, bogat în informații despre zestrea culturală moștenită și cea percepută de contemporanii Botoșanilor, a fost publicat în Revista Luceafărul (www.luceafarul.net), în perioada 2010-2024 și așezat cu iscusință de către autor, într-o structură elocventă: Capitolul I – „Botoșanii din inima mea”; Capitolul II – „Personalități cunoscute, ignorate sau uitate ale Botoșanilor. Ce și cât știm despre ele?”; Capitolul III – „Note de lectură”; Capitolul IV – „Lumea minunată a artisticilor plastici” și Capitolul V – „Cu gândul la Eminescu”.
Atenția deosebită pe care autorul i-a acordat-o poetului Mihai Eminescu, căruia îi este rezervat un capitol special al cărții, nu epuizează subiectele abordate. Observator pertinent al vieții culturale a județului, Gheorghe Median a constatat faptul că multe dintre personalitățile orașului și județului au fost uitate, despre unele nu s-a mai scris nimic față de ceea ce se știe în general (Nicolae Iorga, George Enescu, Octav. Onicescu), unele sunt amintite sporadic (Gheorghe Kernbach, Arthur Enășescu, Artur Stavri), iar despre unele nici măcar nu se vorbește (Constantin Graur, Dumitru Baciu, Constantin Gh. Cucu). Considerând că este o datorie a contemporanilor să le readucă în actualitate, autorul se oprește asupra unui important număr de personalități, oferind cititorului prilejul de a-i cunoaște.
Multe dintre articolele selectate de autor pentru a intra în acest volum, sunt recenzii la cărțile unor reputați autori botoșăneni, apărute în ultimii ani, Traian Apetrei, Constantin Adam, preotul Ioan Canciuc, profesorii Constantin Cojocaru, Mihai Poclid și Alexandru Funduianu, sunt doar câțiva dintre ei. Cărțile semnate de aceștia, precum și de ceilalți autori cuprinși în volum, făcând dovada efervescenței scriitoricești și a preocupărilor științifice care animă Botoșanii de astăzi.
Demn de remarcat este faptul că autorul volumului de față a găsit oportun să se oprească și asupra vieții artistice a Botoșanilor cu deosebire asupra artei plastice. A făcut-o, din simplul motiv că, activitatea plasticienilor botoșăneni, în lipsa unor publicații care să le prezinte și să le comenteze expozițiile organizate, trece ca ceva obișnuit, destinat să fie dat uitării. Gheorghe Median și-a asumat și rolul de promotor al artei, evaluând obiectiv și asumat o parte din expozițiile de artă plastică vernisate în ultimii ani la Botoșani , prezentând chiar creațiile unora dintre plasticienii reprezentativi ai Botoșanilor (George Șpaiuc, Florin Prodan, Marcel Alexa, Aurel Azamfirei, Florin Grosu, Ioan Zobu). Cartea se încheie cu un perspectivism, o opinie personală a directorului Revistei Luceafărul (Bt), un bruion aplicat unei analize adecvate operelor literare și artistice, de unde reiese că autorul, istoricul Gheorghe Median, are o viziune unitară și militantă în spațiul cultural botoșănean.
Deși stilul în care scrie Gheorghe Median este simplu și percutant, conținutul este plin de substanță și am convingerea că volumul „File de Enciclopedie Culturală Botoșăneană” va fi o carte de patrimoniu, importantă și atât de necesară pentru instituțiile culturale și de educație, pentru noi, botoșănenii, cât și pentru cei care ne vizitează frecvent Botoșanii.
Prof. Diana Maria Aghiorghiesei
Botoșani, 24 Oct. 2024
Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania