Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

FESTIVALUL VINULUI, ÎN CASĂ NOUĂ, LA VLĂSINEȘTI

FESTIVALUL VINULUI, ÎN CASĂ NOUĂ
„Nu sunt sărbători acelea în care n-ai ce serba din ce însuţi ai făcut !”
N. IORGA

În satul SÎRBI din comuna VLĂSINEŞTI, FESTIVALUL VINULUI, ajuns în această toamnă la a IV-a ediţie, a debutat cu festivitatea de inaugurare a localului CĂMINULUI CULTURAL recent reabilitat, modernizat şi dotat cu echipamente specifice ANSAMBLULUI ARTISTIC „HORA”.
Şi pentru că, de această dată, din motive bine întemeiate, marea manifestare a succedat sărbătorii de Sf. Mare mc. Dimitrie, HRAMUL Bisericii din acest sat, dar fără ca ecoul acelei frumoase petreceri tradiţionale – cu musafiri, mese pline de bucate alese, tării cristaline şi vinuri din abundenţă – să se fi stins, organizatorii au preferat ca primele 15 minute din programul zilei să fie oferite micilor artişti de la Grădiniţă, care au prezentat sceneta VĂ POFTIM LA HRAM, regizată de d-na educatoare Marcela Cobzariu, menită să-i transpună pe spectatori, pentru o clipă, în atmosfera acelei sărbători de neuitat.
După această emoţionantă „introducere”, d-l ing. Lucian Trufin, primarul comunei, iniţiatorul principal şi coordonatorul programului, i-a invitat pe preoţii Constantin Şaramet şi Vasile Belciug, de la parohiile Sîrbi şi, respectiv, Vlăsineşti, să oficieze slujba de sfinţire a localului renovat, după care, la rugămintea aceluiaşi amfitrion, deputatul Andrei Dolineaschi şi Florin Ţurcanu, preşedintele Consiliului Judeţean Botoşani, secundaţi de prof. Roxana- Florentina Anuşca, candidat pentru Camera Deputaţilor şi de ing. Petru – Şerban Mihăilescu, candidatul pentru Senatul României, la apropiatele alegeri parlamnentare, au tăiat panglica inaugurală a noului edificiu, în aplauzele celor câteva sute de persoane de toate vârstele prezente în sala de spectacole a celui mai spaţios cămin cultural, dintre toate construcţiile săteşti de acest fel din fosta regiune Suceava şi, în prezent din judeţul Botoşani.
Apoi, încântaţi de măreţia sălii şi de importanţa momentului, înalţii oaspeţi
l-au felicitat pe d-l primar, în primul rând, dar şi întreaga sa echipă, pentru preocupările constante, a căror ţintă este continua prosperitate a comunităţii şi, în semn de sinceră prietenie, au făcut şi câteva promisiuni care au fost primite cu ovaţii de publicul din sală: finanţarea cheltuielilor pentru prima nuntă pe care o va găzdui căminul cultural din Sîrbi ( Andrei Dolineaschi); sponsorizarea activităţilor de astăzi (28 oct.) cu suma de 20.000 lei (Florin Ţurcanu) şi facilitarea organizării unui festival artistic european pe grandioasa scenă a acestei instituţii (Petru-Şerban Mihăilescu).
După ce le-a adresat mulţumirile de rigoare celor care au răspuns atât de onorant invitaţiilor sale, domnul primar a cuprins într-o succintă retrospectivă faptele pe care le-a gândit şi cărora, împreună cu factorii decizionali din comună şi sprijinit de autorităţile judeţene le-a şi dat viaţă, accentuând că cea mai mare satisfacţie i-a dat-o Proiectul Integrat: „ MODERNIZARE DRUMURI COMUNALE ŞI SĂTEŞTI, CONSTRUIRE CENTRU DE ASISTENŢĂ PENTRU COPII DUPĂ PROGRAMUL ŞCOLAR, TIP „AFTER SCHOOL”, REABILITAREA ŞI MODERNIZAREA CĂMINULUI CULTURAL DIN SATUL SÎRBI ŞI DOTAREA CU ECHIPAMENTE SPECIFICE A ANSAMBLULUI ARTISTIC „HORA” şi BAZA SPORTIVĂ „FLACĂRA” VLĂSINEŞTI.
Acestea sunt, de altfel, şi cele mai importante obiective dintre toate câte s-au realizat în istoria acestei comune, aflate acum în faza de finalizare.
Asfaltarea mai multor tronsoane de drumuri publice, în cele trei sate ale comunei, însumând 9.454 m, a şi devenit realitate, reabilitarea şi modernizarea căminului cultural din Sîrbi, de asemenea, iar până la sfârşitul acestui an vor fi inaugurate şi celelalte două obiective: Centrul „After-School” şi Baza sportivă.
Mulţimea aceea de lume venită la FESTIVALUL VINULUI continua să asculte cu mare atenţie cuvântul primarului şi unii parcă încă nu-şi dădeau seama că se găseau, atunci, într-un local cu totul diferit de cel care a fost…, construit cu 49 de ani în urmă (în 1963). Şi prezentarea pe care i-o făcea vorbitorul îi purta printr-un interior nou: cu patru noi compartimente, respectiv cabinet pentru referentul cultural / directorul de cămin, bucătărie dotată cu aragaz şi butelie, cameră pentru centrala termică şi grup sanitar cu două cabine; iluminatul mult îmbunătăţit, asigurat de corpuri fluorescente distribuite pe toată suprafaţa plafonului; încălzire centrală, cu un număr suficient de calorifere, situate pe toate laturile interioare ale încăperilor, mobilier – mese, scaune, bănci, cuiere şi dulapuri de diferite tipuri şi mărimi. Aici, îşi au locul şi echipamentele cu care a fost dotat Ansamblul artistic HORA: costume naţionale pentru 12 perechi de dansatori – cămăşi, bundiţe, pantaloni, cizme, brâie şi căciului bărbăteşti, respectiv, ii /cămăşi, fote/catrinţe, brâie, basmale şi pantofi femeieşti, precum şi o bogată gamă de instrumente muzicale.
Acest impresionant interior a fost îmbogăţit, pentru o zi, de o valoroasă expoziţie etnografică, sub genericul „Tradiţia e substanţa istoriei, cum este eternitatea substanţa timpului”.
Iar pentru ca şi spaţiul din preajma Căminului cultural, atât de frumos innoit, să arate la fel de plăcut, a fost extins terenul aferent lui, unde s-a schiţat, deocamdată, un părculeţ pentru copii, urmând să fie, aici, instalate mai multe dispozitive de agrement: balansoare, tobogane, scrânciobe ş.a; a fost, de asemenea, reabilitată vechea fântână şi s-a construit un gard împrejmuitor care să protejeze, dar şi să amelioreze aspectul întregului peisaj al falnicului edificiu.
La finalul alocuţiunii sale, d-l primar a adresat celor prezenţi rugămintea de a păstra cu mare grijă avuţia acestei instituţii, ca pe ochii din cap s-o păzească, ea reprezentând încă un aport civilizator pentru comunitatea satului.
În continuare, microfonul a fost încredinţat d-rei Xenia Mihăluş (referentul cultural al Primăriei), prezentatoarea programului circumscris FESTIVALULUI VINULUI, care a anunţat formaţiile artistice prezente la Sîrbi, ordinea în care urmau acestea să evolueze, celelalte momente ale „VINULUI” şi, pentru început, a invitat pe scenă ANSAMBLUL FOLCLORIC „CORDĂREANCA” al Căminului Cultural Cordăreni. Condus de instructorul Cristian Constantin Dumitraş, coregraf, Mihai Fediuc, acest ansamblu, înfiinţat în anul 2008, s-a dezvoltat în spiritul valorificării folclorului autentic, dansurile, corul mixt, fanfara şi taraful impunându-se prin înalta ţinută a spectacolelor prezentate în cei patru ani de existenţă, ca şi prin suita de dansuri şi cântece tradiţionale cu care a încântat publicul sârbean.
A urcat, apoi, pe scenă ANSAMBLUL „VATRA” al Sindicatului Judeţean al Pensionarilor (înfiinţat în anul 2009, din iniţiativa d-nei Maria Paraschiv, preşedinta acestei organizaţii), având-o ca instructor pe d-na Mariana Honceru şi un repertoriu bogat, reprezentativ pentru zona de nord a Moldovei, dintre Prut şi Siret.
După superba suită de cântece şi dansuri cu care a evoluat, această formaţie adorabilă a coborât de pe scenă în ropote de aplauze şi, în aclamaţiile sălii, i-a luat locul ANSAMBLUL FOLCLORIC – gazdă, „HORA”, instruit şi coordonat de
d-ra Xenia Mihăluş, directoarea Căminului cultural.
Recunoscut prin numeroasele distincţii primite la diferite festivaluri şi concursuri la care a participat în cei trei ani de când fiinţează şi, mai recent, prin câştigarea locului I, cu medalia de aur, la un festival european de folclor, desfăşurat în Bulgaria, acest prestigios ansamblu se bucură de un binemeritat renume, datorat, mai întâi, tot d-lui primar Lucian Trufin, din a cărui iniţiativă „s-a născut”, dar şi artiştilor amatori şi instructorilor, care îi sporesc mereu vigoarea şi valoarea interpretativă şi competiţională.
Dar apogeul marelui spectacol l-a marcat recitalul extraordinar susţinut de Orchestra de muzică populară RAPSOZII BOTOŞANILOR, cu soliştii vocali: Cornelia Ciobanu, Dan Doboş, Elena Mândrescu, Laura Ştefănescu şi Petronela Rusu, acompaniaţi de virtuoşi instrumentişti ai ansamblului condus de maestrul Ioan Cobâlă.
Iar surpriza care a ridicat întreaga sală în picioare a constituit-o apariţia, într-un decor de rară frumuseţe, a cunoscutei interprete de muzică populară, supranumită, pe drept cuvânt, „DOAMNA CÂNTECULUI POPULAR BUCOVINEAN”, SOFIA VICOVEANCA.
Şi când aplauzele încă nu încetară, un grup de lăutari locali s-au postat, cu discreţie, într-un colţ al sălii, interpretând în surdină „cântece de pahar”, în timp ce pe scenă se desfăşura CONCURSUL DE DEGUSTARE, cu premii, „CEL MAI BUN VIN”, ai cărui câştigători aveau să fie de mare folos podgorenilor care îşi etalaseră balercile pline pe terasa din faţa Căminului.
În timp ce tot mai mulţi oameni, ispitiţi de chemarea vinului, părăseau sala, croindu-şi loc spre mesele de afară, încărcate cu pahare pline şi gustări apetisante, la microfonul de pe scenă, în încheiera spectacolului, continuau să cânte Ionel Pădurariu şi Xenia Mihăluş, pentru cei care nu apucaseră a ieşi, pe când degustătorii şi alţi „cântăreţi” aflaţi mai demult în exterior dăduseră deja semnalul altui „spectacol”.
Atunci, vocea care a deschis marea sărbătoare a satului SÎRBI a mai răsunat o dată, acoperindu-le pe toate celelalte şi, peste corul petrecăreţilor de la miez de noapte, a mulţumit tuturor pentru lăudabila prezenţă la FESTIVALUL VINULUI din acest an, urându-le sănătate şi un an mai bun în toate.
Vlăsinești, nov.2012,
Prof. Gheorghe BURAC
Ansamblul  HORA [800x600]Ansamblul VATRA [800x600]Maestrul Ion Cobala [800x600]Oaspetii de onoare ai Festivalului [800x600]



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania