Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

Dr. Ionuț Țene conferențiază la Universitatea din Madrid. Poezie și istorie românească

Dr. Ionuț Țene conferențiază la Universitatea din Madrid. Poezie și istorie românească. ”Cultura română prezentă este un exemplu, care inspiră Spania”
___

Asociación Socio-Cultural Romanați și Lectoratul de limba română din cadrul Universității Complutense din Madrid – Facultatea de Filologie au organizat vineri, 21 octombrie de la ora 19.00, prelegerea cu tema ”Istorie și poezie în Transilvania, România”/”Historia y poesía en Transilvania, Rumanía”, care a avut loc la Facultad de Filología, Universidad Complutense de Madrid, Edificio A, Aula A – 022.

Invitați speciali au fost: Mihai Gligor – Prof. univ.dr. habil., Director CSUD, Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia.
S-a prezentat prelegerea: “Antiguas civilizaciones de Transilvania” / „Civilizații străvechi ale Transilvaniei”
Ionuț Țene – Scriitor, jurnalist, Director Biroul Invățământ, Cultură și Culte din Primăria Cluj-Napoca
S-a prezentat prelegerea: “Poesía rumana de Transilvania tras 1989. La agrupación poética neovanguardista de Cluj-Napoca”/ „Poezia română din Transilvania după 1989. Gruparea poetică neoavangardistă de la Cluj-Napoca”.

Moderatorul și amfitroniul conferinței a fost Prof. Univ. Dr. Felix Nicolau, lector IRL la Universitatea Complutense, care a evidențiat deschiderea Universității din Madrid față de cultura română recentă. În siajul acestei organizări s-a implicat și prof. Dr. Alba Diz Villanueva de la aceeași Universitate.

Istoricul Mihai Gligor a subliniat, în conferința prezentată, vechimea civilizațiilor neolitice de pe teritoriul României, în conexiune cu valoarea unor culturi similare din sud-estul și nord-estul european, precum și ultimele descoperiri arheologice din zona Alba-Iulia, cu statuiete ce exprimă frumusețea, fecunditatea și prețiozitatea unor artefacte vechi de 7000 de ani. Recent s-au descoperit statuiete cu măști și de femei gravide care reprezinta astfel o societate conștientă de protecția femeii însărcinate în neolitic.

Scriitorul Ionuț Țene a făcut o radiografie a poeziei neo-avangardiste din Transilvania după Revoluția din 1989, subliniind rolul înnoitor al limbajului și al expresiei lirice a unei generații care a îmbinat avangarda interbelică cu lirismul modernismului într-o explozivă redare inedită a emoției lirice, prin Gruparea Zalmoxis de la Cluj-Napoca. În poezie, nu forma rațiunii este importantă, ci intensitatea acesteia. Poezia nu este evoluție cantitativă, ci doar exprimare a emoției.

Mircea G. Florescu, organizatorul evenimentului din partea Asociației socio-culturale Romanți, editorul publicației ”Români în Andaluzia”, a oferit un original recital liric la cobză, pe melodii armonice din folclorul secular al Olteniei.

A luat cuvântul și cel mai important critic de artă din Spania, dl. Prof. Dr. Centiart Calderon de Jesus, care a afirmat răspicat un lucru neașteptat pentru cei prezenți: ”Cultura română prezentă este un exemplu, care inspiră Spania contemporană”.

În sală au fost prezente personalități ale vieții cultruale spaniole și scriitori români care trăiesc în Spania.

Al.Florin Țene



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania