Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

Expoziţie de pictură, grafică şi tapiserie la Galeria ,,Ştefan Luchian” sau artiştii plastici suceveni prezenţi să sensibilizeze Botoşaniul

Expoziţie de pictură, grafică şi tapiserie la Galeria ,,Ştefan Luchian”
sau artiştii plastici suceveni prezenţi să sensibilizeze Botoşaniul

Consemnat de Ion ISTRATE

Sâmbătă, 8 mai a.c., la Galeria de artă ,,Ștefan Luchian” a avut loc festivitatea de deschidere a Expoziției de arte plastice – pictură, grafică și tapiserie – a artiștilor suceveni, cunoscuți deja publicului botoșănean: Eugenia Goraș, Georgeta Gheorghiu și Mihai Ferbei.

Cele trei personalităţi ale artei plastice sucevene au fost formate în şcoala de pictură ieşeană la începutul anilor ’60: Eugenia Goraş, sub îndrumarea lui Mihai Cămăruţ; Mihai Ferbei, având ca profesori pe Costache Agafiței și Dan Hatman, iar mai târziu, Georgeta Gheorghiu, la clasa lui Adrian Podoleanu.

Aş spune că trăsăturile caracteristice ale creaţiilor titanilor suceveni ai artelor plastice au determinat (predestinat parcă!) şi structura spirituală a botoşănenilor participanţi la acest act de cultură.

Eugenia Goraş, în lucrările sale, prin delicateţe cromatică şi sensibilitate, a indus o stare emotivă organizatorilor, plină de respect, de altfel, fapt observat din cuvântul de deschidere, neîndoielnic de bun simţ, al Doamnei Steliana Băltuţă.
Calmul din labirintul profunzimii aşezat pe pânză de imaginaţia Georgetei Gheorghiu a atras un public select, el însuşi, în mare parte, creator de artă (Marcel Mănăstireanu, Victor Foca, Corneliu Dumitriu, Marcel Alexa).
Dar, universul albastru ,,concav şi amorţit” ordonat ca o succesiune de imagini cinematografice de către Mihai Ferbei a răspândit răceală, speriind astfel pe aleşii locali şi diriguitorii actului cultural din judeţ. Lipsa lor a observat-o oricine! Desigur, motiv de șoșoteală prin publicul prezent.

Anul trecut, la Suceava, cu ocazia unei expoziții de creații ale artiștilor amintiți, în Monitorul de Suceava, Tiberiu Coșovan a avut curajul și a scris: ,,Probabil, din cauză că valorile nu sunt democratice, ci, aşa cum a spus Mircea Dăneasă au „caracter seniorial”, aleşii noştri (ajunşi în funcţii împinşi de alţii)  privesc participarea la o asemenea manifestare ca pe o obligaţie la plecăciune în faţa seniorilor, a celor care s-au impus şi şi-au consolidat statutul artistic, prin talentul pe care, oricâtă bunăvoinţă ar avea alegătorii,
nu-l pot departaja democratic. Şi cum lucrările artiştilor plastici profesionişti sunt, după cum a subliniat Mircea Dăneasă, „creaţii ale unor oameni care nu greşesc de la un anumit nivel în jos”, calitatea expoziţiei este garantată.”
Noi, doar, atât am spus și ne oprim aici.

Veniți oameni buni și vizitați astfel de expoziții!
Merită!
Acești artişti, care au expus creațiile lor, s-au ostenit pentru a ne sensibiliza. Alături de Domniile lor au fost oamenii din cadrul Muzeului Judeţean Botoşani!
Să mulţumim acestor oameni de suflet pentru ceea ce ne-au oferit!



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Lasă un comentariu

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania