Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

O carte de mare actualitate „Sănătatea  mentală a marilor conducători” de Patrick Lemaine, subiectul nu-i valabil și pentru mărunțeii noștri oameni politici?

Revista Luceafărul: Anul XII, Nr.11 (143), Noiembrie 2020
Editor: Agata, Botoșani, str. 1 Decembrie nr. 25
ISSN: 2065 – 4200 (ediţia online)
ISSN: 2067 – 2144 (formatul tipărit)
Director: Ion ISTRATE


O carte de mare actualitate „Sănătatea  mentală a marilor conducători” de Patrick Lemaine, subiectul nu-i valabil și pentru mărunțeii noștri oameni politici?

Primit pentru publicare: 10 Nov. 2020
Autor: Ion N. OPREA, Iași, Membru Fondator de Onoare al Rev. Luceafărul     
Publicat: 11 Nov.  2020

© Ion N. Oprea, © Revista Luceafărul
Editor: Ion ISTRATE


 

O carte de mare actualitate „Sănătatea  mentală a marilor conducători” de Patrick Lemaine, subiectul nu-i valabil și pentru mărunțeii noștri oameni politici?

              La Editura TREI, în traducerea din franceză de Liana Haidar, a apărut cartea citată, 240 de pagini, de Patrick Lemaine, -psihiatru, doctor în neuroștiință, clinician vestit  și conducătorul stagiilor clinice ale multor aspiranți de la Universitatea  CLAUDE BERNARD din Lyon, omul  care a publicat  și alte lucrări de interes în domeniu – cum ar fi titlurile despre tulburările de somn, tulburările de anxietate și dependența de medicamente, mai concret, cărțile mult căutate și citite, „Dansul fricii” – cum să învingi anxietatea, frica și rușinea, ca să ajungi la cea mai bună și performantă stare a ta -, „Ne poate vindeca informația?” ca să aflăm nu-ul preconizat, dar și titlurile care arată cu degetul însoțind ceea ce are sufletul și mintea multora,  „Istoria megalomaniei”, „Acești bolnavi care ne conduc”, „Soțiile dictatorilor”, teme care surprind și reliefiază, ce?, influența  stărilor psiho-fizice asupra unor lideri marcanți din istoria  lumii, a unor popoare și țări, stări valabile, spuneam și pentru mărunțeii noștri oameni politici despre a căror mentalitate tot cerem să le fie schimbată, dar nu înțelegem că pentru noul așteptat trebuie schimbat însuși OMUL!.

               Ca unul care este preocupat de asemenea teme, Patrick  Lemaine, cu mijloacele sale științifice în specialitatea pe care o servește, cercetează, iscodește și prezintă cititorului tocmai ce și-a propus – satisfacerea curiozității la ai lui în domeniu – evoluțiile pe scenele lumii ale unor asemenea conducători macabri, ca știindu-i, oamenii să evite mocirla în viitor.

             Citești cartea tradusă și gândul te duce la ai tăi, cu ani în urmă românii au votat cerând diminuarea numărului parlamentarilor de la 460 la 300 pentru că „cheltuim prea mulți bani, cu prea mulți oameni care neavând alt rost pe lume, devin parlamentari” ca să stea degeaba! Nu s-a făcut nimic, în cei patru sau opt ani de stat în Parlament, unde, eventual,  se ocupă de scandaluri și furtișaguri, se aleg cu o indemnizație frumoasă , plus o pensie specială, diplome, inclusiv doctorate,  fără să meargă la școală, lucru care nici nu se putea realiza devreme ce majoritatea acelui electorat parlamentar  nu a fost dispusă, dintru început, să voteze așa ceva, dorință de referendum de s-ar  întâmpla măcar acum în 2020, la finalul actualei legislaturi.

          Au fost alegerile locale, peste câteva zile cele parlamentare, care-i evenimentul la care am asistat? Uite listele electorale, advărat schimb  de „ostateci” dintre partide, ca la balamuc, traseismul e la fel ca în tot timpul ultimilor 30 de ani, PNL a dat locuri eligibile unora de la PSD și altor  numeroși foști  parlamentari social-democrați, PSD a preluat un fost ministru USR din guvernul Dacian Cioloș, ALDE, zis liberal-democrat,  a fuzionat anapoda cu Pro-România, de sorginte PSD, la Constanța s-a uitat de flota vândută de tata și Eba, ce mai, candidează  la un fotoliu de parlamentar- indemnizație, în perspectivă pensie specială, și, uite așa, România are programe social-economice alcătuite de Sorin Grindeanu și Mihai Tudose, cei doi  foști premieri care au fost dați jos chiar de partidul lor pentru incompetență, ca acum să dea lecții, ca profesorii!

              Încă ceva, la români ca la nimeni, profitând de locurile libere, cei doi doctori, luptători cu Covid-19, Alexandru Rafila și Adrian  Streinu-Cercel, simțind nevoia  de imunitate, fără certificatul de care vorbește doctorul francez în cartea despre care vorbim, au cerut și găsit locuri pe listele de vot ale PSD!

              La PNL, scânteie de bucurie, bucurie și speranță, un semn, ați citit, un lider, Ilie Bolojan, accesând la scaunul județean la Bihor, cu grijă față de banii țării, imediat ce a ajuns președintele Consiliului  a și luat măsura și de la 1 decembrie 2020 a dispus, după ce și-a consultat prietenii de crez, reducerea la jumătate a organigramei funcționărești, cu gândul, nu sceptic, că și alți colegi de funcții vor face la fel, punând pe prim plan  competențele nu interesele.

         Scrisă pentru marele public, adică pe înțelesul oricui, naratorul reușește ceea ce trebuie, oferă cititorului mediu diagnostice explicite care se bazează pe examinarea nu a unor pacienți de duzină, nici a unor rude fie și apropiate, ci cei 14 care așteaptă accesul în cabinetul său sunt oameni ai puterii, de acțiunile cărora depind soarta celor care i-au încoronat, personalități istorice precum Ludovic XIV, Ecaterina cea Mare, Maria-Antoaneta, Robespierre, Napoleon, Churchill, Stalin, Hitler, De Gaulle, dar și mai vechi cum sunt Buddha, Alexandu Macedon, Iulius Caesar, Carol Quintul,  Ioana d-Arc, fiecăruia stabilindu-i și dezvăluindu-i, cum spun literații, literații în neuro „nevrozele și psihozele, tulburările psiho-fiziologice, dependențele ce le-au determinat acțiunile în viață”, cu consecințele știute.

              Oare aceşti bărbaţi – sau femei –, meniţi să ne călăuzească, să ne reglementeze viaţa de zi cu zi, să ne spună ce este bine şi ce este rău ne sunt superiori, sunt mai puternici, mai merituoşi sau mai înţelepţi decât noi, ceilalţi? În ce fel au gestionat ei puterea? Ce  se poate spune despre echilibrul lor mental? Au fost ei scutiţi de bolile psihice despre care ştim că afectează o mare parte a populaţiei sau, dimpotrivă, au fost cu precădere expuşi unor astfel de dezechilibre mentale? Ori poate tocmai aceste vulnerabilităţi, aceste suferinţe morale, aceste tulburări despre care mulţi au ezitat să vorbească, i-au propulsat la vârful puterii?, întrebări care și le pune cititorul. Ca să răspundă la astfel de  întrebări, Patrick Lemoine a scormonit minuţios biografiile, a căutat  istorioarele vremii, a depistat  extravaganţele, cu alte cuvinte și-a făcut  astfel meseria de clinician. S-a străduit să fie cât mai obiectiv cu putinţă, a  apelat  la toate tipurile utile de abordare: medicală, psihiatrică, psihanalitică, etologică, antropologică, istorică.  În  cazul personajelor acestei cărţi, personaje de un fel deosebit, a scos la lumină anorexia nervoasă, tulburarea de tip borderline, alcoolismul, teama de abandon, numeroase dependenţe, depresia, tulburarea bipolară, paranoia, delirul de persecuţie ş.a., care – împreună cu traumele severe suferite în copilărie, tulburările de stres posttraumatic au dus uneori la idei delirante care, cum au spus specialiștii, adică colegii autorului – le-au marcat existenţa.

             Inteesant, vizând perfecțiunea, la sfârşitul cărţii, autorul propune pentru analiză un guvern ideal – GUVERNUL MONDIAL? – , bazat pe patologia personajelor sale, din care nu lipsesc Alexandru Macedon, prim-ministru, Winston Churchill, ministru de externe, Charles de Gaulle, ministrul apărării, Ecaterina cea Mare, ministrul culturii, dar şi Buddha, ministrul cultelor ori Ioana d’Arc, ministru pentru egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi.

                  Cum lumea are în memorie prea proaspăt, încă, urmările a ce spune autorul, Patrick Lemoine,Sănătatea mentală a marilor conducători, – Stalin, Hitler, Mao,Pol Pot, Ceaușescu -, lumea nu poate fi decât de acord și cu altă soluție  a autorului, aceea rezultată din cărțile sale, cu consecințe în politica și economia țărilor, aceea că nu numai pentru  „guvernul ideal local sau mondial”, ci pentru tot ce este lume politică să se aplice măsura examinării preventive din punct de vedere medical-psihiatric  a candidaților la posturi politice de orice fel!

          Vrei să fii om politic, mergi mai întâi la doctor să faci dovada că ești sănătos mental?!



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania