Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

Cronica evenimentului: prima întâlnire a Cenaclului publicistico-literar al Muzeului Scriitorilor Botoșăneni

  • Prima întâlnire a Cenaclului publicistico-literar al Muzeului Scriitorilor Botoșăneni
  • Zi aniversară, Lucia Olaru Nenati 
Astăzi, 20 februarie, într-o atmosferă de sărbătoare, în prag de primăvară, în Sala Expoziției Muzeale „Scriitori Botoșăneni” a avut loc prima întâlnire a Cenaclului publicistico-literar al ,,Muzeului Scriitorilor Botoșăneni” – ședința din Februarie,  ,,Contingentul ’49”, prilej pentru a fi serbați scriitori de seamă ai Botoșaniului care au pășit sau urmează a păși în acest an pragul unei veritabile vârste. Tot astăzi a fost sărbătorită și distinsa doamnă a culturii botoșănene, Lucia Olaru Nenati, la aniversarea zilei de naștere. Evenimentul a fost organizat de Ion Istrate și Mihai Cornaci, doi piloni importanți ai culturii botoșănene, care și-au dat mâna pentru a-i celebra pe scriitorii din „Contingentului ’49”.
Printre oamenii de cultură prezenți la eveniment i-am regăsit și pe: Traian Apetrei, scriitor – fost director al Teatrului „Mihai Eminescu” Botoșani; Vasile Tănase- scriitor; Silvia Lazarovici- autoarea Dicționarului „Scriitori și publiciști botoșăneni”; Gheorghe Median – istoric, scriitor, monografist și publicist; Constantin Adam – regizor de teatru, scriitor și publicist; D.M. Gaftoneanu – poet, președintele Societății culturale „Steaua Nordului”; Ovidiu Chelaru –președintele Societății Scriitorilor Botoșăneni ,,Mihai Eminescu”;  Maria Panciuc- Bucătaru – scriitoare; Romulus Ungureanu – poet; Bogdan Cărăușu – redactor la revista „Vatra noastră românească”, poet, activist civic; Marieva Demetrescu – poetă; Elena Condrei – director al Editurii „Geea”; Laurențiu Maftei – scriitor; Teodor Jacotă – epigramist; Dumitru Monacu – epigramist, publicist; Ludwig Schibinschi – cantautor ș.a.
Cuvântul de început al evenimentului i-a aparținut gazdei, Ion Istrate – directorul Editurii Agata și al Revistei Luceafărul, care a înmânat, în semn de apreciere, diplome cu Titlul „Virtutea Senectuții Botoșănene” scriitorilor din „Contingentul ’49” pentru merite deosebite aduse la consolidarea ancorajului memoriei literare botoșănene. În cadrul acțiunii, directorul Revistei Luceafărul a precizat și de câteva apariții publicistice noi deosebite în revista și la editura pe care le coordonează: „Boala și moartea lui Mihai Eminescu: „Moartea l-a găsit într-un halat ponosit, pe un pat metalic”,  „Eminescu a fost pus în cămașă de forță, luat pe sus și dus la sanatoriu.” – articole semnate de Florin Bălănescu și publicate în Revista Luceafărul (Botoșani); Expoziția muzeală, revista MEMENTO MORI, Asociația Scriitorilor Botoșăneni „Mihai Eminescu” – Ovidiu Chelaru; „Cine sunteți Dumneavoastră? Interviuri la două microfoane. Din departe… aproape, din aproape… aproape” (Editura Agata, 2024) – autori Elizia și Vasile Lefter;  „In memoriam Prof. Gr. I Mihai Palaghia –  „Monografia comunei Frumușica”  (Botoșani:  Editura Agata, 2024); „580 de zâmbete și alte scrieri”  (Botoșani: Editura Agata, 2024) – Teodor Jacotă și „Cyberbullying-ul: o nouă provocare pentru adolescenţi” (Botoşani: Editura Agata, 2023) – Diana Maria Aghiorghiesei. Fiind și un eveniment al Cenaclului Contingentului ’49 nu puteau să lipsească interpretări muzicale, astfel Ludwig Schibinschi și Vasile Tănase au interpretat câteva melodii pe versuri proprii sau ale unor poeți botoșăneni. Au fost momente dedicate și epigramei, pentru a dărui zâmbete celor prezenți, Teodor Jacotă a dat citire câtorva epigrame proprii, iar poetul Romulus Ungureanu a recitat versuri semnate de el, inspirate de grupul statuar, Veronica Micle și Mihai Eminescu, încântând audiența.
Consilierul Societății Numismatice Române – Mihai Cornaci a inițiat un proiect care prevede realizarea și înmânarea de trofee aniversative scriitorilor care fac parte din „Contingentul ’49”, astfel în cadrul evenimentului de astăzi a înmânat două dintre aceste trofee Luciei Olaru Nenati și lui Vasile Tănase. „Proiectul acesta, prevede un trofeu aniversativ care a fost conceput pentru întregul Contigent ’49. Acest trofeu, pe care l-am gândit ca un efect al atitudinii domniilor voastre de prețuire, de considerație și de omagiere a celor sărbătoriți în acest an. Iar mai apoi, dacă vom ajunge sănătoși aven Contingentul ’50 și ’51. Trofeul este conceput pe un suport heraldic al științei depline, al unei strategii pe care sunt montate egida instituției, respectiv a Muzeului Scriitorilor Botoșăneni și are legătură cu medalistica, domeniu de care mă ocup cu pasiune de peste 50 de ani. Trofeul conține și o medalie care prezintă pe avers pe cel sărbătorit. Deci trofeele care se vor înmâna astăzi și cele care vor mai fi pe viitor sunt generate de breasla Scriitorilor Botoșăneni, în frunte cu directoul Ion Istrate, care s-a regăsit cu tot efortul și cu toată străduința pentru a pune în vizibilitate demnă pe cei dinaintea noastră”, a precizat Mihai Cornaci.
Această contribuție deosebită a Muzeului Scriitorilor Botoșăneni aduce în prim plan faptul că la Botoșani literatura, cultura în general se prețuiește acum, în prezent și consolidează viitorul cultural botoșănean.
O propunere care nu ar trebui lăsată în umbră a venit din partea omului de cultură Traian Apetrei: „Propunerea mea este să o trecem pe doamna Lucia Olaru Nenati în categoria Oamenilor Contemporani ai Energiilor Luminate”.
Printre cei care au susținut câte o alocuțiune despre eveniment și despre sărbătoriții celebrati astăzi, s-a aflat și Gheorghe Median, domnia sa fiind unul dintre cei care o cunosc foarte bine pe „zâna blondă a Ipoteștilor”, venind și stabilindu-se la Botoșani, în același timp cu Lucia Olaru Nenati, în urmă cu 52 de ani. „Lucia Olaru Nenati a scris atât de mult, încât e foarte greu să faci o sinteză. E de 52 de ani în Botoșani, a fost șef, director, conducător la trei instituții de prestigiu din acest județ: Casa Memorială (de pe atunci) de la Ipotești, Teatrul de păpuși „Vasilache” și Teatrul „Mihai Eminescu”. A înnobilat cultura botoșăneană cu nenumărate scrieri. Cred că a scris vreo 40 de volume de proză, de poezi, de memorialistică, volume care au apărut și aici, dar și în afara țării. A fost un ambasador al Botoșanilor și al culturii românești pe două continente, atât în Europa, cât și în America. A fost dacă pot zice, un ambasador al nostru la Chișinău, unde a fost prezentă de nenumărate ori și își poate aroga dreptul de a spune că a fost prima care a făcut ca relațiile dintre frații de peste Prut și noi, cei de aici, să capete contur definitiv. Când vorbești despre Botoșani, nu poți să nu spui Lucia Olaru Nenati, pentru că pe oriunde te-ai duce întâlnești numele ei” a relatat Gheorghe Median.
Sub cupola emoțiilor, într-o atmosferă cu iz de primăvară, după urările binemeritate de doamna culturii botoșănene cei prezenți i-au cântat „La mulți ani!”, în timp ce o înconjurau cu buchete de flori, felicitând-o. „Vreau să mulțumesc și unei persoane care este prezentă aici, dar prin „absență” si cate pur si simplu trăiește gândindu-se la ce se întâmplă acum aici, prietenei noastre dragi, Lili Bobu, căreia îi mulțumesc pentru tot sprijinul. Vă mulțumesc dumneavoastră, tuturor, care de-a lungul timpului, cei mai mulți dintre dumneavoastră ați fost alături de mine; mulțumesc domnului Istrate care a făcut acest Muzeu alături de ce din jurul lui. Acest spirit de responsabilitate față de viitor și de respect și prețuire față de trecut, dar și răspundere și grijă față de prezent este de admirat. Pentru că viitorul se nutrește din ceea ce se întâmplă în prezent. Nu mă gândeam că va fi un eveniment extraordinar. Un astfel de climat și într-o astfel de adunare de oameni, nu pot fi decât oameni ai energiilor luminate, cum sună titlul unui volum de-al meu. Mă așteptam să fie un eveniment frumos, dar a fost mult mai mult decât mă așteptam. Structura care s-a configurat astăzi aici, o structură nevăzută, dar atât de prezentă, este un lucru rar, rar se întâmplă ca o comunitate de oameni să fie atât de curată în aura sentimentelor, sentimente frumoase, înălțătoare. Vă mulțumesc!” – a conchis Lucia Olaru Nenati.
Cadrul elogios de astăzi, dedicat Contingentului ’49, din care fac parte 13 scriitori botoșăneni, a contribuit la cristalizarea viitorului cultural botoșănean, într-un mod deosebit. Prețuirea scriitorilor botoșăneni, care anul acesta ajung la o venerabilă vârstă, au depus pe altarul culturii botoșănene nu doar talentul lor, ci și timpul pe care l-au dedicat literaturii botoșănene și tinerelor generații care vor asigura continuitatea vieții culturale din județul nostru.


Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania