1.Domnule DoctorIgor Bezverhnii, interviul nostru este special, diferit de interviurile ajunse în presă. Este un interviu de cunoaștere a omului, dar și al specialistului situat într-un post cheie pentru bunul mers al Cetății. Domnule Doctor, aveți cuvântul!
Cine sunteți, de unde veniți și cum s-au scurs anii de școală până la studiile superioare?
În primul rând vreau să vă mulțumesc că v-ați gândit la mine și totodată sunt foarte onorat deoarece mi s-a oferit prilejul de a mă prezenta în fața Dvs. având în vedere că sunt unul dintre mulți ceilalți medici dedicați meseriei.
M-am născut în anul 1971, în localitatea Soroca din Republica Moldova într-o familie de oameni obișnuiți, dar cu credință în Dumnezeu, fiind singurul lor copil.
Am absolvit școala generală din localitatea natală și apoi mi-am continuat studiile la Colegiul Medical din orașul Chișinău (programul de studii al fostei URSS).
În copilărie am fost un copil isteț dar și năstrușnic în același timp, motiv pentru care tatăl m-a supravegheat foarte atent și m-a îndrumat să fiu un om de nădejde iar mama mi-a insuflat dorința de a învăța; ambii părinți m-au susținut și îndrumat în luarea deciziile importante din viața mea.
După terminarea Colegiului Medical m-am hotărât să mă înscriu la universitate și bineînțeles, să merg pe același profil medical motiv pentru care am decis să vin în România la o universitate de renume și anume la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București, pe care am urmat-o între anii 1992-1998.
Alegerea specializării am făcut-o încă înainte de a termina facultatea, de la primul stagiu de Medicină Legală din anul VI; am avut un sentiment că acolo ar fi locul meu; am fost fascinat să cunosc complexitatea anatomiei și să pot înțelege cum funcționează ființa umană.
2.Comentând celebrul dicton „ubi bene, ibi patria”, vă rog să ne spuneți ce înseamnă pentru Dvs acasă?
Unde este bine este țara mea!
Eu sunt român, nu am avut probleme cu limba, nu am avut probleme de adaptare.
Totdeauna am considerat că aici este locul meu și rostul vieții aici mi l-am găsit.
3.Pentru omul obișnuit, sintagma „medicina legală” este mai greu de decodat. Aduceți vă rog câteva clarificări.
Medicina legală este o specialitate medicală ce probează elementele medicale ale unei spețe juridice.
Actul medico-legal are valoare de probă științifică în justiție prin care se sesizează fenomenul infracțional, și totodată permite legiuitorului să propună unele măsuri de ordin medical.
Astfel actul medico-legal ajută la aplicarea normelor de drept penal, civil, al familiei și al muncii atunci când se impune apărarea vieții, integrității corporale și a sănătății persoanei.
De asemenea, medicina legală se impune ca știință în paralel cu cerințele și complexitatea problemelor sociale aduse în fața justiției.
Tot medicina legală se mai impune ca o disciplină de sinteză și interpretare a datelor medicale care devin probe obiective în rezolvarea unor cerințe medicale necesare justiției; pe lângă caracterul interdisciplinar de sinteză și interpretare are un caracter normativ ce constituie deontologia medicală.
4.Ce părere aveți despre școala din România? Trasați vă rugăm cîteva puncte de tangență și diferențiere între școala medical din România și școala medicală din Republica Moldova, fără pretenția de a face ierarhizări?
La această întrebarea răspunsul meu este foarte scurt:
În România am absolvit cursurile universitare, aici m-am format ca om și ca specialist, aici profesez. După părerea mea, învățământul românesc este la un nivel foarte ridicat și nu neapărat numai în domeniul medicinei ci și în celelalte domenii.
În ceea ce privește Republica Moldova pot spune doar că am avut dascăli foarte bine pregătiți care erau dedicați profesiei. Din păcate aceștia nu sunt remunerație conform pregătirii și responsabilității lor iar mulți dintre ei încearcă să își desfășoare activitatea în alte domenii.
5.Sunteți fan al trimiterii copiilor la studii în Vest? Comentați subiectiv și obiectiv?
La momentul actual școala nu mai are frontiere. Tot mai mulți tineri și în special tineri foarte dotați aleg să facă studiile în străinătate motivând calitatea vieții și dotările școlilor alese. De menționat că aceștia își aleg aceste școli deoarece le oferă o educație bazată în special pe multă practică în specialitate.
După cum știm anii de școală petrecuți în afara granițelor oferă și cunoașterea altor locuri, altei culturi, altei vieții. Tinerii vor altceva, vor să cunoască cât mai mult, să exploreze și chiar să muncească în același timp.
De asemenea, punctez că și învățământul românesc are un standard ridicat și totodată recunoscut în afara țării.
6.Ați încercat să accesați fonduri europene pentru modernizarea tehnicii medicale a Centrului?
La momentul actual suntem participanți într-un proiect european inițiat de Institutul de Medicină Legală Iași.
De asemenea, menționez că sunt șef de serviciu de doar doi ani de zile, timp în care am încercat să pun la punct dotările și să mă aliniez tuturor normelor și procedurilor din domeniu.
Accesarea fondurilor europene reprezintă pentru mine o preocupare, motiv pentru care sunt în faza de informare referitor la accesarea acestora.
7.Se spune că medicii au pasiuni ca nisipul mării. Pe dumneavoastră ce hobbyu-ri vă atrag în timpul liber?
Pasiunile mele sunt mai mult decât activităţile cu care îmi umplu timpul liber, sunt aliatul bunăstării mintale.
Prezenţa pasiunilor în viaţa noastră este absolut necesară, deoarece ne scot din rutina care uzează foarte mult psihicul și persoana în sine. Pe mine, ca medic, hobby-urile mă ajută să gestionez mai bine stresul, să-mi reîncarce bateriile și să-mi menţină o calitate bună a vieţii.
Îmi place sportul, practic tenisul de masă, baschetul, voleiul dar cel mai mare hobyu al meu sunt călătoriile.
8.Domnule Doctor, în domeniul în care activați se practică instruirea prin masterat a unor tehnicieni cu studii superioare a căror diplomă să garanteze cunoașterea unor tehnici și tehnologii de vârf.
Da, se practică acest tip de instruire având în vedere că tehnica și tehnologia de vârf își fac prezența tot mai mult și în practica medico-legală.
În institutele de medicină legală și mai nou în serviciile de medicină legală se fac dotări cu aparatură modernă și totodată personalul urmează cursuri, masterate, stagii de pregătire pentru a putea cunoaște tehnicile și tehnologia aparaturii din domeniu.
Un exemplu din serviciul nostru este Laboratorul de Toxicologie care la momentul actual este dotat cu aparatură modernă, lucrează la standarde ridicate, fapt ce ne dă posibilitatea să efectuăm analize sigure și a căror rezultate au o acuratețe ridicată, acestea reprezentând probe în justiție. Personalul medical care folosește aparatura a urmat și urmează cursuri de specialitate pentru punerea în practică a metodelor moderne de lucru și, care să ne ofere siguranța rezultatului emis.
9.Din dorința de a picta portretele unor specialiști valoroși, slujitori ai medicine vrâncene, vă rugăm să marcați momentele importante ale existenței Domniei Voastre!
Sunt mai mulți specialiști de marcă, dar nu pot face o enumerare deoarece îmi trebuie un spațiu destul de mare și nu aș vrea ca fără voie să omit pe cineva.
Nu este vorba de momente importante. În domeniul nostru colaborarea interdisciplinară reprezintă un proces continuu și firesc, fiecare întrevedere este importantă și aduce un plus de valoare cunoștințelor noastre.
10.„Pământul românesc e ca o cetate în care stau ascunse cele mai scumpe comori, până ce se vor mai naște oameni destul de pricepuți ca să le scoată pe toate la iveală” (Simion Mehedinți). Adoptat de ținutul Vrancei, faceți eforturi pentru a profesa cu dăruire și credință. Relatați-ne momente importante din lupta cu provocările profesionale.
Ținutul Vrancei este un spațiu geografic interesant şi generos, despre ale cărui beneficii nu mi-am dat seama decât încet-încet, pe parcursul vieții mele aici.
În ținutul Vrancei locuiesc împreună cu familia mea, aici îmi desfășor activitatea și mă consider un om norocos care și-a pus pe nesimțite pecetea asupra traiectoriei și evoluției sale în viață.
În profesia mea, fiecare zi este o provocare care apare intempestiv și pentru care depun interes și efort; mă refer, în special, la răspunderea ce îmi revine și care mă obligă să fiu luptător, să trăiesc cu demnitate, ca un om adevărat.
Provocările apar zilnic, fiecare are o mare importanță pentru mine și totodată îi acord o atenție deosebită.
11.Lorenzo Marone în „Tentația de a fi fericit” , afirmă că „…dacă greșești semănatul, nu poți aștepta la cine știe ce recoltă…”. Cum exersați profesional în spiritual Jurământului lui Hippocrate, empatie cu bolnavii, etc.?
Aș începe tot cu un citat : „ Disciplinele curativo-profilactice servesc dreptul la sănătate și viață al bolnavului, în timp ce Medicina legală servește dreptului de apărare a oamenilor și societății contra delincvenței” (Panaitescu V., 1995).
Consiliul Superior de Medicină Legală (CSML) a avut în vedere formularea unui cod deontologic al medicului legist, care, conceptual, poate fi asimilat unui jurământ ce are la bază principii morale și profesionale cărora din perspectivă deontologică și normativă îi corespund îndatoriri cu caracter general și particular ce trebuie îndeplinite în diferite situații ale practicii medico-legale și pe care fiecare medic legist va trebui să le respecte.
Responsabilitatea medicului legist, exprimată în opiniile sale experte, induce importante consecințe pe plan individual sau social. Erorile profesionale ale medicului legist ce se constituie în abateri de la principiile formulate în ,,Codul de etică” propriu specialității de medicină legală sunt soluționate de CSML, iar atunci când aduc atingere științei medicale sau deontologiei profesionale, prejudiciindu-l pe cel ce i se adresează, de Colegiul Medicilor.
Este de scos în evidență faptul că medicul legist are și o responsabilitate socială, care rezultă din valoarea probatorie a actelor medico-legale, ale căror concluzii induc consecințe nu numai asupra individului sau părților implicate în proces, ci și asupra societății.
12.Criza specialiștilor din diferite domenii ale medicine poate fi soluționată?
Din punctul meu de vedere orice criză în acest domeniu al medicinei poate fi soluționată. Spun toate acestea având în vedere că în ultimii ani facultățile de medicină sunt asaltate de candidați.
Important este ca în acest domeniu statul să intervină ținând cont de faptul că sănătatea trebuie să fie prioritară în orice colț al lumii: să intervină cu măsuri în domeniul salarizării pentru această ramură, să asigure locuințe personalului medical și nu în ultimul rând să asigure condiții de lucru decente (independență profesională, respectul demnității ființei umane, dotări cu aparatură performantă, acordarea de stimulente în funcție de performanțe, etc.)
13.Cum se armonizează în familie relația dintre doi medici de specialități diferite?
Am o familie frumoasă, reușită, completă: soția, după cum știți este medic neurolog, am o fiica studentă la medicină în anul IV și un băiat în clasa a VIII-a.
Viața alături de alt medic este destul de provocatoare, împărtășim pasiunea de a lucra cu oamenii suferinzi dar și aceleași responsabilități familiale; este o rutină pe cât de dinamică, pe atât de aglomerată. Seara, când tragi linie și te retragi în confortul casei, oboseala își spune cuvântul. Depinde foarte mult cum privești lucrurile și cum alegi să îți gestionezi relația. E nevoie de înțelegere, respect și empatie pentru a putea experimenta relația la care ai sperat dintotdeauna. Eforturile nu sunt ușoare, dar succesul pe termen lung este asigurat.
14.Domnule doctor cum vedeți Dvs. viitorul Republicii Moldova?
Viitorul Republicii Moldova, la momentul actual este creionat între granițele Uniunii Europene; este stat candidat la aderarea europeană. Calea spre integrare în Uniunea Europeană este ireversibilă.
Din punctul meu de vedere Basarabia este România.
UNIRE !!!
SĂ NE AJUTE BUNUL DUMNEZEU!
Drept de autor © 2009-2025 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania