Rar îți e dat să citești o carte cu atâta satisfacție intelectuală, cum mi s-a întâmplat mie, în cursul lecturii cărții recent apărute la Editura ,,Agata”, din Botoșani, semnată de Gheorghe Median ,,File de Enciclopedie Culturală Botoșăneană”.
Profesor, istoric, muzeograf, informat în domeniile sale până în cele mai mici amănunte, cunoscător al unui Univers al Artelor, ca nimeni altul, ne-a dăruit o carte impresionantă, ca informație, ca precizie a cunoașterii, răsfățându-și cititorii cu cele mai subtile și adânci aprecieri. O documentare temeinică, bine pusă în ecuația gândirii, stabilește adevăruri științifice și istorice de mare importanță. Cartea e scrisă cu stil, fapt care ne face să afirmăm că autorul ei este unul dintre cei chemați pentru a completa o Istorie, fie chiar și a Botoșanilor.
Sudist, prin naștere, Gheorghe Median a urmat cursurile Facultății de Istorie din cadrul Universității “Al. Ioan Cuza” din Iași, hotărând să rămână moldovean, ,,pe vecie”, cucerit de Moldova, și iubind-o, cu tot ce cuprinde ea.
Seriozitatea și munca, au făcut corp comun cu inteligența, cu strălucirea minții și câștigul pentru Cultură a fost unul pe măsură. Cartea va rămâne cel mai temeinic, mai serios și mai important document despre obiectivele pe care le-a prezentat autorul, alături de personalitățile locului.
Cartea cuprinde șase capitole, bine echilibrate ca întindere și valoare, autorul discutând în ele despre monumente, lăcașuri de cult, muzee, în general despre patrimoniul arhitectural al Botoșanilor, despre personalitățile județului știute sau uitate, despre expoziții de artă plastică și despre pictori și creațiile lor.
Prețioase și adânci judecăți formulează autorul cărții despre Eminescu, privitoare la istoricul casei părintești a poetului, la biserica construită spre veșnica sa neuitare la Ipotești și la întreg patrimoniul eminescian, pe care trebuie să-l păstrăm intact.
Autorul cărții nu trece în revistă numărul mare de monumente, doar spre a le aminti, ci arată raportul lor cu istoria locului, cu oamenii, grija sau din contră neglijența care s-a manifestat față de ele, dea lungul timpului, și cum și-au durat botoșănenii acest patrimoniu deosebit. Dacă autorul s-a gîndit să ne lase o carte atât de valoroasă, o Enciclopedie despre Monumente, Muzee, Atenee, Școli, despre întreg patrimoniul existent, el a urmărit și cum sunt îngrijite acestea ori au fost lăsate în grija nimănui. Există o maiestate, ceva ce ține de stilul ales, subtil, ceea ce atrage și face captiv cititorul deprins cu lectura aleasă.
Gheorghe Median nu numai că ni se prezintă ca un exeget, ca un enciclopedist al temelor propuse, dar ne și învață să păstrăm valorile autentice, naționale, originale, fiindcă, pentru Cultură au o prețuire inestimabilă. Nu întâmplător acordă un spațiu special lui Eminescu și operei sale. El ne definește ca neam și trebuie să respectăm tot ce înseamnă El și ceea ce îl reprezintă. Autorul a spus lucruri interesante și despre Iorga. Și cum s-ar fi putut altfel, când cunoaște totul despre ei ?!. De la cei dintâi și până astăzi, autorul s-a ocupat de fiecare botoșănean ( sau chiar străin ), care și-a adus o cât de măruntă contribuție la cultura acestui colț frumos și temeinic de țară.
Un lucru special pe care l-a făcut Gheorghe Median, a fost acela că s-a preocupat și de lumea artiștilor plastici, prezentându-le expozițiile, făcându-i cunoscuți și distingând adevăratele valori din lumea acestora. S-a preocupat, de asemenea, de toți scriitorii care au publicat și publică în paginile ziarelor și revistelor literare de la Botoșani, încât, cine vrea să cunoască mulțimea de talente literare de aici, este invitat să deschidă această Enciclopedie, și va rămâne plăcut surprins.
Noi am vrut să atragem atenția asupra valorii neasemuite a acestei cărți, să afle localnicii că au unde-și revedea istoria și că un om foarte pregătit, cu suflet mare, le-a dăruit-o, cu drag.
Felicităm autorul pentru această neîntrecută realizare!