Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

Expoziția „Ecouri ale prestigiului”, o îmbinare între patrimoniul cultural și industriile creative

  •  Muzeul de Artă Brașov a deschis expoziția „Ecouri ale prestigiului”, proiect ce propune o legătură între artă și bijuterie într-un context artistic. Expoziția, curatoriată de Alexandra Ilnițchi-Ardelean și Bianca-Maria Bălșan, este rezultatul colaborării pluridisciplinare între artiști, bijutieri și cercetători, cu scopul de a oferi publicului o experiență artistică inedită. Publicului i se oferă ocazia să admire bijuterii cu încărcătură istorică, alături de bijuterii contemporane, într-un cadru plin de eleganță.
  • În cadrul vernisajului au luat cuvântul managerul Muzeului de Artă Brașov, Bianca-Maria Bălșan, Alexandra Ilnițchi-Ardelean, curator, și Diana Toboșaru, designer de bijuterie, aflată printre cei cinci câștigători ai concursului „Timeless Jewelry”.
  • Expoziția, ce se poate vizita în perioada 28 octombrie 2023 – 28 ianuarie 2024, aduce împreună 11 opere de artă din colecția Muzeului de Artă Brașov, prezentând două secole de istorie a bijuteriilor, iar publicul muzeului poate admira și cele 5 proiecte câștigătoare ale concursului de bijuterie contemporană.
  • <<Cu o selecție diversificată de opere de artă clasică și bijuterii contemporane, expoziția prezintă o punte între trecut și prezent, ilustrând evoluția bijuteriei de la simbol al prestigiului, puterii și statutului social, la modul în care bijuteriile contemporane sunt folosite astăzi pentru a ilustra stilul personal. „Ecouri ale prestigiului” demonstrează modul în care istoria și tradiția pot îmbogăți și inspira creațiile contemporane.
  • Lucrările din patrimoniul Muzeului de Artă Brașov, fiecare reprezentând epoci și stiluri artistice diverse, invită la o călătorie captivantă în trecut. Simbolurile care au însoțit bijuteriile de-a lungul secolelor sunt analizate și deconstruite pentru a evidenția mesajele subtile transmise de pictori sau de comanditari prin intermediul acestor obiecte prețioase incluse în tablouri. Astfel, bijuteriile devin nu doar accesorii, ci și mijloace de exprimare artistică și culturală, transmițând povești și valori>>, aflăm de la biroul de Comunicare și PR al MAB.
  • Selecția de opere de artă prezintă artiști precum Aurel Bordenache (1902-1987), Ștefan Csillági, Constantin Lecca (1807-1887), Mișu Popp (1827-1892), Coca Romano (1897-1993) și doi autori anonimi cu lucrări valoroase aflate în colecția muzeului.
  • Câștigătorii concursului Timeless Jewelry sunt Simona Gîrbou, Diana Toboșaru, Veronica Opriș Angelescu, Mădălina Tudor Rădulea și Daniel Tudor. Lucrările lor au fost prezentate în cadrul evenimentului Romanian Jewelry Week, iar acum vor fi expuse alături de operele de artă care au servit drept sursă de inspirație. Aceste bijuterii sunt o interpretare contemporană și inovatoare a elementelor prezente în operele clasice, aducându-le la viață într-un mod modern și rafinat.
  • Participarea la vernisaj a avut un dress code tematic –  „black with a spark” – adică o ținută în care sclipirea bijuteriilor să iasă în evidență pe fundalul negru al vestimentației. 
  • Expoziția „Ecouri ale prestigiului” este realizată în cadrul proiectului cu același nume, inițiat de Muzeul de Artă Brașov în parteneriat cu Assamblage – Asociația Națională a Autorilor și Designerilor de Bijuterie Contemporană și Muzeul Național Cotroceni. Proiectul este co-finanţat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

Cosmina Marcela OLTEAN
Foto și informații – MAB



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania