Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

Poezia este arta subtilă a cuvintelor. Cenaclul literar al Muzeului Scriitorilor Botoșăneni

Poezia este arta subtilă a cuvintelor, este o învăluire într-un dans al semnificațiilor și al emoțiilor. Poeziile se scriu nu că vrea omul ci că vrea Dumnezeu prin harul pe care i-l dăruiește. Și atunci, poezia este izvorul din care curg gândurile și sentimentele, alimentându-ne creativitatea. Melancolia din versuri este ca o ploaie fină, aducând cu ele nostalgie și tristețe, care își caută alinare și potrivite adjuvante. Poezia poate fi o fereastră către lumina interioară, dezvăluind frumusețea și profunzimea sufletului, unde cuvintele se ascund în umbre și dezvăluie doar atât cât vor să fie descoperite. Poezia este și prinde viață eternă, traversând timpul și spațiul pentru a rămâne vie în inimile cititorilor. (J.T.)

Întâlnirea Cenaclului literar publicistic al Muzeului Scriitorilor Botoșăneni din 23 Martie 2024, s-a  dovedit un act de cultură autentic cu adânci semnificație despre poezie ca o componentă principală din Memoria literară botoșăneană. De aceea, înainte de a relata succint firul evenimentului, trebuie să fac public noul proiect al nostru propus de Fundația editurii Agata (FNDC) și Revista Luceafărul; anume, Cursul de Istorie Literară Botoșăneană, care se va realiza pe parcursul a mai multor ani, în cicluri trimestriale, pe baza unei programe cu lecții specifice.

A doua întâlnire a Cenaclului ,,Muzeului Scriitorilor Botoșăneni” , Ședința din  Martie,  ,,Contingentul ’49”, a avut loc în Sala Expoziției Muzeale Scriitori Botoșăneni, Revista Luceafărul.
Mai întâi s-a prezentat o cronica a evenimentului „LECȚIA  DE POEZIE”, din data de 21 Martie 2024, organizată de Liceul Pedagogic „Nicolae  Iorga” Botoșani (Prof.Olguța-Cătălina Dughilă, Prof.Oana-Olivia Popa); Biblioteca Județeană „Mihai Eminescu” (Bibliotecar, Brândușa Coteț) și Muzeul Scriitorilor Botoșăneni; s-au informat participanții despre noutățile editoriale din spațiul cultural botoșănean (Ovidiu Chelaru, Valurile vieții. Însemnări. Botoșani: Ed. Agata, 2024;  Ion Istrate,  Marcăm stejarii. Ovidiu Chelaru într-o evoluție de la condescendență la desfidă. Botoșani : Ed. Arena Carții, 2024).
Important și interesant a fost momentul lansării a  trei cărți semnate de doamna prof.  Clemența VASILICĂ CIUBOTARU, scriitoare botoșăneancă din contingentul 49, sărbătorită alături de membrii Cenaclului, o aniversare a zilei de naștere (75).
Invitații de onoare, care au avut cuvântul exegestic despre volumele prezentate ale doamnei Clemența Vasilică, au fost Lucia Olaru Nenati; Maria Bucătaru și Rodica Lecu. Cărți: ,,Diamantine revărsări – poezii”, Ed. Quadrat; „Arcade călătoare – antologie”, Ed. Quadrat; „Cugetări – poezii”, Ed. Quadrat.
Lucia Olaru Nenati, scriitoare și publicistă botoșăneană, doctor în științe umanistice, o personalitate dedicată literaturii și culturii a vorbit despre Importanța poeziei și a subliniat că poezia este un subiect des dezbătut, iar toată lumea încearcă să-i ofere o definiție. Totuși, poezia este necesară și are o valoare profundă. Pentru poezie e nevoie de Om și vocație, care are talent, chemare și vocație pentru scris. A amintit și despre semnificația cuvintelor și despre moștenirea culturală, reiterând că talentul poetei Clemența Vasilică este dedicat adevărului și profesionalismului, tocmai prin pasiunea pe care o manifestă față literatură și cultură.
Rodica Lecu începe prin a sublinia bucuria de a fi împreună și de a se regăsi într-un loc al sublimului și al frumosului, unde cuvintele devin magie, iar poezia este acasă, aici, în spațiul Muzeului Scriitorilor și nea provocat să reflectăm asupra cărților prezentate inventând-ne la o călătorie în lumea cuvintelor, pentru a explora  frumusețea și puterea lor de a provoca emoție cititorilor. La Clemența Vasilică, în actul de creație literară, cuvintele sunt atotcuprinzătoare și transcend timpul și spațiul, aducând în sufletele noastre emoții și gânduri, iar timpul și moartea demonetizează totul, dar cuvintele rămân. Moartea este prezentă, dar și viața, într-un echilibru subtil.
Maria Panciu Bucătariu ne precizează că este la prima întâlnire cu poezia doamnei Clemența Vasilică Ciubotariu:  ,, (…) Cu ceva timp în urmă în 2022, am avut onoarea să-i prefațez una din cărți. De ce acum această cărțulie? Chiar sunt bine intrat în temă și mi-am făcut lecțiile exact ca un școlar sârguincios. De ce spun cărțile ei? Îmi faci plăcerea că îmi aduc aminte cum spunea Eminescu prietinelor săi citiți, mă iute asta, că așa frumoase versuri, scrie Veronica! Iar eu acuma în plenitudinea răspunderii morale, cred că ați simțit că sunt normală, perfect, și vă spun citiți această cărțulie, nici nu știți cât este de frumoasă e, emană Liniște, emană Pace pe care toți ar trebui s-o avem în suflet. De ce spun aceste lucruri, de exemplu? George Călinescu spunea că, pentru a scrie Poezii, omul trebuie să aibă idei. Eu aș spune că doamna Clemența are idei. Ba chiar, după cum scrie câte 3 cărți deodată, știle nu s-au terminat dacă ar fi să-l parafrazăm pe celebrul Solomon. Eu cu această stimată doamnă, nu mă cunosc de mult, deși ne-am născut pe aceleași loc, comuna Broscăuți, frumoasa comună. Dar, după ce am cunoscut-o, mi-am dat seama ce sentimente puternice păstrează sufletul acestei doamne. Și eu aș spune că această doamnă are în interior, în memoria domniei sale, o ordine perfect, știe să-și pună paginile separate. Aș mai zice că versurile sale sunt foarte curate. Ea, trebuie știut, nu se joacă în creație cu cuvintele. Și atunci aș spune pentru vremurile apuse, pentru copilăriile, pentru părinți, pentru iarbă, pentru nuc, pentru gradul de acasă, cuvinte bine contabilizate în gândirea sa. Această frumusețe și curățenie, zic eu, în exprimare aduce un beneficiu cititorului. Cred că noi ne dăm seama! Oamenii mari discută ideile, cei mediocri discută evenimente, iar oamenii slabi vorbesc  despre oameni, Clemența Vasilică face parte din categoriile oamenilor mari.
Au urmat comentarii, recitaluri de poezii și cântece cu ilustre intervenții ale participanților: Lucia Olaru Nenati; Maria Panciu Bucătariu; Rodica Lecu; Ovidiu Chelaru; Mihai Cornaci; Gheorghe Median; Georgică Manole; Dorel Mihai Gaftoneanu; Vasile Tănase; Romulus Ungureanu.
Poeta aniversată a primit Trofeul 75 LA MULȚI ANI /și Titlul de VIRTUTEA SENECTUȚII LITERARE BOTOȘĂNENE acordate de Muzeul Scriitorilor Botoșăneni la inițiativa Fundației Naționale pentru Dezvoltare Comunitară, a Revistei de cultură și educație Luceafărul și a grupului de colecționari numismați Mihai Cornaci, Elena Condrei și Dorel Mihai Gaftoneanu.

 



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania