Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

Ipocrizie autentică

Revista Luceafărul: Anul XII, Nr.12 (144), Decembrie 2020
Editor: Agata, Botoșani, str. 1 Decembrie nr. 25
ISSN: 2065 – 4200 (ediţia online)
ISSN: 2067 – 2144 (formatul tipărit)
Director: Ion ISTRATE

Ipocrizie autentică

Primit pentru publicare: 27 Dec. 2020
Autor: Alexandru Florin ȚENE, Cluj – Napoca
Publicat: 28 Dec.  2020
© Alexandru Florin Țene, © Revista Luceafărul
Editor: Ion ISTRATE


 

Ipocrizie autentică

Prin anii `70 din secolul trecut am fost invitat la mai multe manifestări culturale timp de o săptămână în județul Vâlcea. La aceste acțiuni culturale au participat scriitori din toată țara, născuți în acest județ, sau care au avut, de-alungul vieții, tangență cu județul de pe Valea Oltului.

Toate aceste acțiuni au fost frumoase, interesante și utile pentru cititori și scriitori. Însă, doar câteva atitudini a unor confrați, m-au dezamăgit. Ipocrizia lor m-a făcut să scriu aceste rânduri.

Într-o seară eram cu toți invitații pe scena Palatului Culturii din Rm. Vâlcea, în cadrul unui spectacol interactiv, într-o sală plină de spectatori, în care, coordonatorul manifestării culturale, ne-a întrebat, printre altele, ce părere avem de noile construcții din municipiul Vâlcea și Drăgășani. Eu am răspuns:
-Nu îmi plac blocurile  noi construite, cenușii și standardizate, ne respectând specificul local, atât la Vâlcea cât și la Drăgășani. Păcat că s-au demolat casele cu specific  traditional, cu arhitectura caracteristică zonei submontane a judetului. Au fost construite aceleași ghetouri și la Vâlcea precum și în cartierul Mănășturi unde locuiesc în Cluj.

Un coleg scriitor din Cluj, venit cu mine a spus, textual:
-Foarte bine că s-a demolat și s-au construit aceste mărețe blocuri specifice regimului luminos al epocii de aur. Astfel se dezvoltă și Rm. Vâlcea, mergând pe drumul luminos al socialismului.
A doua zi în ziarul județean “Orizont “ a apărut  fotografia acestui coleg și cuvântarea sa, alături de alte cuvântări ale scriitorilor prezenți, care au lăudat oribile construcții socialiste.

Când am ajuns la Drăgășani, a doua zi, cu autocarul plin de scriitori ne-a întâmpinat primarul orașului. Înainte de a da mâna cu mine mi-a spus:
-Tovarășu Țene ai criticat orașul nostru ! Nu vezi ce frumoase blocuri avem?
-Le văd, sunt la fel, ca în toate orașele țării. Vaste dormitoare pentru bieții muncitori. Atât!

Peste ani, după evenimentele din decembrie 1989, eram din nou cu colegul scriitor la Rm Vâlcea, tot la o manifestare culturală. De data aceasta la Biblioteca Județeană “Antim Ivireanu “.În cuvântarea sa a spus:
-Îmi aduc cu tristețe aminte de frumoasele case specifice Vâlcii, unele construite în spiritul brâncovenesc cu ceardacuri înalte și basoreliefuri deosebite. Păcat că au fost demolate, construindu-se aceste oribile blocuri cenușii, adevărate ghetouri.
A doua zi în ziarul județean “Orizont” a apărut un reportaj cu fotografia scriitorului și extras din cuvântarea sa.

Acum, mă întreb, dacă nu cumva astfel de ipocrizii, unele la nivel mai înalt,   au dus de-alungul veacurilor la sincope în evoluția istorică a  poporului nostru ?

Al.Florin Țene



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania