Recent (18 Nov. 2023) în Sala expozițiilor Muzeului Scriitorilor Botoșăneni a avut loc lansare a trei cărți botoșănene: ,,Un om al secolului XXI” – roman, Ed. Arena Cărții – Botoșani, 2023, autor Cezar Vasilescu și două cărți de poezii semnate de Romulus Ungureanu : „14 poezii abrupte”, Editura Arena Cărții, Botoșani,2023 și „15 rânduri înaripate”: Editura Agata, Botoșani, 2023. Au fost prezenți la acest act cultural: Elena Condrei – editor, scriitoare și ziaristă (membră a U.Z.P.R); D.M. Gaftoneanu – poet, publicist cu ample studii de cercetare eminescologică; Mihai Cornaci – publicist, scriitor și numismat; Mihai Babei – poet, membru al Uniunii Scriitorilor (U.S.R.); prof. Ludovig Schibinscki; Cezar Vasilescu, Romulus Ungureanu și iubitori de literatură.
Romanul lui Cezar Vasilescu, „Un om al secolului XXI”, este o frescă socială și politică, în care ni se prezintă o viziune distopică a lumii în care trăim, dominată de tehnologie, consumism și manipulare mediatică. Personajele principale sunt soții Popescu, doi intelectuali care încearcă să supraviețuiască într-o societate coruptă și alienată, organizând petreceri mondene și participând la diverse conspirații. Opera este o critică severă la sistemul actual și a valorilor pe care le promovează. Aceste aspecte le găsim tratate și în romanele apărute anterior, și care ne pun întrebări de genul: Unde mergem ca societate? Ce valori transmitem generațiilor viitoare? Distingem astfel, din lectura acestului roman, cel puțin patru categorii de distopie: social-politică (globalizarea), tehnologie (digitializare, inteligență artificială), feministă și ecologică (încălzirea globală, alimentație)
Sunt teme pe care cei prezenți la această întâlnire de sâmbătă le-au adus în discuție (Elena Condrei, D.M. Gaftoneanu) și cu prilejul prezentării cărților poetului botoșănean Romulus Ungureanu – „14 poezii abrupte”: Editura Arena Cărții, 2023 și „15 rânduri înaripate”: Editura Agata, 2023 -. Sunt temeri că societatea devine indezirabilă, se încearcă să se impună unele dintre cele mai negative trăsături. Războiul, sărăcia, încălzirea globală, fenomenele meteorologice extreme, pandemiile sunt folosite ca mijloace de a suprima libertatea individuală. Așa că se pune la îndoială întreg sistemul social. Vedem o masă socială săracă și nemulțumită, iar pentru a asigura ordinea, birocrații ne supun unui sistem de control riguros printr-o rețea globală de comunicare, internetul.
Drept de autor © 2009-2025 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania