Cel de-al 94-lea volumul, al scriitorului Al. Florin Țene ia forma unei consistente și originale enciclopedii culturale, pe parcursul căreia subiectele cu tematică religioasă, filosofică etică și culturală se fac și se desfac, după în mod aleatoriu, în funcție de dorința și voința autorului. Ceea ce le unește și le face să funcționeze ca un tot unitar decurge tocmai din erudiția dascălului și specialistului Al. Florin Țene, autoritate remarcabilă în domeniul literaturii, teologiei, istoriei și culturii românești ori universale.
Eseurile cuprinse în carte nu urmează o linie cronologică iar disciplinele abordate nu sunt grupate pe capitole distincte. Acest aspect oferă lecturii savoare și energie. Cititorii nu riscă să se plictisească, dimpotrivă, sărind de la o temă la alta, este prins în granițele unui caleidoscop care își schimbă forma și conținutul devenind tot mai interesant pe măsură ce ei se adâncesc în lectura cărții.
După cum lesne observăm, de la primele pagini ale cărții, Al. Florin Țene manifestă o afinitate aparte pentru subiectele de factură religioasă, pentru introspecțiile filosofice dar și pentru gloriosul destin și perenitatea limbii române.
Ca iubitor de înțelepciune, autorul eseurilor din carte, își fixează atenția asupra învățăturilor lăsate posterității de Platon, Socrate, Nietzche, Lucian Blaga, Mircea Eliade, Schopenhauer, pentru a da câteva exemple. Filosofia culturii și a religiilor, subiectele legate de evoluția limbii române, de istoria culturii și civilizației poporului român, chestiunile din domeniul antropologiei filosofice, din sfera istoriei și folclorului, lingvisticii și ideologiilor politice nu-i sunt străine Președintelui Ligii Scriitorilor Români, dimpotrivă, scriitorul le tratează ca un înfocat specialist ale cărui argumente sunt susținute prin citate celebre și exemple concrete ce întăresc punctul de vedere prezentat.
Cele mai multe dintre eseurile incluse în carte vorbesc despre farmecul teologiei creștine și al credinței ortodoxe, fiind, scurte incursiuni în istoria gândirii creștine ori devin restrânse studii biblice, reformulate în funcție de interesul autorului pentru diverse teme de teologie și filosofie creștină.
„Apreciez toate eforturile de a descoperi consonanţele dintre ştiinţă şi religie, dar prevăd o relaţie mult mai apropiată a ştiinţei cu religia decât exista în primele abordări. Afirm aici, şi în toată această carte, că religia sprijină într-un fel foarte profund întregul demers ştiinţific. Desigur, religiei nu trebuie să i se ceară să sprijine mijloacele primejdioase prin care cunoaşterea ştiinţifică a fost aplicată de atâtea ori în practică. Eu cred că religia fortifică, în esenţă, umila dorinţă de a cunoaşte. Cu alte cuvinte, ea validează chiar impulsul care dă naştere ştiinţei”- concluzionează autorul volumului „Căutându-L pe Dumnezeu”.
Accentele literare specifice textelor incluse în volum trădează afinitatea autorului pentru poezie și proză de aleasă valoare. Dublate de un talent autentic, articolele din carte ies din atmosfera discursurilor științifice și se încadrează, cu eleganță, în constelația eseului literar. După cum bine știm, eseul este o specie literară distinctă, care se diferențiază de celelalte genuri literare prin faptul că pune într-un raport amiabil exprimarea științifică cu cea literară. Fără a face exces de termeni științifici sau filosofici, eseistul format în amfiteatrele literaturii, susține un punct de vedere științific pe care îl îmbracă în elegantele straie ale limbajului literar.
Așa procedează scriitorul Al. Florin Țene în efortul său de a discuta anumite teme universale și de a susține, fie o paradigmă cu caracter științific, fie o teorie filosofică, fie un principiu teologic. Punctele de vedere pe care le promovează sunt rezultatul unei vaste, și bine fundamentate, experiențe culturale, care îi dau dreptul să scrie despre : răzmerița dintre religie și știință, despre specificul cunoașterii mitice, despre etimologia limbii române, despre miturile cosmice și ideea de Dumnezeu, despre „Marea Istorie a Neamului Românesc”, despre chestiuni metafizice, despre problema timpului și a destinului implacabil al ființei umane și așa mai departe.
O poziție importantă în cadrul demersurile eseistice întreprinse de Al. Florin Țene este oferită comentariilor și studiilor literare, intervențiilor de factură social politică, interpretării citatelor biblice și, desigur, poeziilor autorului, fără de care conținutul cărții ar fi fost mult prea tern. Amplul poem cu care se încheie cartea : „Drumul Golgotei spre sfințenie : Viaţa în versuri a părintelui Arsenie Boca” urmat de poeziile religioase: „A înviat Iisus”, „Arma sinelui”, „Hristos a Înviat!”, „Lumină pentru Mama”, „Păşind pe lumină”, „Sfânta Maria, mama tuturor”, „A doua moarte a lui Zeus”, „Abatere de la firesc”, „L-am găsit pe Dumnezeu?”, formează un arc de cerc încărcat de spiritualitate, pe care Al. Florin Țene, îl așează protector peste paginile cărții, dorind probabil să demonstreze că cel mai scurt drum către divinitate este drumul inimi, inima fiind locul de unde izvorăsc și unde se reîntorc, mereu, credința poezia și iubirea.
Liliana Moldovan
Secretar LSR-Filiala Mureș
Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania