Proiectul fotografic outdoor “În pas cu clipa” ne prezintă un artist fotograf ce caută în permanență să aducă în fața privirilor noastre subiecte inedite sau vizibile în fiecare zi, dacă am privi mai mult și mai atent în jur, uneori recurgând la culori vibrante, alteori optând pentru caracterul grafic al fotografiei alb-negru.
Expoziția în discuție ne prezintă subiecte ce se pot dovedi spectaculoase atunci când fotograful calculează și ordonează cadrele în concepte proprii, precum surprinderea unui curcubeu, a unui nor cumulus, a fenomenului super-luna, de la mijlocul lunii iulie, sau chiar și atunci când redă aspecte ale vieții rurale sau cadre urbane. Expoziția este o colecție de impresii ce suprind spectacolul din simplitatea unor clipe ce se consumă repede, fie că sunt observate sau nu. Fotografia, spre deosebire de alte forme de artă ce necesită un timp mai îndelungat de execuție, dă posibilitatea unică de a surprinde un moment exact când se produce. Restul ține de aspecte tehnice și de aptitudinile artistice ale fotografului. Expoziția “În pas cu clipa” ne amintește ce putem pierde dacă ne închidem prea mult timp în spații și în gânduri.
“Clipa este a ta doar dacă inspiri și pulsezi împreună cu ea, dacă nu doar exiști în moment, ci îl și trăiești. Lumea în care m-am născut m-a învățat că nu ajunge să trăiești doar pentru ziua de mâine, trebuie să fii prezent în clipele trecătoare. Sunt momente neinvitate care te surprind și sunt unele pe care trebuie să le aștepți dacă vrei să le vezi sau să le capturezi. Poate că cele pe care trebuie să le aștepți sunt mult mai cuceritoare, pentru că acestea au de fiecare dată taina lor. Acestea nu se pot dezvălui prin vorbe, dar poate fotografiile pot fi de ajutor”, spunea fotograful în argumentul expozițional.
Péter András este un fotograf cunoscut publicului din Miercurea-Ciuc pentru modul în care surprinde natura, întâlnirea dintre natură și om, dar și interferența acestora cu sfera urbană, creând paralele sau conexiuni. Fotograful construiește imagini inedite, cele mai multe fiind realizate în Miercurea-Ciuc și în diferite locații din Depresiunea Ciucului, în care “natura e elementul evident al vieții cotidiene, subliniind frumusețea inerentă a micilor detalii”.
“Fețele în o mie de culori ale locațiilor radiază din fotografii și prin acestea devin eterne oglinzi ale efemerității și renașterii în alternanța celor patru anotimpuri… Orizontul limpede al zorilor, ce plutește peste clădiri și piețe, emană o liniște extraordinară, în care silueta vieții umane apare ca un simbol al existenței trecătoare”
Péter András e de profesie asistent social și specialist în asistență, activitate în care zilnic se confruntă cu dificultățile vieții umane, cu vulnerabilitatea și suferința. De aceea caută să surprindă frumusețea simplității în fotografiile sale, încercând să aducă bucurie celor ce au capacitatea de a vedea și recunoaște frumusețea – din noi, din alții, din jur și mai ales din natură.
Expoziția, deschisă pe 4 august pe promenadă, face parte din programul Zilelor municipiului Miercurea-Ciuc (3-7 august).
Cosmina Marcela OLTEAN
Drept de autor © 2009-2025 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania