Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

CARTEA POEMELOR VIZIONARE

CARTEA POEMELOR VIZIONARE

 

Ca un trăsnet a survenit asupra noastră, cu totul neașteptat și neavenit, în trendul celui mai înalt și curat energetism și chiar al probelor de glorie așteptată și binemeritată, vestea plecării în altă lume a confratelui nostru Nicolae Dabija. Multe au fost lacrimile și zicerile de regret, cât mai expresiv laminate și sincer stilistic încercate. Dar ele s-au ostoit treptat în chip firesc intrând sub zodia resemnării ca toate celelalte, dar și minate de multele vești catastrofale venite dinspre monstrul Covid, cel care a îndrăznit incredibila crimă de-a curma viața ardentă și atât de creativă a Poetului Tribun.

Dar nu toate s-au potolit. Căci maestra „cărților-bijuterie”, impenitenta creatoare și reprezentantă a Asociației Culturale „Regal d`Art”, doamna Lili Bobu, cea care cu ani în urmă a realizat o nefăcută, respectiv o carte literalmente prețioasă, adică placată pe copertă în argint cu chipul poetului avântat, a mai izvodit un proiect menit să neobosească amintirea celui căzut la datorie. A adunat belșugul poemelor sale într-o antologie a poemelor de dragoste (,,Rănit din iubire”), doldora de roadele Harului autentic, făcând limpede oricărui cititor interesat cauza atâtor premii internaționale. De fapt, acea explicație este aceeași care-i făcea mereu poetului discursul strălucitor și uimitor: străfulgerarea – nu o dată neașteptată – a unei scânteieri de spirit proaspăt, nou, dar mai ales adevărat, unul dintre acele „adevăruri-surpriză” pe care le indica odinioară esteticianul Edgar Papu ca fiind sursa și dovada talentului poetic, născut iar nu făcut.

Simbolul ochiului al treilea, sub semnul căruia adunase odinioară o carte de poeme – rămâne mai departe, de astă dată – în eter atemporal – un reper al condiției creatorului clarvăzător, chiar și dincolo de zarea comună, al esențelor idealității spiritului superior, cel ce știe să vadă mai departe și mai sus de zarea lumescului comun, în acea zare unde, iată, el a zburat dintre noi, după modelul marelui Zburător ce ne-a însemnat odinioară imaginarul în chip irepresibil.

Și el, ca și Grigore Vieru, ca și Ion Loteanu, ca și Leonida Lari, ca și Ion Ungureanu, ca și ceilalți comilitoni ai armiei ridicate de Ziditor la fruntariile românității ca să-i înnobileze și să-i înaripeze curajul și conștiința identitară au fost aici exact atunci când neamul avea stringentă nevoie de lideri spirituali, drept care au dobândit atâtea victorii valabile. Poate că ei își vor fi îndeplinit înalta misiune,  iar acum s-au adunat în Parnas sau altundeva, dincolo de înaltul zării, lăsând celor de azi strașnică poruncă de-a nu se lăsa corupți de tentațiile căilor neortodoxe și pidosnice, nedemne de idealismul argintat al marilor luptători vizionari ce le-au deschis drumul.

Cum-necum, această nouă carte a neobositei maestre a „cărților liliale”, adică cele însemnate cu pecetea crinilor nobiliari ai marii creații, s-a iscat din această osârdie și ardoare a prețuirii și păstrării valorilor perene ale timpului de azi.

Volumul ,,Rănit din iubire” va fi lansat la Chișinău, în cadrul manifestării ,,Toate se trec sub bolți și pe lume…”, organizată de ,,Centrul Academic Internațional Eminescu” în colaborare cu ,,Institutul Cultural Român” și Biblioteca Municipală ,,Bogdan Petriceicu Hașdeu”, beneficiind de ilustra prezentare a domnului academician Mihai Cimpoi, eveniment omagial care are loc nu întâmplător astăzi, când poetul tribun Nicolae Dabija ar fi împlinit 73 de ani, vârsta înțelepților atenieni. 

În realizarea acestui proiect, meritorie este contribuţia unor profesionişti:
Consultanți literari – acad. Mihai Cimpoi, Elena Dabija, dr. Lucia Olaru Nenati, Victor Teișanu
Documentare biobibliografică: dr. Mariana Harjevschi, dr. Lidia Kulikovski, Gheorghe Median, Claudia Tricolici
Documentare artă plastică: Mihai Debeli, Sorin Mihăilescu
Tehnoredactori: Mirela Brehuescu, Ciprian Dumitru Iacinschi
Corectori: Mirela Brehuescu, Ciprian Dumitru Iacinschi
Redactor muzical: Marius Hristescu
Design grafic și layout original: Mihaela Irimescu
Procesare foto: Dragoș Axinte, Florin-Mihai Petrosceac
Bijuterie copertă: cristal original Swarovski, importator acreditat S.C. „Emidale Internațional Impex” S.R.L. (prin amabilitatea și generozitatea doamnei manager Pușa Hack)
Tipar: Tipografia ,,PIM”, Iași (manager: Maria Petrariu)

 



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania