Ne-am întâlnit săptămâna trecută, 16 Nov. 2024, cu oameni din Generația de aur a Botoșanilor
Foto: ©Agata (Arhiva editurii), Drepturi de autor. Toate drepturile rezervate.
Agata ® 1994 – 2024 ; Format Luceafărul © Drepturi de autor. Toate drepturile rezervate.
Întâlnirea Oamenilor din Generația de Aur a Botoșanilor, cu prilejul zilei aniversare a Domnului Gheorghe Median, distinsă personalitate din spațiul cultural botoșănean, consider că a fost o reuniune-prilej de rememorare și celebrare a personalităților remarcabile din Botoșani, pentru a evidenția semnificația lor în viața culturală și socială a vetrei culturale a românismului.
Volumul „File de Enciclopedie Culturală Botoșăneană”, pe care domnul Gheorghe Median ni l-a așezat în sipetul zestrei culturale pentru generațiile viitoare, se distinge prin documentarea riguroasă și o interpretarea academică atentă, generată de o personalitate proeminentă a societății culturale botoșănene, cu o viziune clară și de plin respect pentru evoluția orașului și promovarea valorilor istorice, culturale. (Diana Maria Aghiorghiesei). Cartea a provocat interesul celor participanți la lansarea sa din 16 Nov. 2024, în Sala expozițiilor muzeale a Muzeului Scriitorilor Botoșăneni, prin modul cum a fost concepută, ca formă, pentru a da valoare conținutului. Mă refer la alcătuirea ei, pe cinci secvențe, unde fiecare capitol tratează un aspect distinct al culturii botoșănene: Botoșanii din inima mea – O prezentare a orașului, subliniind legătura profundă a autorului cu acesta; Personalități cunoscute, ignorate sau uitate ale Botoșanilor – Se atrage atenția asupra figurilor istorice și culturale care merită recunoaștere; Note de lectură – Recenzii ale unor lucrări contemporane, subliniind continuitatea culturală a Botoșanilor, Lumea minunată a artisticilor plastici – O analiză a scenei artistice locale, evidențiind activitatea plasticienilor botoșăneni și, sigur, Cu gândul la Eminescu – Un omagiu adus poetului național, Mihai Eminescu, subliniind influența sa durabilă asupra spațiului cultural românesc modern.
Istoricul – muzeograf, prozator, eseist și publicist, Gheorghe Median constată în această operă, că multe personalități au fost neglijate în documentele istorice contemporane. Domnia sa subliniază importanța readucerii în actualitate a acestor oameni de seamă, oferind o oportunitate cititorilor de a le cunoaște.
În același timp, aduce în atenție și munca artistic-creativă a plasticienilor botoșăneni, contribuind la recunoașterea și promovarea artei locale, care adesea rămâne în umbră din lipsa documentării și comentariilor critice adecvate, artiști plastici cu mult mai valoroși, cum ar fi: Liviu Șoptelea, George Șapaiuc, Marcel Alexa, Dan Prodan. Prin aceasta, Gheorghe Median își asumă rolul de promotor al artei plastice, evaluând obiectiv expozițiile și prezentând creațiile plasticienilor botoșăneni reprezentativi. Aceasta este o contribuție valoroasă la documentarea și promovarea patrimoniului artistic local.
Interesante și importante sunt recenziile cărților scrise de autori botoșăneni contemporani, subliniind astfel efervescența culturală a orașului, Traian Apetrei, Constantin Adam, Lucia Olaru Nenati, Lili Bobu, Ovidiu Chelaru, Elena Chiponcă, Maria Baciu, Gheorghe Burac, Maria Panciuc Bucătaru, Estera și Valentin Balan, Mihai Dorel Gaftoneanu și alții, demonstrând preocupările literare și științifice care animă comunitate a botoșăneană.
Evenimentul organizat pentru lansarea cărții „File de Enciclopedie Culturală Botoșăneană” la Muzeul Scriitorilor Botoșăneni a fost un prilej de recunoaștere a muncii autorului și de a săvârși cu solemnitate un act de însemnătate publică față de spațiul cultural botoșănean. Discursurile susținute de personalități locale, precum Traian Apetrei, Constantin Adam, Silvia Lazarovici, Maria Panciuc Bucătaru, Elena Condrei, Paul Mircea Iordache, Florin Egner și Carmen Moraru au evidențiat importanța acestui volum pentru Botoșani și mai mult.
Au fost într-un rol important atitudini de recunoștință și gesturi de respect prin felicitările aduse autorului și colaboratorilor săi, precum jurnalista Carmen Moraru, Ioana Mafteev și tinerii jurnaliști (BuzzTv), care au evidențiat devotamentul pentru promovarea culturii botoșănene și cum acești oameni de cultură, asemenea Domnului Gheorghe Median, reușesc să aducă la lumină și să susțină valorile locale.
În concluzia participanților, File de Enciclopedie Culturală Botoșăneană este o lucrare monumentală, este un testament al bogăției culturale a Botoșanilor și un ghid prețios pentru oricine dorește să exploreze trecutul și prezentul acestui colț de țară. Pentru toate acestea, Domnului Gheorghe Median i s-a conferit Titlul de ONORIS CIVIS COMITATUS de către Fundația Națională pentru Dezvoltare Comunitară, a cărei activitate este dominată de sintagma ,,Prin cultură și educație să contribnuim la dezvoltarea comunității”.
Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania