Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 17 → 2025

Individualitatea stilistică la ziariști și viziunea artistică la scriitori-sau: “Să te aud cum vorbești și să văd cum scrii și-ți voi spune cine ești.“

Revista Luceafărul: Anul XIII, Nr.1 (145), Ianuarie 2021
Editor: Agata, Botoșani, str. 1 Decembrie nr. 25
ISSN: 2065 – 4200 (ediţia online)
ISSN: 2067 – 2144 (formatul tipărit)
Director: Ion ISTRATE


Individualitatea stilistică la ziariști și viziunea artistică la scriitori-sau: “Să te aud cum vorbești și să văd cum scrii și-ți voi spune cine ești.“

Primit pentru publicare: 05 Ian. 2021
Autor: Alexandru Florin ȚENE, Cluj- Napoca, președintele Ligii Scriitorilor Români
Publicat: 05 Ian. 2021
© Alexandru Florin Țene, © Revista Luceafărul
Editor: Ion ISTRATE


 

Individualitatea stilistică la ziariști și viziunea artistică la scriitori-sau: “Să te aud cum vorbești și să văd cum scrii și-ți voi spune cine ești.“

Întrebuințarea mijloacelor limbii diferă prin diferite particularități ale acesteia de la un vorbitor radio-tv, la altul și cu atât mai mult de la un jurnalist la scriitor. Cu toate că recurgem la același material lingvistic general, organizat de sistemul limbii, noi îi dăm o utilizare proprie, în concordanță cu ideile  și  sentimentele care ne animă, precum și cu variatele împrejurări în care ne găsim, precum transmisie directă la radio-tv, scrierea unui articol sau o proză, inclusiv o poezie. Și, pentru că fiecare din ziariști, scriitori sau oameni de rând, se caracterizează prin anumite “constante “ ale felurilor lor de a fi și de a reacționa (conform trăsăturilor personalităților lor), atitudinea acestora se exprimă, în general,  printr-un anumit mod de utilizare a resurselor limbii, care îi pot defini felul de gândire, de a aprecia pe cei din jurul lor și de a răspunde la fenomenele din lumea înconjurătoare. Pot să spun, parafrazând o utilă maximă populară, afirm că noțiunea de individualitate stilistică se cuprinde în fraza: “ Să te aud cum vorbești și să văd cum scrii și-ți voi spune cine ești.“

În Pseudokinegetikos, Al Odobescu își amintește de colonelul Enghel, care, necunoscând bine limba română, o anunța pe soția sa, de câte ori se întâmpla să moară un țigan, rob de pe moșia sa, primiți ca zestre spunea: “Plinci Anicuț al meu! a murit la dine un sestre. “, text din ediția Tudor Vianu, 1955, ortogramă care nu se justifică, căci vorbitorul are sentimental greșit, că trebuie să folosească articolul posesiv al, deci eliziunea aparține vocalei finale a din substantivul propriu Ancuța.

În linii generale, individualitatea stilistică trebuie raportată la anumiți factori, relativ constanți, cuprinși în mijloacele de expresie ale unui vorbitor, jurnalist sau scriitor, mijloace care ne dau posibilitatea să deduce una sau mai multe trăsături proprii gândirii autorilor și profilul lor psihologic.

Analiza stilistică se orientează într-o măsură mai mare spre text decât cea lingvistica propriu-zisă limba privată pe plan orizontal – axa sintagmatică- și pe plan vertical – axa paradigmatică, lectura verticală sau structurată, cum o numește Pierre Guiraud.

Cleanth Brooks în The Language of Poetry subliniază că un astfel de studio în interesul stilisticii este ilustrativ îndeosebi pentru a se pune în evidență în ce măsură un context își exercită  influența asupra elementelor lui particulare, cărora le determină alte sensuri și nuanțe sau le creează prilejul de a reveni la semnele inițiale.

 



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2025 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania