Pe 17 septembrie a.c., și-a închis porțile expoziția ”Nicolae Grigorescu – pictor al ethosului românesc”. A fost a doua expoziție amplă de după 1990 dedicată fondatorului picturii românești moderne, organizata de Muzeul Național de Artă al României, prima fiind cea din 2008 când s-a sărbătorit împlinirea a 170 de ani de la nașterea celui care în 1899 devenea membru de onoare al Academiei Române. Se știe că prin Legea 289 din 9 decembrie 2021, votată în Parlament și semnată de președintele Klaus Iohannes, data de 15 mai a fost declarată “Ziua Naţională a pictorului Nicolae Grigorescu”. Astfel că această “ediție” aniversară, inaugurată în primăvara acestui an, la mijlocul lunii mai, la parterul MNAR( și la care a contribuit cu fotografii și Muzeul National al Satului “Dimitrie Gusti”), poate fi considerată o premieră, fapt dovedit în primul rând de numarul mare de lucrari reunite sub un titlu definitoriu pentru întreaga operă a artistului. Potrivit textului informativ afișat pe panoul de la intrare în galerie, prin sintagma “pictor al ethosului românesc” organizatorul a vrut să reîntărească ideea că ”lucrările prezentate pot fi asociate exprimării unui ethos național pe care atât contemporanii , cât și generațiile care au urmat l-au sezizat și apreciat(…). Deși i s-a reproșat uneori faptul că nu a pictat decât partea fumoasă a vieții la țară, din care orice trimitere la problemele sociale lipsește, opțiunea lui Grigorescu are legătură cu identificarea unor teme în care conaționalii au regăsit esența unui spirit național cuprins în redarea naturii generoase a acestei țări, a frumuseții portului țărănesc și a scenelor câmpenești cu rezonanțe în conștiința poporului român(…)”.
Un ansamblu coerent și armonios au compus cele 130 de uleiuri pe pânză ( peisaje, case țărănești, tineri păstori, potrete de tinere țărănci , care încărcate cu fân etc.) – toate scoase din depozitele MNAR și puse la dispoziția publicului , 40 dintre acestea trecute printr-un lung proces de reparare și refacere coloristică și ajunse, iată, a fi privite pentru prima oară. Nu am putut identifica cu precizie care sunt acestea . Printre ele au fost probabil și câteva din cele 16 variante de care cu boi, realizate în dimensiuni mai mari sau mai mici , două fiind chiar foarte mari, de peste doi metri lățime și aproape doi înălțime. M-am uitat cu atenție la acestea două, rămânând cu impresia că sunt carele de referință pentru înregul șir de tablouri pe această temă dedicate țăranului român. Evident, sunt mărturii ale cunoașterii în profunzime de către artist a lumii satului de secol 19. Deși aparent toate aceste “vehicule” seamănă între ele, fiecare are totuși ceva singular, ce te introduce în realitatea rurală a unei zile de vară, sau de toamnă, sau a unei după-amiezi cețoase de iarnă, când carele încărcate cu provizii se întorc agale de la târg. “Care cu provizii”: ulei pe pânza datat 1877-1878, singura pictură de pe simeze în care au putut fi văzute carele trase de boi pe timp de iarnă. La fel și în cazul pânzelor cu chipuri ale fetelor de la sat: “Țărancă din Muscel“(pictură pusă pe afișul expoziției ), ”Țărancă cu maramă” , “Țărancă cu basma verde” ș.a. – toate aceste portrete dezvăluie energia creatoare uluitoare a artistului, concentrată mai ales pe părțile unde albul intins cu penelul luminează cel mai mult. Un elogiu adus frumuseții și simplității feminine din satul de altădată. Tinerele ingenue sunt vazute de artist în mijlocul naturii, mereu îmbrăcate în costumul nostru național , stând la umbra unui copac, torcând sau cosând : sunt imagini cu specific pur românesc ce relevă, dincolo de înclinația pictorului de a valorifica subiectele rustice în variante inepuizabile, latura patriotică a lui Grigorescu, profunzimea și gravitatea gândirii lui.
Foarte utile pentru vizitatori au fost panourile, prinse pe pereții celor patru săli, cu decupaje din textele unor personalități ale culturii române, care s-au referit de-a lungul timpului la opera lui N.Grigorescu. Îi amintesc pe toți, trecând în paranteză anul scrierii fiecăruia: Nicolae Iorga(1904), Alexandru Tzigara-Samurcaș (1907), Alexandru Vlahuță(1910), Liviu Rusu (1933), Adrian Maniu(1938), Krikor H. Zambaccian(1945), Ionel Jianu (195), George Oprescu (1961), George Sorin Movileanu(1978), Andrei Pleșu( 1985), Corina Teacă (2016), Mariana Vida(2017). Iată de exemplu ce spunea Alexandru Vlahuță: “Un rapsod al pământului nostru a fost Nicolae Grigorescu. Al pământului și al neamului nostru. Un poet mare, adânc și adevărat ca însăși natura care i-a fost model , prieten și povățuitor. Un poet care a adus un cântec nou pe lume , și l-a cântat cu glas proaspăt, cald, inspirat – glasul sincerității care nu se ascultă și care nu se știe ascultată. Prin aceasta mai ales, prin acest farmec irezistibil al sincerității, lucrările lui Grigorescu au plăcut, de la început, chiar și acelora care nu prea știau ce să vadă în ele”.
Eugenia Vasile, UZPR
Drept de autor © 2009-2025 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania