Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

Cartea românească. Elizia și Vasile Lefter, ”Cine sunteți dumneavoastră? Interviuri la două microfoane!

  • Cine sunteți dumneavoastră?
  • Interviuri la două microfoane
  • Prin departe… aproape!
  • Prin aproape… aproape!
  • Conținut publicat în Revista Luceafărul,(www.luceafarul.net), în perioada 2022-2024
     Editura Agata, 2024
    Pe copertă 1: Desen de Constantin Pavel
    Pe coperta 4: Text, Elizia Lefter
    _________

Cuvânt înainte, semnat de Vasile Lefter: Ideea acestei serii de interviuri a pornit de la un adevăr jurnalistic, prezentarea între oglinzi paralele a unui interlocutor  are avantajul unui sondaj pe verticală și orizontală cu efecte neașteptate.
Intervievatul este supus unei radiografieri complexe, fiind mereu la pândă noi puncte de vedere. În cartea noastră de interviuri „la două microfoane” , întrebările adresate subiecților sunt de două feluri. Unele sunt directe , vizând informativul, plasarea în context, altele scormonesc în formația culturală a interlocutorului. Cele din a doua categorie aparțin Eliziei, care, asemenea personajului Ladima din „Patul lui Procust” a fost prinsă de jocul ideilor, numit de Camil Petrescu „ Jocul Ielelor”.
Intitulat generic „ Cine sunteți dumneavoastră ” volumul de față derulează cinematografic personaje din lumea contemporană, de la miniștrii la prozatori locali. Sunt acoperite varii domenii de activitate. Cititorul va găsi în cartea noastră două moduri de abordare a domeniului jurnalistic „Prin departe , aproape ” și „ Prin aproape, aproape ”.

Fără Revista „Luceafărul ” din Botoșani și „Ziarul de Vrancea” gândurile multor oameni de valoare nu ar fi ieșit la lumină. Recunoștința și gratitudinea noastră se îndreaptă spre managerii celor două publicații:  Ion Istrate și Corneliu Condurache.
Zecile de pagini ale interviurilor au avut ca turn de veghe pe doamna profesor Elizia Lefter, care a citit și recitit interviurile aspirând spre acuratețe stilistică și corectitudine gramaticală.
Nu a fost o muncă ușoară. Gândul cel bun a ieșit la lumină. Sperăm ca această carte , asemenea monografiei Gugeștiului, coautor soția mea Elizia să fie o nouă mărturie a trecerii noastre prin timp.    Coperta 1 realizată de artistul Constantin Pavel este un pașaport la vedere pentru intrarea crestomației noastre în memoria contemporanilor.
Vasile Lefter, membru UZPR

Coperta 4
Cine sunt eu?

Sunt o particulă din universul românesc cu o existență maraton.
Nu-mi place să judec semenii mei, nici să pun etichete. M-am străduit să echilibrez viața personală  cu cea profesională. Un vis frumos din copilărie a devenit realitate, acela de a deveni profesoară. Frumusețea visului m-a ajutat să depășesc mai ușor numeroasele obstacole…
Mi-am exprimat ideile în scris conform preceptelor   renascentiste ale lui Giordano Bruno „Gândirea ar trebui să fie liberă  să investigheze atâta timp cât nu contestă autoritatea divină.”. Am colaborat la revista „PREOCUPĂRI” a Liceului Nr. 1  coordonată de regretatul profesor Ion Leu. Am pus bazele revistei „Clepsidra” la Colegiul Economic „Mihail Kogălniceanu” Focșani și am făcut parte din colectivul redacțional al revistei „Hermes”  sub coordonarea profesoarei Otavă Elena. Revista „Hermes” este continuatoarea „Clepsidrei”. Am colaborat sporadic cu   articole  în revista „Luceafărul” din Botoșani, mulțumind pe această cale domnului director Ion Istrate și domnului profesor Georgică Manole. Mi-au apărut câteva articole în „Tribuna Școlii” și în „Ziarul de Vrancea”. Mulțumiri cordiale managerilor  acestor publicații, cu deosebire domnului director Corneliu Condurache și distinsei doamne Rodica Condurache.
Voința și dorința de performanță a elevilor mei i-a propulsat pe primele locuri la olimpiadele naționale de istorie- unii profesează în domeniu.
Cu timpul mi-am descoperit  plăcerea de a scrie despre alții, concretizată în Monografia Gugeștiului și în zecile de interviuri din prezentul volum. Și iată că am adus în prim-plan o parte dintre creatorii frumosului prin  arta cuvântului tipărit.
Pornind de la faptul că este util ca viața să fie dominată de simplitate și relativitate, doresc să subliniez: activitatea mea didactică s-a proiectat și pe traiectoria perfecționării profesionale, conservării tradițiilor românești, respectului față de jertfele eroilor neamului. Cercul de istorie „Clepsidra” a asigurat dinamica spiritului patriotic prin participarea membrilor săi la concursuri și evenimente omagiale remarcabile din istoria neamului românesc.
Din 1994 până în 2010 am coordonat activitatea COMISIEI METODICE a profesorilor de istorie, filosofie, economie, logică și religie, organizând schimburi de experiență eficiente pentru elevi și profesori. Am fost desemnată responsabilă a Comisiei pentru formare continuă a colegilor din Colegiul Economic „Mihail Kogălniceanu” Focșani, asigurându-se printre altele și implicarea colegilor în proiecte naționale inițiate de Ministerul Educației.
Preocuparea pentru valorificarea tezaurului local al istoriei și tradițiilor s-a concretizat într-o miniexpoziție cuprinzând o colecție numismatică și obiecte artizanale locale, colectate de  inimoșii membrii ai cercului de istorie „Clepsidra”.
Toate acestea răspund parțial la întrebarea „Cine sunt eu?”
Prof. Elizia Lefter



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania