Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

Aur și putere… Daniela Zeca-Buzura cu Demonii vântului

Daniela Zeca-Buzura cu Demonii vântului,o ediție de buzunar, cu care cititorii sunt puși în fața unei istorii noi despre pasiune
Aur și putere…

          Am proiectat să scriu o trilogie orientală in care acest al doilea roman e o poveste a intilnirii incordate dintre «eu» și «celălalt», dintre femei si bărbați deopotrivă – o odisee a celor trei feluri de eroi care vor construi întotdeauna, in orice literatură, istoriile care se țin minte: Amantul, Stăpânul și Profetul. Demonii vântului este cartea Stăpânului îndrăgostit” , scrie autoarea.

E vorba despre un roman scris superb ale cărui personaje și acțiunea putea să aibă mai mult suspans, dar a cărui lectură nu numai că este interesantă, este și frumoasă.  „Demonii vântului” e al doilea volum dintr-o „trilogie orientală” (așa cum afirmă autoarea), apărut la editura Polirom în 2010 și republicat în 2013 în colecția „Top 10+”. Povestea prezintă, o iubire de viață, de femeie, o iubire de frumos, dar și de sclipitor-aurul , de voluptuos, de bogăție.

Saiyed e un tânăr cu o istorie ciudată, de copil găsit, norocos însă, de vreme ce l-a adoptat un bogat guvernator de bancă, care l-a crescut cu guvernantă şi fără vreo grijă de ordin material. Copilul are toate semnele unei fiinţe remarcabile şi misterioase. El intră în scenă cu o stranie amuletă la gât şi e cuprins de mic copil de „deochiul aurului”, după cum explică, pentru credibilitate, un derviş. Nu va fi un blestem, ci mai degrabă semnul unei înzestrări naturale, al unui talent înnăscut de a prelucra şi monta pietrele şi metalele preţioase. Chiar dacă orfan, nu va fi un nou Grenouille, ca în Parfumul lui Süskind, ci o natură pozitivă în practicarea meşteşugului. Va avea succes la femei (Joanna, Alessia, Ninou sunt borne pe drumul cuceritorului). Va dori însă şi să ştie cine e, iar Daniela Zeca se va da peste cap pentru a croi o poveste cu aer semi-poliţist, al cărei pretext îl constituie nişte hârtii descoperite de Saiyed după moartea guvernatorului. Va reieşi de acolo că străbunicul vitreg al acestuia a fost nimeni altcineva decât Paul Telge, bijutier imperial austriac, chemat în România de Carol I pentru a restaura tezaurul de la Pietroasa, celebra cloşcă cu puii de aur.

„Daniela Zeca este un maestru in arta imaginilor care răstoarnă sensibilitatea, o țin la pândă, o obligă să se predea. Proza ei reușește să ne atragă în surprizele neliniștilor sufletului in același fel în care erau atrași spre caravanseraiul providențial călătorii rătăciți în deșert din O mie și una de nopți – într-un regim regal, de eternitate”  este de părere Horia-Roman Patapievici.

Protagonistul din Demonii vântului e un tânăr bijutier, Sayied, născut probabil în Europa nu e clar dacă este  arab, evreu sau armean: e un copil abandonat la naştere şi înfiat de Guvernatorul  celibatar, cu înclinaţii homosexuale, din Dubai. Este  crescut de o doică franţuzoaică, care suferă când „albii“ îl stigmatizează după culoarea pielii, drept pentru care nu va învăţa limba arabă, ci calcă  în picioare – într-un acces de furie – până și  jurnalul intim al enigmaticului tată ad …more…

            Demonii vântului este o carte a volumelor, 2010, colecția Ego, proză,  și 2013, editor Polirom, dar nu-i singura pe care pot s-o citească iubitorii de carte. A mai publicat la Polirom, în 2005,Jurnalismul de televiziune, Totul la vedere. Televiziunea după Big Brother, 2007, Veridic. Virtual. Ludic. Efectul de real al televiziunii, 2009,  Istoria romanțată a unui safari, roman, 2009 și 2011, Omar cel orb, roman, 2012 și 2017, La taclale cu idolii, critică și teorie media, 2015, dar și la alte edituri, funcție de locul de muncă a ei, Orfeea, poezie,Viitorul României, 1994,Îngeri pe carosabil, proză Coresi, 2000, Melonul domnului comisar, critică literară, Curtea Veche, 2005, Zece zile sub văl/Ten Days Under theVeil, Jurnal de călătorie, Litera, 2011

             A publicat articole în Dilemateca, Psychologies, etc., Interviuri în diverse publicații…

            Pentru activitatea depusă a primit premii și distincții:

            I-a fost decernat Premiul Național de Televiziune pe anul 1997, acordat de Uniunea Scriitorilor și Fundația „Scrisul Românesc” (distincție acordată, la acea dată, și moderatorilor Octavian Paler și Nicolae Manolescu). La sfârșitul anului 2006, a primit distincția „Personalitatea europeană a anului pentru România” – secțiunea televiziune, acordată de Fundația Eurolink și Comisia Europeană. În anul 2009 i se acordă Premiul revistei Convorbiri literare la secțiunea proză pentru romanul Istoria romanțată a unui safari, iar în anul 2010 Premiul pentru carte de televiziune, acordat la cea de-a XX-a Gală a Premiilor Asociației Profesioniștilor de Televiziune din România pentru trei eseuri de critică media.

               Daniela Zeca-Buzura este absolventă a Facultății de Litere din București și a Facultății de jurnalism și Științele Comunicării. Are un doctorat în filologie, 2001, și unul în comunicare, 2015,  la Universitatea din București, este titulara cursului de genuri ale audiovizualului, din cadrul aceleași unități.

               În intervalul ianuarie 2004-august 2012 a fost directorul canalului de televiziune TVR Cultural, iar din 2015 și în prezent lucrează pentru TVR2.

               Ion N. Oprea. Iași, 13 octombrie 2022.



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania