Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 17 → 2025

Cezara Moraru: „Tehnica ink art îmi oferă libertatea de a mă exprima într-un timp relativ scurt”

Revista Luceafărul: Anul XII, Nr.10 (142), Octombrie 2020
Editor: Agata, Botoșani, str. 1 Decembrie nr. 25
ISSN: 2065 – 4200 (ediţia online)
ISSN: 2067 – 2144 (formatul tipărit)
Director: Ion ISTRATE


Cezara Moraru
„Tehnica ink art îmi oferă libertatea de a mă exprima într-un timp relativ scurt”

Primit pentru publicare: 22 Oct. 2020
Autor: Cosmina Marcela OLTEAN, redactor șef adj. Revista Luceafărul     
Publicat: 24 Oct.  2020

© Cosmina Marcela Oltean, © Revista Luceafărul
Editor: Ion ISTRATE


 

Cezara Moraru
„Tehnica ink art îmi oferă libertatea de a mă exprima într-un timp relativ scurt”

 

Artista Cezara Moraru locuiește în Iași, unde a studiat arte vizuale și design la Universitatea Națională de Arte George Enescu. Ea mai are un master în limbă, literatură și civilizație hispanică de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza Iași. Cezara a participat la numeroase expoziții de grup precum „Jam Session” (Bonn, Germania), „Atelier35” (Victoria Gallery, Iași) și „Visiting Art History” (Universitatea Alexandru Ioan Cuza Iași). Expozițiile sale personale includ „Hypostases of the Gaze” (Muzeul Municipal Iași), „Substraturi subiective” (Galeria Meru) și „Identități” (Galeria Victoria).

Am vrut să aflu mai multe despre practica Cezarei, despre proiectele ei, despre ceea ce o inspiră și despre obiectivele ei în artă, așa că am pus câteva întrebări. Practica sa se concentrează pe pictura experimentală, dar și pe pictura pe șevalet, lucrând cu tehnici mixte precum cerneală, acrilic, pastel, ulei sau spray pe hârtie. „Unele dintre lucrările conceptuale sunt intervenții grafice pe texte din cărți vechi, abandonate, pe care le-am luat de la anticariat sau din colecția mea personală. Textele pe care le aleg sunt în principal scrieri filosofice sau poezii. După citirea unei pagini, mintea noastră va extrage involuntar o serie de termeni care rămân în subconștientul nostru, care sunt în conformitate cu bagajul nostru emoțional și cultural. Prin intervenții ulterioare, urmărind procesul descris mai sus, într-un mod subiectiv, dezvălui jocul de cuvinte care mi-a venit în minte în timp ce citeam ”, spune artista.

Lucrările sale de șevalet se concentrează pe natura umană, care tinde spre dezumanizare continuă, în ciuda progresului tehnologic. Cezara spune că marii artiști care îi inspiră munca sunt Victor Brauner și Gerhard Richter. De obicei, ea se exprimă prin pictură abstractă și lucrări conceptuale, dar uneori creează și artă figurativă, atunci când simte că expresia figurativă este necesară pentru a reda intenția artistică.

Tehnica ei preferată, așa cum susține ea, este ink art. Aceasta implică utilizarea cernelii pe diferite tipuri de hârtie pentru a putea realiza diferite tipuri de structuri artistice. „Prefer tehnica ink art pentru că pot folosi spotul regizat, precum și spotul experimental. Pe intervențiile textului, pata este direcționată, dar capătă o anumită identitate, deci devine o intenție abstractă spontană. Această tehnică îmi permite să creez chiar dacă timpul meu liber este limitat. Arta este despre momente și inspirație și încerc să-mi fac lucrările din fiecare minut liber. Dacă o pictură figurativă necesită uneori săptămâni de muncă, arta cu cerneală îmi oferă libertatea de a mă exprima într-un timp relativ scurt ”, explică artista.



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2025 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania