MNCR a fost prezent la amplul eveniment Nedeia Mocănească, serbată în poiana Nedeii din Voinești, Covasna în data de 24 iulie. Muzeul a itinerat cu această ocazie expoziția “Dacii din estul Transilvaniei”, care adună o serie de reconstituiri grafice, fotografii aeriene, chipuri și povești din trecut. De asemenea, a oferit copiilor posibilitatea participării la ateliere interactive, în cadrul cărora au descoperit jocuri și povești din Cetatea zânelor și s-au distrat confecționând păpuși îmbrăcate în port tradițional.
După vechile obiceiuri, Nedeia, sărbătoare tipic pastorală asociată unei petreceri câmpenești populare, organizată vara, la munte, de Sf. Ilie sau în preajma acestei sărbători creștine, e un moment important în calendarul pastoral, cu însemnătate atât socială cât și rituală. Ciobanii se adunau, odată cu începerea anului pastoral, când se formau turmele, se sfințeau animalele, participau cu toții la momente folclorice și la schimburi de produse agricole. Totodată, era un moment însemnat și pentru tineri, întrucât în acest cadru se stabileau noi alianțe și viitoare legături maritale.
Obiceiul se mai practică și azi în unele sate montane, cum este Voinești, Covasna.
Au fost din nou urmărite aspectele semnificative ale nunții tradiționale de la Voinești, așa cum s-a desfășurat de-a lungul timpului aici, prin dăruitul miresei, cerutul miresei, bărbieritul mirelui, conchiolitul miresei, descalțatul nașilor, breaza pe paie aprinse, hora sântiliei, la care s-au alăturat și sătenii. Au urmat întrecerile ciobănești și ridicarea bolovanului, demonstrându-și astfel puterea.
Biroul de presă al MNCR
Drept de autor © 2009-2025 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania