Albumul ,,Salonul Internațional de Artă Naivă GHEORGHE STURZA, Ediția a X-a, Botoșani, 15 septembrie – 15 octombrie 2023” a fost publicat recent la Botoșani : Editura Agata, 2023; ISBN: 978-606-692-030-8; Editat de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani; co-autori – Iustina Irimia Cenușă și Daliana Bejan (coord.); conținutul introducerii este semnat de Gheorghe Median sub titlul ,,Gheorghe Sturza, modelul desăvârșit al pictorului naiv”; fotografii – Sorin Ivasciuc; design-ul coperții – Dragoș Lespezeanu; tipar și legătorie – Dimi. Albumul a fost publicat într-un tiraj de 160 exemplare, cu prilejul celei de-a X-a ediție a Salonului de Artă Naivă și dedicat pictorului de artă naivă Gheorghe Sturza și a fost finanțat de Consiliul Județean Botoșani.
Gheorghe STURZA
Născut în 1926, în satul Bălușeni, județul Botoșani, a început să picteze la vârsta de 50 de ani, după ce a lucrat ca țăran, cioban și muncitor. A fost descoperit de criticul de artă Ion FRUNZETTI, care i-a organizat prima expoziție personală în anul 1979. A participat la numeroase expoziții naționale și internaționale de artă naivă, fiind apreciat pentru stilul său original și expresiv. A murit în 1993, lăsând în urmă o operă bogată și variată, în care regăsim expresia vieții și tradițiilor satului românesc.
Gheorghe Sturza aparține unui curent artistic – artă naivă -, care se caracterizează prin lipsa de educație formală a artiștilor și care se inspiră din experiențele și imaginația lor proprie. Arta naivă este adesea colorată, simplă și spontană, fără a respecta regulile de perspectivă, proporție sau compoziție, ca o formă de expresie autentică și sinceră, care surprinde frumusețea și bucuria vieții.
Picturile lui Gheorghe Sturza sunt pline de culoare și detalii, ilustrând scene din viața rurală, sărbători populare, peisaje pitorești sau motive religioase, unde a folosit o tehnică mixtă, combinând uleiul cu tempera sau acuarela pe pânză sau carton. Gheorghe Sturza, în opera sa artistică, a reușit se creeze o atmosferă veselă și optimistă, în care oamenii și animalele conviețuiesc în armonie cu natura, redând cu dragoste și respect tradițiile și valorile culturale ale satului său natal.
Surse:
1.https://www.antenasatelor.ro
2.http://traditiiclujene.ro/salonul-international-de-arta-naiva-gheorghe-sturza/
3.https://muzeultaranuluiroman.ro/wp-content/uploads/2019/09
4.www.yumpu.com/ro/document/view/
5.www.luceafarul.net
Drept de autor © 2009-2025 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania