Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 17 → 2025

Medalionul literar “Cărțile noastre “sarea “ talentului

La cenaclu “Artur Silvestri “al Ligi Scriitorilor
Medalionul literar “Cărțile noastre “sarea “ talentului
Joi, 25 mai, la orele 17 a avut loc ședința lunară a cenaclului Ligi Scriitorilor la Cercul Militar din Cluj-Napoca.

  • În prezidu au luat loc scriitoarea profesor Voichița Pălăcean Vereș, președinta cenaclului, Al.Florin Țene, președintele national al Ligi Scriitorilor, dr.Mihai Ganea, vicepreședinte și Iulian Patca președintele filialei Cluj a Ligi Scriitorilor.
  • Sala a fost neîncăpătoare datorită numerosului public și membri al Ligi Scriitorilor veniți din mai multe colțuri ale țării.
  • Președinta cenaclului a anunțat bogatul program al ședinței.După care într-o atmosferă solemnă s-a ascultat Imnul Ligi Scriitorilor.După audiția imnului a luat cuvântul scriitorul Al.Florin Țene care a propus să se țină un minut de reculegere pentru scriitorul și jurnalistul Dan Teodorescu, fost președinte al filialei Iași Nord-Est care a urcat le Ceruri. Acesta fiind cel mai activ președinte de filială și jurnalist sportiv.Anunțând, în continuare, că scriitorul ing.Ilie Serediuc a preluat conducerea filialei.
  • În analiza sa Al.Florin Țene a făcut un bilanț al activităților filialelor din țară, evidențiind pe cele din Rm.Vâlcea, condusă de Luci Trușcă care a organizat un concurs de creație pentru elevi, pe filiala Banat-Timișoara condusă de scriitoarea prof.Doina Drăgan, care a lansat Anuarul filialei, la un liceu din Timișoara, pe filiala Maramureș condusă de scriitoarea Carmena Băințan ce ține regulat ședințele de cenaclu, editând revista “Freamăt “, pe filiala Olt-Slatina condusă de prof.dr.Mărineanu care editează revista “Scurt circuit oltean “, și filiala Buzău condusă de Elena Căpățână ce editează revista “Uscând o lacrimă “.
  • Președinta cenaclului a dat cuvântul scriitorului Iulian Patca, redactorul șef al revistei AGORA LITERARĂ, oficiosul organizației noastre profesionale,  care a prezentat numărul 46, recent apărut, cu un conținut bogat și interesant având o ținută estetică și grafică deosebite.În acest context a vorbit cu empatie de poeziile regretatului nostru coleg, poetul Ioan Cărășel decedat acum câțiva ani.
  • În continuare, scriitoarea Luci Elena Locusteanu, recent premiată cu premiul “Apolo” pentru cartea sa “Trecând prin timp “ a prezentat “Memoria calendarului “, rubrică ce o ține de peste 17 ani.Scriitoarea a numit scriitorii născuți în luna mai, insistând mai mult pe opera lui Lucian Blaga.
  • Președinta cenaclului a dat cuvântul poetului Vasile Dan Marchiș care și-a prezentat volumul de versuri “Zodii de rezervă “, din care a citit câteva poeme, vorbind și despre  revista, recent apărută “Sintacme codrene “, pe care o editează, cu un bogat conținut. Despre scriitorul din Baia Mare și despre revistă a vorbit elogios Eugen Coța.
  • În continuare Luci Elena Locusteanu a vorbit despre cartea de versuri semnată de  Ioan Avram, intitulată”Gânduri pestrițe “. În acest context autorul a citit un gupaj de versuri, fiind viu aplaudat.Iar epigramistul Vasile Gădălin i-a dăruit câteva epigrame.
  • Un moment deosebit a fost lansarea cărții “Daniela Vasiloschi și opera sa în opinia criticului literar Al.Florin Țene “, despre care președintele național al Ligi Scriitorilor spunea că este o  carte de bilanț pentru o opera deosebită, a unei poete polivalentă. Al.Florin Țene a făcut o radiografie semantică și soteriologică a versurilor poetei, arătând că versurile vibrează o melancolie, fiind o poetă care scrie poezie reflexivă.Iar despre romanele acesteia a spus că  sunt bijuterii monografice și dezarmant de sincere.Avânt o scriitură cursivă, elevată și atractivă pentru cititori.Iar despre cărțile de aforisme criticul Țene a supliniat că sunt adevărate diamante ale gândirii, bine șlefuite, fiind o adevărată sămânță a viitoarelor pagini de filozofie.Concluzionând că autoarea este o scriitoare talentată și merită o pagină în Istoria Literaturii Române.În continuare Daniela Vasiloschi a vorbit despre poezia sa, despre proză și aforismele sale. Citind un buchet de poeme și o pagină dintr-un roman. Despre opera autoarei a mai vorbit Gavril Moisa și Vasile Bele, care un cuvânările lor au evidențiat talentul Danielei Vasiloschi. 
  • Un alt moment deosebit a fost lansarea cărții “ Viola“ de Mihai Ganea Pap, despre care Al.Florin Țene spunea: Apărut la Editura Napoca Star, 2023, romanul semnat de Mihaly Ganea Pap, un autor pe deplin format, inteligent, cu simț acut al observației directe, excelent ascultător de limbaj naturist, poet și compozitor, este prezent în librării cu romanul ”Viola“ ce conține  20 de capitole, încheindu-se cu un text impresionant, intitulat “Orașul blestemat “.
  • Citind cartea mi-am adus aminte că și Maxim Gorki a publicat în 1907 romanul “Mama”, în limba rusă Math, așa cum face autorul nostru în cartea de care facem vorbire.
  • Cartea se deschde cu două motto-uri, din care redau pe primul ce esențializează conținutul paginilor ce urmează: “Cinstește pe tatal tău și pe mama ta, ca să-ți fie bine și să traiești ani mulți pe pământul pe care Domnul Dumnezeul tău ți-l va da ție” (les. 20, 12). “
  • Romanul este  o biografie a mamei autorului,  spectaculoasă al cărei efect estetic este hotărât simțitor.Mhialy Ganea Pop este un naturalist fotografic, aci prolix, aici iute în descripția pe viu a unei umanități văzute și trăite direct, fiind un prozator cu experiență, care vine cu un spor indiscutabil de valoare la examenul propriu-zis estetic.
  • Având o prefață semnată de scriitoarea Virginia Paraschiv, o excelentă traducătoare de cărți din limba latină, analist literar de excepție, cartea are, de la început, o recomandare din partea unui critic autorizat.
  • Destinul Violei este tragic, trăiește cu frica și în credința lui Dumnezeu, însă cartea se deschde cu portretul  husarului Janos care era pe front, însoțind căruța cu marmite spre linia frontului.Datorită unei explozii acest personaj este rănit, fiind îngrijit de Flora, o femeie cu suflet.Soldatul de care facem vorbire moare datorită cangrenei la picior, în urma lui rămân câțiva copii, printre care o fetiță plăpândă botezată Viola, pe care o ia să fie crescută, alături de copii săi baronul Pap.
  • Concluzionând că autorul acestui roman are o mare artă de a aduce în actualitate lumile amintirii și al trăirilor celor apropiați, inclusiv emoțiile  sale, îndreptându-le către un sens care nu e niciodată același pe măsura complexității nesfârșite a vieții oamenilor.E la autor o obsesie a iubirii de neam.Romanul acesta este o rememorare a unei vieți a celei mai iubite ființe pentru om, mama, în care descoperim oameni de diferite categorii și părțile nevăzute ale istoriei.
  • Citind acest roman mi-am adus aminte de aforismul lui Honore de Balzac, care spunea:“Inima unei mame este un adanc abis în strafundurile caruia vei găsi întotdeuna iertarea.”.
  • Autorul are simț de observație, inteligență, un stil direct de exprimare și afectiv, oscilează între exigență și tolerabilitate, e tot ce-i trebuie spre a fi un roman foarte original.
  • În continuare autorul cărți a dat amănunte despre personajul cărții, care este, de fapt, mama sa. 
  • Despre autor și carte a mai vorbit preotul Ioan Goje.
  • Mulțumim, pe această cale, doamnei poete Titina Nica Țene, care de ani de zile trasmite în timp real pe facebook ședințele cenaclului nostru.
  • Viitoarea ședință are loc joi, 29 iunie, a.c. având ca invitați speciali pe scriitorii Ion Cristofor și Ion Machidon din București.

 



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2025 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania