Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

IONELA  MORUȚAN: ”De mic copil visam să ajung să cânt oamenilor pe marile scene”

IOAN  VASIU: – Când și unde ați debutat, că solistă de muzică populară ? 

IONELA  MORUȚAN : – Pentru început, doresc să vă mulțumesc pentru că  publicați o parte din biografia  mea, care este scrisă de Bunul Dumnezeu!  Cânt de când mă știu,de mic copil participam la toate serbările școlare,apoi mai târziu în anul 1997,la vârsta de 18 ani, în perioada adolescenței, am absolvit cursurile Școlii Populare de Arte din Tg-Mures, specializare canto popular, apoi în 2007 licențiată în arte, specializare pedagogie muzicală, la Universitatea,,Spiru Haret”. Prima mea reușită și primul meu debut în lumea muzicală a fost în anul 2003, perioada înregistrării primului meu material discografic de folclor, cu 17 opere muzicale, înregistrat alături de Maestrul Stelian Stoica și orchestra Jidvei Romania, care pentru mine a fost ce-a mai mare realizare și un debut în cariera mea artistică. 

I.V. : – Ce zonă folclorică reprezintă cântecele care fac parte din repertoriul dumneavoastră ?

 I.M.: – Cânt și iubesc zona de Câmpie a Transilvaniei, locul de unde vin eu, mai exact din satul Urmeniș, județul Bistrita-Năsăud, dar îndrăgesc și zona Mureșului, unde de aproape 40 de ani sunt stabilită alături de familia mea. Așa cum spun eu în cântecul ”Moruțancă lumea-mi zâce”: ”Îs a voastră Moruțancă/ Din Mureș, da-s Bistrițeancă”. 

I.V. : – Alături de care importanți interpreți ai folclorului românesc ați evoluat în diferite spectacole, de-a lungul anilor?

  I.M. : – Am avut onorarea și bucuria să evoluez alături de nume sonore ale folclorului românesc și aici voi aminti pe acei artiști pe care eu îi respect și apreciez cu sufletul,este vorba de: Sava Negrean Brudașcu, Veta Biriș, Drăgan Muntean, Nicoleta Voica, Ana Muntean, Petrică Moise, Florica Zaha, Florica Duma, Florentina și Petre Giurgi, Mioara Velicu, Irina Loghin,  Elisabeta Turcu, Steliana Sima. 

I.V. : –  Care sunt orchestrele cele mai cunoscute, alături de care ați urcat pe scenă ?

  I.M.: – De-alungul celor 25 de ani ai carierei mele, am cântat cu  multe orchestre, dintre care am să enumăr: Orchestra Jidvei România Sibiu, Orchestra Junii Sibiului, Orchestra Profesională Mureșul din Tg-Mureș, Orchestra  Profesională Cununa Transilvană Cluj, Orchestra Dor Clujean din Cluj, Orchestra Transilvania din Baia-Mare, Ansamblul  Ghiocelul din Timișoara, Ansamblul Profesionist Banatul, Orchestra Ansamblului Profesionist  Timisul, Orchestra Rapsodia Bihoreană, Orchestra Constantin Arvinte CJ Iași, Orchestra Fraților Advahov, Orchestra Națională Lăutarii din Chișinău.

 I.V. : – De la cine ați moștenit harul cântatului ? 

I.M. : –  Acest har divin l-am primit de la Bunul Dumnezeu și îi mulțumesc  zilnic  pentru acest dar. Mama mea, în tinerețe, cânta foarte frumos și era una din cele mai bune voci a locului natal,  dar n-a vrut să facă o carieră cu talentul ei, dăruind-mi mie o firimitură din glasul ei dulce.

 I.V.: – Ați regretat vreodată că ați îmbrățișat această profesie și nu alta ?

  I.M. : – Niciodată n-am regretat că am îmbrățișat cu dragoste această profesie, care n-a fost și nu este deloc ușoară. De mic copil, visam să ajung să cânt oamenilor pe marile scene  și iată că Bunul Dumnezeu m-a ajutat ca visul meu frumos să devină realitate.

 I.V.  :  –  Ce proiecte mai importante aveți pentru lunile care au rămas din acest an ? 

I.M. : –  Sigur că am proiecte. În toamna care se apropie vor apărea  videoclipuri  noi, înregistrate recent cu maestrul Nicolae Botgros și Lăutarii de la Chișinău, care vor fi din nou o mare realizare pentru mine. Nu doresc să dezvălui foarte mult din proectele  mele, decât  la  timpul  potrivit. Mulțumesc  cu sufletul  Lui  Dumnezeu, familiei  mele dragi care m-a susținut necondiționat  și  Marelui  public pentru dragostea sinceră. Moruțanca  vă  pupă  sufletul. Doamne ajută tuturor!  

                  Interviu consemnat de Ioan Vasiu /UZPR



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania