Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 17 → 2025

Medalionul literar „Nostalgii de toamnă”

La cenaclul literar”Artur Silvestri”al Ligii Scriitorilor


Joi, 24 octombrie, a.c.la orele 17, la Cercul Militar din Cluj-Napoca, a avut  loc ședința cenaclului literar al Ligii Scriitorilor, care de data aceasta a fost condus de scriitorul Al.Florin Țene, președintele național al Ligii Scriitorilor.

  • Ședința s-a desfășurat în cadrul medalionului literar ”Nostalgii de toamnă ”, unde președintele național al Ligii Scriitorilor a dat drumul la aparatul de radio și s-a ascultat, în mod solemn, ”Imnul Ligii Scriitorilor ”, după care a analizat activitatea, din ultima perioadă, a  celor 39 de filiale ale Ligii Scriitorilor din țară și străinătate.Au fost evidențiate  filialele: Banat-Timișoara condusă de prof.Doina Drăgan, pentru oragnizarea unor activități culturale în cadrul școlilor din municipiu, filiala Vâlcea”Bartolomeu Anania ”, condusă de Luci Trușcă,  filiala Nord-Est Iași, condusă de ing.Ilie Serediuc, care a organizat mai multe întâlniri cu cititori și a lansat revista ”Nord-Est Cultural ” nr.20, filiala Vâlcea”Gib Mihăescu ” din Drăgășani, condusă de ing.Ion Nălbitorul și Marian Bărăscu care a organizat comemorarea lui Gib Mihăescu, la care au participat scriitori din județele Vâlcea, Olt și Argeș, filiala Mureș condusă de scriitoarea Liliana Moldova, avându-l ca președinte de onoare pe poetul Mircea Dorin  Istrate.Menționăm activitatea frustuasă a Lilianei Moldovan privind publicarea revistei ORIZONTURI MUREȘENE, editată, cu profesionalism, în care promovează creația literară din județ și din țară., filiala Cluj, condusă de scriitorul Iulian Patca, care organizează frumoase acțiuni culturale în cadrul cenaclului și editează revista trimestrială ”Agora Literară”. A mai fost amintită, dar nu în ultimul rând, filiala Olt-Slatina , condusă de prof.univ.Ștefania Mărineanu, care editează periodic revista ”Scurt circuit oltean ”, în paginile căreia descoperim creații literare de bună calitate.Al.Florin Țene a prezentat culegerea de povestiri, de curând apărută, intitulată”Copilul Bobdegrâu”, cu o prefață de Johnny Ciatloș Deak, senior editor Globart Universum Publishing House din Monreal, și o postfață semnată de scriitoarea Liliana Moldovan.
  • În continuare coordonatorul cenaclului a dat citire poemului semnat de talentatul poet mureșan Mircea Dorin Istrate dedicat lui Al.Florin Țene, intitulat”Troiță veghetoare de conștiință ”, care a fost aplaudat cu frenezie. A mai fost prezentate ”Diploma Aniversară” oferită lui Al.Florin Țene de către  Președintele Societății cultural-Patriotice ”Avram Iancu ”-Filiala Mureș, jurist Ioan Berța, ”Diplomă de Apreciere ”, semnată de Mircea Dorin Istrate, președintele de onoare a Filialei LSR-Mureș.
  • Scriiitorul medic Mihai Ganea,  președintele ”Asociației Culturală Porțile Nordului ” a prezentat ”Procesul verbal ”de constituire a filialei Ligii Scriitorilor”Porțile Nordului ” din Baia Mare- Maramureș, condusă de dr.Mihai Ganea.Cu această nouă filială, Liga Scriitorilor are în țară și străinătate 40 de filiale.
  • În continuare, redactorul șef al revistei”Agora Literară ”Iulian Patca, prezintă numărul 49 al revistei, publicație apărută în condiții grafice și de conținut de excepție.După care a vorbit, foarte documentat, despre carțile scriitorului Vlad Sărătică, intitulate ” Nu te cred că nu mă crezi”și ”Partida decisivă ” . Autorul acestor cărți și-a prezentat în continuare bogata paletă de volume, 21 la număr, publicate până în prezent, citind câteva poezii pentru copii, foarte apreciate de cei prezenți.Eugen Coța a vorbit laudativ despre opera lui Vlad Sărătilă, apoi și-a prezentat volumul său de poeme intitulat ”Cadențe târzii „, din care a citit un poem, apreciat de public.
  • Iulian Patca a mai prezentat romanul Clementinei Mireșan, intitulat”Povestea Tincuței ”
  • Un moment deosebit a fost lansarea romanului de debut, de factură  polițistă, semnat de inginera Felicia Golban Sătmăreanu, intitulat ”Strada Busuiocului, numărul 9. ”Despre roman a vorbi Al.Florin Țene, care în cuvântarea sa a spus că este un roman ce duce cu gândul la romanele Rodicăi Ojog Brașoveanu sau ale Agatha Cristi. Subliniind că autoarea acestui roman este un fin psiholog. Profesoara Luci Elena Locusteanu a făcut o profundă analiză a romanului, iar  autoarea, emoționată, a vorbit despre felul cum a scris acest frumos și interesant roman. 
  • Scriitoarea Luci Elena Locusteanu a prezintat ”Memoria calendarului”, vorbind, foarte documentat, despre Zaharia Stancu și Duiliu Zamfirescu.
  • Ca de obicei, dr.Mihai Ganea vine întotdeauna cu creații literare deosebite.De data aceasta a citit un interesant eseu intitulat” Între extaz și agonie în Literatura Română.” , viu aplaudat de cei prezenți.
  • În încheiere, au urmat discuți și dezbateri pe tama literaturii contemporane din țara noastră.Un subiect interesant dezbătut de Al.Florin Țene și dr.Mihai Ganea a fost faptul discriminărilor ce se fac privind drogurile și alcoolul în lume sportului și al creatorilor (scriitori, compozitori, pictori ).Dacă în lumea sporturilor valorile câștigate sunt penalizate și anulate, dacă s-au obținut sub influența drogurilor și alcoolului, în lumea scriitorilor, al creațiilor muzicale și pictură, operele realizate sub influența nocivă a drogurilor și alcoolului sunt acceptate și chiar apreciate  de cititori, critici, și recompensate cu premii. Această temă, Al.Florin Țene a promis că o va dezbate în presă.
  • Viitoarea ședință va avea loc joi, 28 noiembrie, la ora 17, la Cercul Militar din Cluj-Napoca.
  • Victor Roșianu


Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2025 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania