Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

Foarte important, impresionant, și  satul lui Vasile Voiculescu, Pârscov, „Ținutul Buzăului” a lui Marin Ifrim – sub protecția UNESCO…

               Precum Vasile Voiculescu, doctorul fără arginți, Marin Ifrim, alt poet care a scris despre Voiculescu și Ținutul Buzăului cu tezaurele sale unice – vulcanii noroioși, domurile de sare, focurile vii,  trovanții de la Ulmet, chiliile rupestre și chilimbarul de la Colți, oamenii, oamenii a 18 comune, Berca, Scorțoasa, Pârscov, Cozieni, Pânătău, Colți, Bozioru, Brăești, Odăile, Cănești,  Chiliile, Lopătari, Mânzălești, Bisoca, Valea Salciei, Sărulești, Vintilă Vodă și Beceni, 43.000 de locuitori, cu cele 1036 kilometri pătrați pe care se întinde, un teritoriu cu adevărat special – cum l-au categorisit specialiștii –constituie al doilea geoparc românesc, un paradis, care, de la 13 aprilie 2022 este sub protecția UNESCO.

            Cel dintâi geoparc din România, cu protecție asemănătoare, încă din anul 2005, este cel de  la Hațeg, Geoparcul Dinozaurilor, aflat sub egida Universității din București, cu o arie naturală despre care s-a tot scris, urmare a vizitelor care le are și a administrării lui cu laude.

             Sub egida Universității din București și a Consiliului Județean Buzău se află și acest teritoriu fabulos, administrat de cele 18 comune, coordonat  de un grup de lucru numit „Geo Team”, teritoriu care deține valori naturale, culturale și tradiționale de importanță globală. Pentru viitorul lui, un rol important  pentru dezvoltarea lui îl va avea Biroul Executiv al UNESCO de la Paris.
Administrativ, s-a înființat și Asociația „Ținutul Buzăului”, condusă de Răzvan Gabriel Popa, omul care s-a ocupat de toate pe lângă specialiștii UNESCO ai căror experți raportează: „Hotărârea  extraordinară a UNESCO îi impresionează pe toți românii, dar mai ales pe cei 43000 de locuitori din comunele menționate. Tezaurele intrate în  patrimoniul universal vor genera schimbări majore de acum înainte, începând cu  investițiile atât de necesare”.
Răzvan  Gabriel Popa, directorul Asociației Ținutul Buzăului, vede în evenimentul întâmplat „ 0 sărbătoare locală”, care „amintește de cei 16 ani în care buzoienii au muncit cu pasiune pentru formarea și  consolidarea ideii de geoparc”, prilej de bucurii mai cu seamă în viitor.

Ion N. Oprea, Iași, 18 iunie 2022.Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania