Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 17 → 2025

Când mai doarme, Ion N. OPREA …

ROMÂNIA ÎN ANUL MARII UNIRI – C[entum]
Revista Luceafărul (Bt), Anul – X

Când mai doarme, Ion N. OPREA …

Primit pentru publicare: 05 Oct. 2018
Autor: Ion ISTRATE
Publicat: 05 Oct. 2018, ora 11:00

 

Chiar acum, nici nu am apucat să ridic scările la biroul de lucru, că sunt deja avertizat că în cutia poștală a redacției Revistei Luceafărul din Centrul Istoric al Botoșanilor, strada 1 Decembrie nr. 25, s-a așezat un mic colet. Nu mai trebuia ca cineva să-mi facă vreo precizare, fiind vorba de un colet, pentru că mi-am închipuit că nu poate fi decât o carte de la Domnul Ion N. Oprea, Membru Fondator de Onoare al revistei noastre – Luceafărul, care se ostenește de fiecare dată, la o nouă apariție editorială, să aibă grijă de biblioteca redacției, unde un raft întreg este ocupat de cărțile primite de la Domnia sa. De data aceasta este vorba despre Istorii, comentarii, miscelanea – vol. -3, apărut la Adjud: Armonii Culturale – 2018, editor Gheorghe A. Stroia.

Când mai doarme Ion N. Oprea? Mă întreb mereu, pentru că scrie, scrie și publică enorm de mult, foarte multe cărți care, sunt sigur, cuprind zeci de mii de pagini, unele din ele fiind în formatul tipografic academic sau foarte mare…
În paginile Revistei Luceafărul, despre asiduitatea și vivacitatea de scriitor și publicist a Domnului Ion N. Oprea, s-a spus mult, isonul aparținându-i domnului  Marin Ifrim, cu o cronică în serial (15), Academia bârlădeană și Vasile Vasilescu.

Când mai doarme Ion N. Oprea? Repetând acest enunț interogativ, mi-am amintit de regretatul psiholog, prof. univ. dr. Paul Popescu-Neveanu, care, la unul din cursurile ținute în cadrul facultății, prin anii 80, ne spunea și ne îndemna să dormim puțin, pentru că organismul uman are nevoie doar de 5-10 minute de relaxare totală, în două, trei reprize la 24 de ore. Activitatea cerebrală intensă e necesară pentru că potențialul bioelectric al neuronilor susține activitatea creierului, de unde pleacă constant comenzi spre toate simțurile și funcțiile vitale ale structurii biologice umane, stimulând sistemul imunitar și potența activității. Și ca să înțelegem rostul acestui îndemn, încheie: ,,Vedeți voi, toată activitatea cerebrală a indivizilor din această Academie (n.n., Academia de Studii Social Politice), suma vectorului bioelectric al gândirii lor abia reușește să aprindă un beculeț”. Sigur, această frază, atunci în 1982, avea și altă conotație.

Felicitări Domnule Ion N. Oprea! Și, mulțumim pentru susținerea bibliotecii redacției revistei noastre. Cred în competența și grija redactorilor, pentru că cineva dintre noi va trebui să se aplece serios asupra cărților Dvs., așa cum a făcut-o Marin Ifrim – un vajnic apărător al scrisului și culturii autentice, pentru ca publicul larg să vă cunoască munca de o viață și minunata și monumentala operă.



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2025 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania