Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

Muzeul de Artă Brașov – Vernisarea unei noi expoziții și programul pentru Noaptea Muzeelor (13-14 mai)

Muzeul de Artă Brașov anunță deschiderea unei expoziții, dar și programul pe care îl propune pentru Noaptea muzeelor. Astfel, vineri, 13 mai 2022, la sediul muzeului va avea loc deschiderea expoziției temporare, conturată sub tematica „Grădini misterioase”, a artistului Vadim Crețu, care cu acest prilej aduce către public numeroase reprezentări vizuale, “colțuri și scene inspirate din natură, imaginară sau observată, cu un foliaj bogat, flori, plante și elemente cvasi-abstracte, păsări și, rareori, prezențe umane pline de subtilitate. În acest spațiu omul este un simplu vizitator, efemer și fără putere de decizie în fața naturii sălbatice, păstrătoare de mistere de nepătruns. Originar din Republica Moldova, artistul s-a format la București sub îndrumarea maestrului Ştefan Câlţia, dar și-a croit propriul traseu artistic prin intermediul căruia se remarcă în arta contemporană românească”, aflăm de la Alexandra Ardelean, referent de specialitate Comunicare și PR. Proiectul este curatoriat de dr. Radu Popica, managerul MAB, iar la vernisaj va lua parte, ca invitat special, istoricul de artă dr. Iulia Mesea, muzeograf în cadrul Muzeului Național Brukenthal.

Curatorul dr. Radu Popica spune că în cadrul acestui demers artistic „vegetația luxuriantă invadează în întregime câmpul pictural, explozia sa, de vitalitate debordantă, fascinantă, fiind pusă în valoare de cromatica exuberantă și tușele rapide, vivace.”

Intrarea la acest eveniment este gratuită.

Noaptea muzeelor la MAB – Arta și natura se împletesc în „Noaptea grădinilor misterioase”

Programul dedicat Nopții muzeelor propune o îmbinare a artelor performative cu artele vizuale clasice. Sâmbătă, 14 mai, în „Noaptea grădinilor misterioase”, vizitatorii vor avea parte de “o experiență multi-senzorială într-un proces de (re)descoperire a naturii neîmblânzite. Evenimentul marchează și celebrează Noaptea Muzeelor prin intermediul artelor contemporane și nelipsita vizită nocturnă în expoziția de bază a muzeului, la sediul acestuia din Bulevardul Eroilor 21.

Vizitatorii vor avea ocazia să participe la un eveniment remarcabil care intensifică experiența senzorială. Pornind de picturile în ulei din expoziția „Grădini misterioase” a artistului Vadim Crețu, reprezentând grădini sălbatice luxuriante, artista Alina Tofan a pregătit pentru vizitatorii muzeului eco-performance-ul „Texturi vegetale” cu proiecții audio-video. Având natura ca inspirație, cei doi artiști ne scot din mediul urban și fiecare dintre ei ne dezvăluie natura neîmblânzită prin intermediul creației personale.

Eco-performance-ul se va desfășura între orele 20.00 – 22.00. Specificul evenimentului Noaptea Muzeelor obligă organizatorii să reducă spectacolul live la intervale de 10 minute urmate de câte o scurtă pauză, astfel încât publicul prezent să beneficieze de această experiență în număr cât mai mare.

Mulțumiri speciale echipei și voluntarilor, înscriși prin intermediul platformei Voluntariat Brașov, pentru ajutorul oferit în gestionarea acestui eveniment.

Intrarea la „Noaptea grădinilor misterioase” va fi gratuită, iar vizitatorii sunt rugați să fie îngăduitori și răbdători pe durata întregii seri”, mai informează Alexandra Ardelean..

Note suplimentare despre artiști

Vadim CREȚU aduce în spațiul muzeului cadre inspirate din natură, imaginară sau observată, cu un foliaj bogat, flori, plante și elemente cvasi-abstracte, păsări și, rareori, prezențe umane pline de subtilitate. În acest spațiu omul este un simplu vizitator, efemer și fără putere de decizie în fața naturii sălbatice, păstrătoare de mistere de nepătruns.

În „Noaptea grădinilor misterioase” vizitatorii vor avea parte de un spectacol live, un eco-performance realizat de artista Alina TOFAN, absolventă a Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale”, București, cu o vastă experiență în domeniul artelor performative. Artista propune o incursiune ghidată sonoră, vizuală și corporală în „Texturi vegetale”, un performance care tratează relația omului cu mediul său înconjurător și încurajează reflecția asupra acestei conexiuni și a consecințelor sale.

Cosmina Marcela OLTEAN
Foto – MAB



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania