Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

Lansarea Dicționarului biobibliografic „Scriitori și publiciști botoșăneni”

Autor: Dorina RODU

Lansarea Dicționarului biobibliografic „Scriitori și publiciști botoșăneni”

Duminică, 12 iunie a.c.,  în Centrul istoric al municipiului Botoșani, în Sala de Conferințe a Editurii Agata și a revistei Luceafărul a avut loc evenimentul lansării unui adevărat templu al istoriei literare semnat de Silvia Lazarovici și anume Scriitori și publiciști botoșăneniDicționar biobibliografic. Cuvântul de deschidere al evenimentului i-a aparținut organizatorului – Ion Istrate, apoi au susținut scurte intervenții autoarea dicționarului – Silvia Lazarovici și dr. în filologie și eminescolog – Lucia Olaru Nenati. La această acțiune au participat personalități culturale printre care: Paul Gorban – jurnalist, scriitor; Gheorghe Median – istoric, scriitor; Constantin Adam – scriitor, regizor tehnic; Panciuc-Bucătaru Maria – poetă, prozatoare; Gheorghe Median – istoric, scriitor;  Mirela Butacu – poetă; Paul Mircea Iordache – scriitor; Cornelia Viziteu – fost director al Bibliotecii Județene „Mihai Eminescu” Botoșani; Ioan Rotundu – jurnalist, scriitor; Mihai Cornaci – epigramist, numismat; Teodor Epure – profesor, scriitor; Gabriela Lopez-Cobeňa – eseistă, memorialistă, traducătoare; Laurențiu Maftei – scriitor;  Vasile Tănase – ; Ovidiu Chelaru – scriitor ; Mihai Babei, poet ș.a.
La acest eveniment au fost și două momente muzicale deosebite susținute la chitară de poeta Marieva A. Demetrescu și de profesorul Vasile Tănase, Dorohoi.

Într-un cadru cu iz de zile eminesciene lansarea acestui important volum biobibliografic nu putea avea loc dacă nu erau doi dintre cei mai importanți stâlpi ai culturii botoșănene și aici mă refer la Silvia Lazarovici – autoarea Dicționarului.

 Este minunat să avem printre noi oameni precum Silvia Lazarovici, o persoană modestă, un om cu un caracter frumos și un profil moral deosebit. O doamnă în adevăratul sens al cuvântului și, bineînțeles, un model demn de urmat. Eforturile depuse pentru această lucrare sunt multe și nicidecum simple, este o muncă minuțioasă, asiduă care nu se rezumă doar la câteva zile sau săptămâni, ci se desfășoară pe parcursul unor luni și chiar ani, adunând continuu informații, așezându-le în ordine de la o ediție la alta a Dicționarului. Prin dedicarea, loialitatea și modul de a acționa logic și pe aceeași linie de conduită în alcătuirea lucrării, Silvia Lazarovici este un pilon veritabil pentru literatură, o punte, care, prin opera sa, face legătură între scriitorii trecutului cu cei din prezent și oferă, astfel, o temelie bine consolidată și o aripă de răspândire culturală puternic cristalizată spre viitor, către generațiilor următoare, pentru a nu-și uita rădăcinile și nici identitatea.

Mulțumim doamnei Silvia Lazarovici pentru efortul și toată munca depusă la crearea acestui sanctuar al culturii botoșănene, în care se regăsesc nume răsunătoare de scriitori din cele mai vechi timpuri și până astăzi, iar datorită existenței Dicționarului Scriitori și publiciști botoșăneni istoria literară / culturală va străluci și în viitorul îndepărtat.

 



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania