Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 17 → 2025

GALA CULTURII IEȘENE, EDIȚIA A VI-A 2024 ȘI PREREVILON 2025

Într-o atmosferă de adevărată sărbătoare s-a desfășurat Gala Culturii Ieșene, ajunsă la cea de-a VI-a ediție și Prerevilon 2025, eveniment organizat de Liga Scriitorilor Români – Filiala Iași – Nord Est și partenerii săi, la Restaurantul Hotel „Moldova”, Iași, 27 decembrie 2024.


  • Deschiderea a fost făcută de scriitorul Ilie Serediuc, președintele Ligii Scriitorilor Români – Filiala Iași. Oaspeții au fost întâmpinați cu un cuvânt de bun-venit: „Dragi colegi ai Ligii Scriitorilor Români – Filiala Iași – Nord Est, ai Uniunii Ziariștilor Profesioniști Filiala Iași și ai Asociației Jurnaliștilor Români de Pretutindeni din Toronto (Canada), dragi prieteni, onorați colaboratori ai Ligii, onorați artiști și cântăreți, împreună cu comitetul director al LSR FINE, prezenți lângă mine, scriitor Sivia Hodaș, poet Mimi Rotariu, scriitor Ioan Hodaș și scriitor Solo Rotenstain vă urăm bun-venit la Gala Laureaților Culturii Ieșene, gală care astăzi a împlinit șase ani de la deschiderea ei. Liga Scriitorilor Filiala Iași este cea mai mare filială a LSR și numără 60 de membri răspândiți în județele Iași, Vaslui, Botoșani, Suceava, dar și în Republica Moldova și Franța. Filiala noastră este un organism în continuă mișcare și transformare la care participă majoritatea membrilor săi într-o măsură mai mică sau mai mare. Contribuția fiecărui membru pe parcursul anului 2024 a fost apreciată de un juriu în ședința Comitetului Director din 23.11.2024. 
  • O pioasă amintire colegilor plecați prea devreme la ceruri: Dan Teodorescu, Eduard Mattes, Mariana Cobzaru și Eduard Ene. Dumnezeu să-i ierte și să-i așeze la dreapta LUI! În continuare, voi da citire unui scurt mesaj transmis de Domnul Președinte Alexandru Florin Țene: «Felicit din inimă pe scriitorul Ilie Serediuc, pe membrii Comitetului Director și pe toți membrii Filialei Iași Nord-Est, pentru tot ce au făcut în folosul culturii și al generațiilor ce vin după noi. Felicitări sincere colectivului de redacție al revistei „Nord – Est Cultural”, condus de redactorul șef Silvia Hodaș care împreună cu un colectiv de redacție format din scriitori cu talent și responsabilitate a cuvântului au promovat talente ale culturii naționale și nu numai. În ajun de An Nou vă doresc, dragi colegi, sănătate, inspirație și noi frumoase realizări în folosul culturii. La mulți ani!»  Al. Florin Țene, Președintele Național și fondatorul Ligii Scriitorilor, Părintele Zilei Limbii Române, Membru al Academiei Americano Română de Cultură și Știință
  • Au luat cuvântul membrii Comitetului Director. Silvia Hodaș, președinte Subfiliala JUNIOR Iași, redactor șef al Revistei „Nord Est Cultural”, a felicitat colaboratorii revistei și a menționat că datorită lor revista are în cuprins valoroase materiale literare alcătuite de scriitori remarcați pe plan național și nu numai: cronici, eseuri, poezii, recenzii ale unor cărți, evenimente literare, artă plastică și ilustrații grafice. Ioan Hodaș, prim vicepreședintele Ligii, a arătat care este rolul umorului în viața omului, iar Solo Rotenstain, vicepreședinte, a transmis urări de bine și o colaborare fructuoasă și în anul următor. Mimi Rotariu, secretar general,  a prezentat succint activitățile organizate la nivel de Ligă și participarea la manifestări culturale organizate și în alte orașe cum ar fi Vaslui și Bârlad.
  • Atmosfera caldă și plină de magie a Crăciunului a fost creată de Grupul „Zorile” cu  Rodica Murgu și Corala „Lirica”, dirijor Nușa Apostol, prin tradiționalele colinde, cele mai îndrăgite, interpretate cu mult suflet. Urătura din străbuni, a actorului Valeriu Rudolf, ne-a dus cu gândul la copilărie, când ulițele satului răsunau de colinde, urături, zurgălăi, pocnete din bici, jocuri de măști,  datini și obiceiuri. Recitatoarea Stela Lozanu a fascinat auditoriul cu urătura „Mândria ieșenilor” adresată unor membri ai ligii, cu un fin umor, dezvăluind caractere și felul cum sunt percepute creațiile literare. Au recitat din creațiile proprii, versuri sensibile și emoționate: Mimi Rotariu, Elena Bostan-Delavicov și Veronica Rusu-Bucico. Responsabil cu umorul a fost Doru Melnic, care a adus zâmbete și râsete prin interpretarea a două declarații de iubire, creații unice: „Declarația unui medic O.R.L.-ist” și „Declarația unui profesor de anatomie”.
  • După acest moment s-a trecut la decernarea Diplomelor de Excelență, peste 32, tuturor partenerilor culturali care și-au adus contribuția pe parcursul unui an, în derularea manifestărilor culturale ale Ligii Scriitorilor. S-au oferit medalii și Diplome de excelență membrilor Ligii pentru secțiunile: Poezie, Proză, Critică literară, Istorie, Artă și Premiul Revistei „Nord – Est Cultural”: Elena Bostan – Delavicov, Anatolie Coșuleanu, Silvica Gruia, Florin Iftimescu, Rodica Murgu; Maria Panciuc Bucătaru, Mariana Bendou, Angelica Manole, Vasile Rușeți,  Constantin Vasilache; Martha Eșanu, Veronica Rusu Bucico; Maria V. Stoica, Solo Rotenstain; Doina Codreanu, Mihaela Berari, Ecaterina Lungu, Viorica Marcu; Valeriu Lupu, Mihaela Săvuc.
  • În continuare, juriul a hotărât să fie acordate Diplome de Excelență și Trofee scriitorilor și jurnaliștilor care și-au adus contribuția deplină la organizarea și desfășurarea activităților Ligii, la promovarea culturii românești la nivel național și internațional: Al. Fl. Țene, Ilie Serediuc, Dumitru V. Marin, Silvia Hodaș, Ioan Hodaș și Mimi Rotariu. 
  • Atmosfera festivă a fost întreținută de artiști cunoscuți și îndrăgiți de public.
  • Invitatul special al Galei a fost cunoscutul tenor sucevean, artist plastic, modelator, Sorin Ursan Delaclit. A încântat publicul prin interpretarea sa de excepție și în același timp realizarea unor portrete grafice. Este cunoscut în țară și în străinătate că susține recitaluri de arii celebre din opere și în același timp execută portrete, reușind ca la finalul melodiei să fie gata și portretul. Suceveanul Sorin Delaclit, de profesie consilier juridic, a participat la emisiunea „Românii au talent”, în anul 2013. 
  • Un alt moment artistic și care a impresionat prin duioasele colinde și melodii de suflet a fot susținut de Liliana Costea, Justina-Teodora Coșarcă cu o voce ce pătrunde în suflet, Vasile Butnaru și elevul Carol Robert Badiu. Oameni minunați, familie dăruită muzicii, înzestrați cu har.
  • S-a continuat cu un alt invitat al Galei, solistul ieșean, Iulian Gălușcă, supranumit și „Dan Spătaru al Iașului”, un alt participant la „Românii au talent” în anul 2022, a impresionat juriul și publicul când l-a readus la viață pe Dan Spătaru. Vibrațiile vocii sale inegalabile emoționează.
  • Într-o atmosferă caldă și deschisă, dansul și voia bună a cuprins participanții. În final, tortul Gala Laureaților a încununat adevărata Sărbătoare a Culturii.
  • A fost un eveniment cultural-artistic deosebit, cu momente frumoase, iar prin înalta ținută artistică a dominat buna dispoziție și bucuria, a încântat. Într-o atmosferă festivă, plină de emoție, seara a devenit magică, plină de farmec.
  • Sănătate, liniște, pace și prosperitate! La mulți ani, 2025!
  • Silvia Hodaș, jurnalist UZPR, Filiala Iași & AJRP


Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2025 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania