Expoziția ”cărbunart”, care s-a deschis pe 15 iulie, prezintă un mixaj de lucrări contemporane, realizate în diferite medii: pictură, grafică, acuarelă, fotografie și ceramică, recurgându-se și la tehnici experimentale care folosește cărbunele propriu-zis, atât ca material de lucru cât și ca sursă de inspirație de către artiștii participanți.
Expoziția curatoriată de Botár László și Lucian Muntean, este găzduită de Galeria de Artă a Consiliuliu Județean Harghita, până pe 10 august. Lucrările au fost realizate anul trecut, în cadrul primei ediții a taberei de artă ”cărbunart” 2021. Primăria Comunei Lupeni, Centrul Cultural Județean Harghita și Consiliul Județean Harghita au organizat prima ediție a taberei, în perioada 05 – 12.09.2021.
Scopul proiectului s-a conturat în jurul nevoii de conservare a meșteșugurilor și promovarea culturii tradiționale prin arta contemporană, acest proiect punând în prim plan un meșteșug local.
“Cărbunarii din Lupeni (Farkaslaka) jud. Harghita au o tradiție de peste trei secole. Generații la rând s-au ocupat de acest meșteșug, prin care produc mangal – cărbune din lemn de foioase (fag, carpen etc.). Crengile groase de lemn sunt tăiate și clădite sub forma unor conuri imense, numite bucșe, apoi sunt acoperite cu nisip și pământ, după care are loc o ardere mocnită, fără flacără, în lipsa oxigenului timp de aproape două săptămâni. În urma acestei arderi se produce carbonizarea lemnului.
În final, cărbunele astfel obținut este fărâmițat, împachetat în saci de hărtie și vândut. Beneficiarii suntem noi toți, atunci când aprindem acești cărbuni la grătare, pentru a prăji diverse bunătăți. Recent, tehnologizarea s-a impus și în acest domeniu, cărbunii din lemn fiind obținuți în cuptoare speciale. În zonă au mai rămas doar câțiva cărbunari autentici care mai pun în practică acest meșteșug. Asemenea altor meserii și aceasta riscă să fie dată uitării. În cadrul acestei tabere ne-am propus să punem în valoare cărbunele într-un mod cât se poate de nobil și anume să fie folosit la desen și la alte tehnici artistice de către artiști contemporani. Astfel lucrarea de artă obținută cu câteva grame de cărbune poate valora cât echivalentul a zeci de kilograme de cărbune. O altă abordare a tematicii a fost reprezentarea cărbunăritului prin alte tehnici artistice. Deci – cu sau fără cărbune, dar despre cărbunărit – a devenit motto-ul taberei…”, spunea Lucian Muntean, coordonatorul taberei.
La prima ediție a proiectului a fost invitat un grup de 6 artiști, fiecare cu o bogată activitate artistică, cu participări la expoziții în galerii și muzee, simpozioane de artă sau bienale naționale și internaționale, să ia parte la “o tabără de creație în timpul căreia s-au documentat despre activitatea cărbunarilor, au vizitat obiectivele culturale și istorice din zonă, apoi au creat o serie de lucrări de artă contemporană, folosind ca material de lucru cărbunele produs pe plan local. În timpul perioadei de creație, cât și la finalul taberei, au avut loc ateliere demonstrative la care au participat copiii din comunitate sau cei interesați. Lucrările de artă au fost expuse ulterior la Lupeni, dar și în expoziții itinerante prin țară, care urmează a fi programate”, mai transmitea Lucian Muntean.
La proiect au participat: Botár László (Miercurea Ciuc), Lucian Muntean (București), Justinian Scărlătescu (București), Marius Stanciu (București), Radu Șerban (Cluj-Napoca), Aurel Tar (București). Artist invitat Florin Gherasim (Cluj-Napoca)
Organizatorii expoziției: Consiliul Județean Harghita, Centrul Cultural Județean Harghita, Galeria Consiliului Județean Harghita și Asociația Cultura Nostra.
Text și foto – Cosmina Marcela OLTEAN
Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania