Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

 Alexandru-Cristian Miloș, un trubadur al Omului Cosmic  

ROMÂNIA ÎN ANUL MARII UNIRI – C[entum]
Revista Luceafărul (Bt), Anul – X

Primit pentru publicare: 19 Ian. 2018
Autor: Mircea DAROȘI
Publicat: 20 Ian. 2018
Procesare și adaptare: Dorina RODU
Editor: Ion ISTRATE
©Mircea Daroși ©Rev. Luceafărul

 

 Alexandru-Cristian Miloș, un trubadur al Omului Cosmic

  

                  Așa este cunoscut în critica literară Alexandru-Cristian Miloș, poetul bistrițean, care a   adus în literatura română o nouă viziune poetică, utilizând conceptele științei și tehnicii. Prin intermediul lor, actul său creator pune în circulație valori metaforice, mai puțin întâlnite în spațiul nostru liric. Gheorghe Grigurcu consideră că este un urmaș al lui Eminescu, atunci când vorbește despre prezența elementelor cosmogonice din creațiile celor doi autori.

         Din numeroasele referințe critice prezentate în albumul omagial ,,ALEXANDRU – CRISTIAN MILOȘ-65, apărut în Editura Solon, Bistrița, 2017, coordonat de Laura Goia, rezultă că Alexandru-Cristian Miloș este un poet apreciat pentru ,,viziunea sa cosmică provenită din visurile alchimiștilor și transpusă în limbajul științific al veacului nostru’’. Țelul său suprem este de a-l introduce pe cititor în universul său ficțional printr-o poezie cu un limbaj mai puțin obișnuit, o poezie în care sentimentul apartenenței ține de lumea cosmică. Această idée rezultă și din propriul său autoportret : ,,Stea a depărtării sunt / Cade frunza în pustiu, / Răsărit peste Cuvânt/Scriu ce sunt și sunt ce scriu’’.

         Alexandru-Cristian Miloș scrie poeme SF, o cosmopoezie cu o etică galactică, cu speranță, curaj și credință în viitorul omului, spune Petre Scutelnicu. El percepe starea de iubire ,,cu ochi de zeu’’, se află în căutarea paradisului pierdut, creează un univers liric original, clădit pe multă imaginație și inteligență poetică. Din poeziile sale se desprind marile teme ale lirismului dintotdeauna (iubirea, sacrul, timpul, pe care le transcrie fără dificultate, într-un cod personal (Iulian Boldea). Reflecțiile meditative, dorința de a se umple de energii astrale sunt doar câteva obsesii care îi întregesc profilul poetic  : ,,Mă uit printr-un binoclu stelar în lume/ Precis și imprecis privesc și scriu, trăind astral./Mă uit în orizont și peturb viitorul./ Mă uit în oglindă și mă peturb în viitor, /În viitorul simultan./ Aș bea cu tine vinul atâtor dimensiuni ce nu se văd/ Și nu se aud ori nu se simt și totuși sunt./ Rătăcind pe străzile orașului aprind wolframul în pupilă,/ Discreția în stelele ochilor ! Ambasador solar !/Agent de circulație galactic….

        Cristian Miloș operează atât în în poezie cât și în proză  cu noțiuni de fizică, matematică și astronomie,  rescrie istoria Terrei și a Terrienilor, face asociații cu Civilizații Extraterestre, călătorește cu nave  spațiale și creează ,,prin inginerii genetice- Umanitatea’’.   Blândețea și cutezanța se răsfrâng și asupra versurilor sale, care poartă tonul chemării la cucerirea tuturor misterelor Cosmosului : ,,Treziți-vă și veniți! Să fiți deodată Aici  și Dincolo !/Adică în mai mult de două dimensiuni !’’Poetul este un liric de peisaje și experiențe sufletești puse într-un tipar original, dens și patetic, asemeni unor PSALMI din lumi și religii necunoscute.

         Alexandru- Cristian Miloș încearcă să decodifice ,,miturile originii stelare ale omului. El reflectă asupra unui  nou mod existențial al acestuia : ,,Între Națiunile Cosmice cu Dreptul ei Cosmic /Sunt unul din Urmașii Zeilor Zburători – Oamenii din a 12 Planetă în Sumer !/ Al Vizitatorilor’’. Are 37 de cărți care se află în Biblioteci Universitare din peste 30 de țări. Și toate vorbesc despre omul cosmic, despre viitorul omului astral. Cosmopoeziile sale sunt traduse în limbile : engleză, franceză, germană, greacă, spaniolă, italiană și a obținut  14 premii la festivaluri naționale și internaționale de poezie. Dar înainte de a fi un poet cosmic, el este un poet funcțional, creștin, cu structuri și formule poetice noi.

          Firea modestă și prietenoasă pe care o afișează mereu în cadrul  întâlnirilor culturale,  atrage pe oricine, pentru a-i descoperi tainicele labirinturi spirituale. Ca o fereastră  a amintirilor, bucuriilor și neajunsurilor vieții se deschide în această carte omagială interviul lui Menuț Maximinian, o frescă a sufletului în care poetul Alexandru-Cristian Miloș se destăinuie tuturor .

 



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania